Wok: Wolowina na ostro z warzywami

Jakis czas tem wspominalam, ze bylam na kursie ?Gotowanie w woku?. Kurs dostalam w prezencie gwiazdkowym od Christka. Byl to pierwszy kurs kulinarny w jakim kiedykolwiek uczestniczylam i bardzo mi sie podobal. Gotowalimsmy w malych grupach w nowoczesnej kuchni. Bardzo interesujace bylo to, ze kazda grupa gotowala w innym woku. Byl wok zeliwny, ze stali nierdzewnej, emaliowany i indukcyjny. Kuchenki na ktorych gotowalismy tez roznily sie od siebie, byly plyty ceramiczne, gazowe, indukcyjne etc. Nas najbardziej zainteresowala mudla indukcyjna dopasowana do woka. Na pewno sobie kiedys taka sprawimy:)  Na razie jednak musimy zadowolic sie najtanszym wokiem z ikei:) Na kursie gotowalismy piec roznych dan. Wszystkie byly pyyyyszne, ale dwa z nich szczegolnie przypadly nam do gustu: piersi z kaczki z ananasem oraz wolowina na ostro z warzywami.

wolowina wok

Składniki na wołowinę na ostro z warzywami (4 porcje):

  • 400 g chudej wolowiny
  • olej
  • maka kukurydziana lub ziemniaczana
  • 2 peczki cebuli siedmiolatki lub szyczypiorku
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g groszku mrozonego
  • 200 ml rosolu (moze byc z kostki)
  • zolta pasta curry
  • korzen imbiru ok 2-3 cm
  • kolendra w proszku
  • sos rybny (niekoniecznie)
  • sos sojowy
  • sol, pieprz
  • proszek chilli

1. Mieso pokroic w cienkie paski. Na kursie dostalism na wpol zamrozone mieso, poniewaz  nie do konca rozmrozone mieso mozna pokroic na ciensze kawalki. Przyrzadzic marynate (4 lyzki sosu sojowego, 6 lyzek oleju, 2 lyzeczki maki kukurydzianej oraz prosze chilli). Mieso wymieszac z marynata i odstawic na 30 minut.

2. Cebule siedmiolatke pokroic w ukosne plasterki. Marchewki obrac i pokroic w slupki. Papryke pokroic w romby. Papryczke chilli przekroic, wyjac pestki i pokroich w cienkie plasterki. Imbir obrac i pokroic w drobna kostke.

3. W woku rozgrzac olej. Mieso odsaczyc z marynaty i smazyc kilka minut w woku, ciagle mieszajac. Nastepnie wyjac mieso.

4. Do woka ponownie wlac kilka lyzek oleju i rozgrzac. Podsmazac warzywa ciagle mieszajac. Na poczatek 1-2 minuty podsmazac marchawki, nastepnie dodac czerwona papryke oraz chilli, po kilku minutach dodac cebule/szczypiorek. Na koniec dodac groszek (moze byc prosto z zamrazarki) i podsmazyc jeszcze chwile ciagle mieszajac. Calosc zalac rosolem i poczekac az sie zagotuje.

5. W kilku lyzkach zimnej wody wymieszac 2 lyzeczki maki kukurydzianej. Dolac do gotujacego sie w woku sosu. Calosc wymieszac, poczekac az sos nieco zgestnieje. Dodac mieso, imbir i przyprawy. Ja dodalam okolo 2-3 lyzeczek pasty curry, sosu sojowego, lyzeczke kolendry oraz pieprzy i sol.

Podawac z ryzem basmati lub ryżem jaśminowym.

Smacznego!

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz