Stop z alergiami

0
1425

Mamy do czynienia z coraz to większą ilością alergii. Są to alergie pokarmowe, alergie wziewne, kontaktowe, lekowe. Badania jasno pokazują, że ilość ludzi, którzy zapadają na opisywane schorzenia rośnie i to w zastraszającym tempie.  W tej grupie bardzo duży odsetek stanowią dzieci. Jak urodzi się zdrowe dziecko bez alergii, to w dzisiejszych czasach możemy mówić o szczęściu.

Alergie mogą objawiać się wysypką skórną, egzemą, świądem, obrzękiem, katarem, zapaleniem spojówek, skurczem oskrzeli, a w stanach krytycznych nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Nie będę wgłębiać się w mechanizmy chorób alergicznych. Tych wiadomości jest na pęczki w Internecie. Ogólnie tylko nadmienię, że jest to patologiczna odpowiedź organizmu na dany alergen. Najczęściej kiedy mówi się o bezpośredniej przyczynie, to podaje się mechanizmy chorób alergicznych, co jest tak jakby brakiem odpowiedzi na pytanie w jaki sposób powstaje alergia i co jest tak naprawdę jej pierwotną przyczyną. Często pojawiają się informacje o przeciwciałach, które po złączeniu się z konkretnym antygenem inicjują uwolnienie mediatorów stanu zapalnego.

Oczywiście są też i tacy, którzy wspomną o źródle chorób alergicznych.

W tym artykule podsumuję swoje informacje zdobyte z różnych źródeł dotyczących przyczyn chorób alergicznych.

Najczęstsze, które się powtarzają to:

  • Toksyny w organizmie.
    Organizm jest przeładowany toksynami w dzisiejszych czasach, zatem jeśli dorzucasz mu kolejną dawkę toksyn układ immunologiczny nie radzi sobie z ich nadwyżką; Toksyny mogą być dostarczane z zewnatrz – środowisko (szczególnie spaliny samochodowe, dym papierosowy) lub wewnątrz (pokarm),
  • Niedobory enzymów i związków odżywczych.
    Enzymy biorą udział w usuwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowo jeśli brakuje nam enzymów, to jak już kiedyś pisałam całe cząstki białkowe mogą przedostawać się przez nadżerki i być odbierane przez układ odpornościowy jako intruzy. Niedobory enzymów, zbyt duża ilość przetworzonych rzeczy, gotowanych stanowi jedną z głównych przyczyn alergii.
  • Pasożyty i często im towarzyszące grzybice – Grzybice wytwarzają dużą ilość toksyn i zatruwają organizm,
  • Mleko i nabiał, gluten,
  • Szczepionki,
  • Produkty GMO (genetycznie modyfikowane).

Jak donosi nam świat medyczny, alergie są o tyle niebezpieczne, że może się dalej rozwinąć astma.
Wiedz jednak, że i alergie i astma mogą być wyleczalne.
Recepta – nie leki antyhistaminowe, nie sterydy ani jakieś inne wynalazki, tylko  surowa dieta.

Zatem co robić, aby pozbyć się alergii?

1. Zaprzestań spożywania mleka, nabiału oraz mięsa. Powodują one zaflegmienie organizmu, co negatywnie wpływa na sprawność systemu immunologicznego.
2. Nie spożywaj produktów glutenowych. Pamiętaj, że duża część społeczeństwa cierpi na nietolerancję glutenu
3. Wprowadź Raw dietę z naciskiem na zielone warzywa oraz kiełki. Chlorofil to jeden z najlepszych środków oczyszczających organizm.
4. Przeprowadź skuteczne odrobaczanie i odgrzybianie organizmu (jeśli pojawia się taki problem).
5. Ćwicz – usprawnisz cyrkulację krwi, a w efekcie przyspieszysz usuwanie toksyn.
6. Zadbaj o czyste powietrze i ekspozycję na słońcu, szczególnie w zimie! Jeśli mieszkasz w dużym mieście, staraj się wyjeżdżać na weekendy, żeby nie oddychać spalinami.
7. Jeśli masz jakąkolwiek alergię, to dobrym naturalnym antyhistaminantem jest spirulina.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj