Podaż kalorii na diecie Raw może być bardzo różna. Jest opcja pochłaniania dużej ilości kalorii odżywiając się głównie orzechami i owocami. Jest także wersja niskokaloryczna, oparta na warzywach.
Przyjrzyjmy się obu opcjom.
Jeśli skorzystasz z pierwszej, dostarczysz sporej ilości kalorii (tłuszczy, węglowodanów), jednak wiele mniej tych najistotniejszych na dzień dzisiejszy dla nas wartości odżywczych, czyli głównie chlorofilu, minerałów – wapnia, cynku, selenu, krzemu, manganu, etc.
Jeśli wybierzesz drugą wersję, priorytetem będą mikroelementy. Nie obawiaj się tutaj o braki węglowodanów, białka czy też tłuszczy.
Na co się zdecydować?
Przeważać powinna druga opcja, zwłaszcza jak cierpisz na jakiekolwiek schorzenia. Nie musisz restrykcyjnie jej przestrzegać, jednak skup się głównie na niej.
Z tego co obserwuję jest ogromne zamieszanie jeśli chodzi o zawartość kaloryczną na surowej diecie. Obecne badania potwierdzają, że to właśnie na niskokalorycznych dietach ludzie osiągają sędziwy wiek żyjąc w zdrowiu.
Duża ilość owoców, nasion i orzechów nie jest najlepszym rozwiązaniem na surowej diecie
Jeśli dalej uważasz, że nie będziesz mieć sił i wigoru na diecie bogatej w warzywa, z naciskiem na zielone liściaste, glony i kiełki możesz przeprowadzić eksperyment na sobie. Jeden miesiąc owoce lub owoce i orzechy (bogate w kalorie), drugi miesiąc kładąc nacisk na warzywa, kiełki, glony (plus owoce w mniejszej ilości – 20 – 30%). Oczywiście porcje nie mogą być głodowe. Pamiętaj tylko, ze połączenie nasion z owocami w wiekszej ilości nie jest dla nas korzystne.
Jeśli chodzi o początki na surowej diecie. Doświadczenia osób są bardzo różne. Co ja zaobserwowałam i wielu innych. Początkowo jesz więcej. Ciągle chcesz coś przekąsić. I jest to ok. Masz jeszcze wtedy nieprzyzwyczajony organizm do surowego pokarmu. Jelita zaczynają się oczyszczać. Wchłanianie jest słabsze z powodu obecności nagromadzonego śluzu w jelitach. Możesz mieć biegunki – jelita nie są przyzwyczajone do tak wysokobłonnikowej diety. Jeśli jesteś głodny, to zwiększ porcje.
Nie objadaj się samymi owocami, ani orzechami
Jeśli pomimo zwiększenia porcji, dalej Ci czegoś brakuje, dołącz do diety więcej soków warzywnych (jedna lub dwie szklanki, jak prowadzisz aktywny tryb życia, to nawet trzy, cztery…), kiełków lub awokado. Okrągłe poletko kiełków dziennie (zmieniaj rodzaje i uważaj na pleśń) powinno pomóc.
Pewnie ciężko Ci w to uwierzyć, że można być na diecie poniżej 1000 kcal i nie tracić na wadze oraz tryskać energią (tylko musi być to bardzo wartościowa dieta z dużą przewagą zielonych warzyw, zielonych soków, kiełków i glonów- tyczy się to głównie osób, które już dłuższy czas są na Raw np. Angela Stokes-Monarch lub też dieta Instytutu Hipokratesa). Organizm miał sporo czasu, żeby nasycić się wartościami po wieloletnich brakach i już nie ma tak dużego zapotrzebowania. Znacznie lepiej też wchłania i przyswaja wartości. Taki stan osiągają niektóre osoby.
Zawartość kalorii w surowych owocach i warzywach
Owoce i warzywa są podstawą surowej diety. Podczas gdy są one odżywcze i pakowane z witamin, minerałów i błonnika, mają tendencję do być niskie w kalorii w porównaniu do innych rodzajów żywności. Na przykład, średniej wielkości jabłko zawiera około 95 kalorii, podczas gdy średniej wielkości banan ma około 105 kalorii. Warzywa takie jak jarmuż czy szpinak mają tylko 10-15 kalorii na porcję.
