Enzymy – brakujący element układanki

Co wiesz o enzymach trawiennych?

Pewnie powiedziałbyś, że są różne rodzaje w zależności od tego jakie związki trawią. Wydzielane są do przewodu pokarmowego. Rozkładają cukry złożone na proste, białka na aminokwasy, tłuszcze na kwasy tłuszczowe. Jak jeszcze dorzucisz, że przeprowadzają jakieś tam reakcje w organizmie, to już masz bardziej zaawansowaną wiedzę. A jak jeszcze dodasz, że często działają we współpracy z konkretnymi witaminami to już pełnia szczęścia!

Ehhhh, powiem Ci, że ja też niegdyś taką wiedzę miałam. A teraz z perspektywy czasu i „dokopania się” do innych źródeł, stwierdzam, że to bardzo niewystarczająca wiedza.

Okazuje się, że te jedne z najcenniejszych wartości w żywności są kompletnie ignorowane! OGROMNY BŁĄD za który słono płacimy.

W swoich artykułach nacisk położę właśnie na enzymologię. Jest to jedna z moich ulubionych dziedzin obecnie. Niestety sama tą wiedzę musiałam zdobywać, na uczelniach medycznych jej nie podają. Przynajmniej w takiej wersji. Mówi się tylko o zadaniach enzymów, które wymieniłam na samym początku.

Raw Food jest to praktycznie jedyna dieta, która dorzuca istotny aspekt enzymatyczny. Nawet klasyczny wegetarianizm, weganizm (nie mówiąc już o klasycznej niszczącej diecie zwykłego Kowalskiego), nie idzie tak daleko. Brak nam podstawowych informacji na temat żywienia enzymatycznego

Czas zatem to zmienić

W swoich artykułach będę się wspierać doświadczeniami doktora Edwarda Howella (książka „Enzyme Nutrition” – lektura, która powinna być obowiązkowa dla każdego!). Fenomen Edwarda Howella jest niebywały. Jest on dla wielu fachowcem z enzymologii.

W ciągu swego życia zajmował się leczeniem ludzi głównie skupiając się na wykorzystaniu preparatów enzymatycznych. Osiągał wspaniałe efekty terapii chorób zwyrodnieniowych. Równolegle prowadził badania nad rolą enzymów w organizmie człowieka. Efekty jego działań i wnioski są niesamowite. Wiele ośrodków na świecie prowadziło badania nad enzymami i ich wpływem na człowieka. W książce „Enzyme Nutrition” są te ośrodki wymienione. Jak chcesz się dowiedzieć więcej, to przeczytaj. Ja się skupię w swoich artykułach na esencji, czyli na wnioskach.

Dorzucę także wypowiedzi:

•dr Brian Clement z Instytutu Hipokratesa,

•Victorias Kulvinskas („Food Enzymes Health And Longevity”),

•dr Anthony J. Cichoke (“Enzymes And Enzyme Therapy”),

•Liz Lipski, PhD z dr DicQie Fuller, PhD (“Enzymes: The Missing Puzzle Piece”;

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz