TARTA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI
Składniki:
Farsz:
pierś z kurczaka
1/2 brokuła
kulka mozzarelli
Sos:
4 małe jajka
ok. 250 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
łyżka startego żółtego sera
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki wody
łyżeczka soku z cytryny
jajko
Mąkę rozgniatamy z masłem do powstania grudeczek. Następnie dodajemy rozbełtane jajko, wodę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy szczelnie folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw (ja użyłam domowej ostrej mieszanki przypraw do mięs), np. złocista, kebab itp.
Brokuła obgotowujemy – powinien być lekko twardawy. Mozzarellę kroimy w kosteczkę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty bądź jak u mnie formę do zapiekania (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą bądź grochem czy specjalnymi kulkami (chwilowy brak tych składników – zastąpiłam zalegającą kaszą jęczmienną – kasza dała radę ;p). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy papier z zawartością i pieczemy kolejne 5 minut.
Wszystkie składniki na sos dokładnie łączymy.
Na podpieczoną tartę wykładamy kurczaka, brokuły i mozzarellę. Zalewamy całość sosem i wkładamy do piekarnika.
Zapiekamy 20 – 40 minut w 200 stopniach. Masa musi się ściąć i lekko zrumienić. Jeśli macie niską i szeroką formę pieczenie potrwa krócej (20 minut), jeśli natomiast mniejszą i głębszą – warstwa sosu jogurtowo-jajecznego będzie wyższa , przez co tarta będzie dłużej się piec.
Podajemy z rukolą czy lekką sałatką oraz polecam z sosem czosnkowym.
News Reporter
Zdrowie