Zawartość kalorii w surowych orzechach i nasionach
Surowe orzechy i nasiona są również powszechnie spożywane na surowej diecie, ponieważ dostarczają zdrowych tłuszczów, białka, błonnika oraz różnych witamin i minerałów. Te produkty zawierają więcej kalorii niż owoce i warzywa, ale nadal można je łatwo włączyć do codziennej diety, o ile są spożywane z umiarem. Na przykład, jedna uncja (28 gramów) migdałów zawiera około 164 kalorii.
Posiłki na diecie surowej – kalorie
Całkowita liczba kalorii w posiłkach na surowej diecie zależy od żywności, którą wybierzesz do jedzenia. Dobrze zbilansowany plan surowego posiłku powinien zawierać odpowiednią ilość owoców, warzyw, orzechów, jak również nasion, które mają tendencję do pochylania się w kierunku niższego spożycia kalorii, choć niektóre wyższe kalorii gęste opcje, takie jak awokado mogą być zawarte zbyt. W podsumowaniu – ważne jest, aby dostosować wielkość porcji odpowiednio do osiągnięcia pewnych celów wagi – czy to próbuje zyskać lub stracić na wadze.
Okazuje się obecnie, że powinniśmy na piedestale stawiać wartość odżywczą, a dopiero później kaloryczną
Przede wszystkim obserwuj siebie. Jeśli chudniesz patologicznie lub nie masz na nic sił, to znaczy, że gdzieś jest błąd. Pamiętaj również o ćwiczeniach fizycznych. To bardzo ważna kwestia, o której się często zapomina. Jeśli ciężko wytrwać Ci na 100% surowej diecie, to dodaj ok. 20% produktów nieprzetworzonych, gotowanych.
Pamiętaj, że niegdyś ludzie pościli w okresie przedwiosennym. Był to czas, kiedy plony jesienne się kończyły, zaś jeszcze nie było wiosennych nowalijek. Nie obawiaj się czasowego przejścia na niskokaloryczną dietę (jeśli oczywiście nie masz żadnych przeciwwskazań). Taka dieta ma właściwości oczyszczające.
Znaczenie wartości odżywczej vs. wartości kalorycznej
Chociaż zarówno wartość odżywcza jak i zawartość kalorii są ważnymi czynnikami w naszej diecie, służą one różnym celom. Na przykład, osoba chcąca schudnąć może skupić się bardziej na zarządzaniu ilością spożywanych kalorii, jednocześnie zapewniając, że zaspokaja swoje potrzeby żywieniowe poprzez codzienne spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze, takich jak warzywa i chude białka. Z drugiej strony, osoby, które wymagają więcej kalorii ze względu na ich aktywny fizycznie styl życia, będą potrzebowały zrównoważonej mieszanki odżywczych posiłków o zwiększonej liczbie kalorii.
Wnioski
Ważne jest, aby osoby, które chcą utrzymać zdrowy styl życia poprzez właściwe odżywianie, były świadome, że skupianie się tylko na równoważeniu spożycia kalorii nie wystarczy.
Zrozumienie, ile wartości odżywczych pochodzi z niektórych pokarmów jest kluczowe przy dążeniu do optymalnych zysków zdrowotnych przy jednoczesnym zmniejszeniu negatywnych skutków ostatecznie skonfrontowanych z wysokim poziomem cukru lub przetworzonych towarów wypełnionych szkodliwymi konserwantami/zawartością, które nie zawierają wszystkich niezbędnych niezbędnych witamin i minerałów wymaganych przez indywidualny plan diety.
Koncentrując się wyłącznie na liczeniu kalorii może pominąć kluczowe składniki odżywcze z diety, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu dobrego samopoczucia psychicznego, jak również zdrowia fizycznego przez całe życie.
Najlepsza dieta Świata i tyle.
Surowa dieta jest rewelacyjna, jest to raczej całościowy system odżywiania który najlepiej stosować „na zawsze”. Pamiętać trzeba też, że w przypadku głodu/dużego wysiłku warto jeść więcej np. orzeszków czy słonecznika, które doskonale uzupełniają potrzebne kalorie.