ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I BESZAMELEM

Po ostatnich pięknych dniach, dzisiejszy szary, bury i ponury z ciągle sączącym się z nieba deszczem nie wprawił mnie w zbyt dobry nastrój. Padający deszcz skutecznie zamykał oczy i usypiał na zajęciach, a brak dostępu do dobrej kawy dopełnił całości (nie wspominam nawet o tym czymś kawowym z automatu, czego trzeba szukać w kubku a kosztuje niemało ;p). Dlatego na poprawę humoru przepis na przepyszną zapiekankę. Ta dołączy do moich ulubionych – prosta, szybka i naprawdę dobra. No bo czy połączenie tych pyszności mogłoby smakować inaczej ? …

Składniki :
250 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
200 g makaronu kokardki
1 puszka pomidorów krojonych
1 kopiasta łyżeczka tymianku
1 kopiasta łyżeczka bazylii
1/2 czerwonej papryki
kukurydza z puszki
2 kulki mozzarelli
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 1,5 szkl mleka
1 kopiasta łyżeczka gałki muszkatałowej
sól, pieprz

Sos beszamel: w garnku roztopić i rozgrzać masło, następnie wsypać mąkę i dokładnie połączyć. Wlać mleko i doprawić do smaku. Trzymać kilka minut na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości i utraty smaku „surowej mąki” (gęstość regulować poprzez dodanie mąki bądź dolanie mleka).

Mięso:  Na łyżce oliwy szklimy cebulkę z czosnkiem i dodajemy mięsko. Gdy całość będzie dobrze przesmażona dodajemy pomidory w puszce i przyprawy – całość dusimy kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron wedle przepisu z opakowania al dente i rwiemy mozzarellę na kawałki.
Do naczynia żaroodpornego (lub blachy) wykładamy 1/2 makaronu,  na makaron przekładamy farsz mięsny. Posypujemy całość kukurydzą i układamy pociętą na paski czerwoną paprykę. Polewamy sosem beszamelowym i przykrywamy resztą makaronu. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 15 – 20 minut, do zrumienienia się mozzarelli.
News Reporter
Zdrowie