Niestety, nie żyjemy w idealnym świecie i musimy korzystać z konkretnych uproszczeń, jeżeli chcemy zdrowo się odżywiać i dbać o szczupłą sylwetkę.
Do takich uproszczeń należy między innymi korzystanie z zamrażarki.
Dobra wiadomość jest taka, że w kwestii składników odżywczych nie ma wielkiej różnicy między produktami świeżymi a mrożonymi. Mało tego, niektóre produkty powinny być kupowane jako mrożonki, byśmy mogły oszczędzać czas i pieniądze, nie rezygnując przy tym z dobrego smaku.
Szpinak
Świeży szpinak jest wspaniały, zwłaszcza, jeżeli drobne listki dodajesz do sałatek lub kanapek. Jest też, niestety, stosunkowo drogi. Dlatego do wszystkich innych celów kulinarnych (makarony, dodatki do obiadów, zapiekanki, etc.) możesz sięgać po szpinak mrożony. Pamiętaj, by dobrze go doprawić!
Kukurydza
Świeża kolba kukurydzy z organicznym masłem i solą morską to cudowny letni przysmak. Poza sezonem, możesz sięgać spokojnie po mrożone kolby, które są co prawda bardziej odżywcze, jednak znacznie zdrowsze niż łuskana kukurydza z puszki. Możesz ją spokojnie dodawać do zup i ciepłych dań jesienią i zimą.
Groszek
Mrożony groszek to pozycja obowiązkowa, zwłaszcza, jeśli stosujesz dietę odchudzającą. Jeszcze raz – jeśli masz dostęp do świeżej wersji – sięgaj po nią. Poza sezonem – mrożony groszek jest niemal równie aromatyczny, pyszny i wygodny w użyciu, co jego świeży odpowiednik.
Truskawki
Świeże truskawki mają cudowny zapach i wspaniały smak. Nic nie jest w stanie im dorównać. Niemniej poza sezonem, mrożone truskawki sprawdzają się doskonale jako dodatek do deserów, ciast i innych przysmaków.