Bakalie kojarzą się przede wszystkim z okresem świątecznym, gdyż regularnie dodajemy je do wielu wielkanocnych i bożonarodzeniowych deserów. Jednak bakalie warto wprowadzić do swojej codziennej diety, a nie raczyć się nimi tylko od święta. Są one znakomitą i niezwykle zdrową przekąską na co dzień, ponadto mogą być również dodawane do innych dań niż mazurek, keks czy makowiec.
Bakalie posiadają one wiele cennych witamin i składników mineralnych, która mają zbawienny wpływ na działanie ludzkiego organizmu. Podpowiadamy, jak wprowadzić ekologiczne bakalie do swojego codziennego menu.
Bakalie – rodzaje
Bakalie można podzielić na trzy grupy:
- orzechy,
- suszone owoce,
- pestki i nasiona.
Do pierwszej grupy zaliczamy wszelkiego rodzaju orzechy – laskowe, ziemne, włoskie, nerkowce, pekan, makadamia, pistacjowe i pinii. Zaliczamy do nich również migdały, kokos i jadalne kasztany. Wśród suszonych owoców najpopularniejsze są: rodzynki, śliwki, ananas, jagody goji, figi, morele, mango czy daktyle. Natomiast do ostatniej grupy zaliczamy pestki dyni i słonecznika, a także siemię lniane i sezam.
Zalety spożywania bakalii
Regularne jedzenie bakalii ma wiele zalet. Posiadają one witaminy, minerały, błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe w dużych ilościach. Warto wybierać zwłaszcza ekologiczne bakalie ze specjalnych certyfikowanych upraw.
Bakalie BIO nie posiadają żadnych konserwantów, ani innych szkodliwych substancji. Nie dodaje się również do nich dodatkowego cukru. Ekologiczne bakalie są niezwykle zdrowe i znacznie lepiej trawione niż ich odpowiedniki ze zwykłych upraw czy niezdrowe przekąski, po jakie ludzie lubią codziennie sięgać, czyli na przykład batoniki czy czekoladę.
Bakalie – wartości odżywcze
Orzechy i suszone owoce mogą zostać zdrowymi zamiennikami słodyczy. Są bardzo smaczne i skutecznie dodają energii, a jednocześnie posiadają znacznie więcej składników odżywczych niż wysokoprzetworzone ciasteczka czy batoniki, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach w dużych marketach. Należy jednak pamiętać, że bakalie mają również jedna istotną wadę – są bardzo kaloryczne.
Orzechy posiadają sporą ilość tłuszczu, natomiast suszone owoce – cukru, a zwłaszcza te kandyzowane. Jakie natomiast posiadają wartości odżywcze? Bakalie zawierają przede wszystkim magnez, potas, błonnik, kwas foliowy oraz witaminę E. Regularne spożywanie bakalii wspomaga prawidłowe działanie organizmu, zmniejsza również ryzyko zawału serce i chroni przed rozwojem nowotworów. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na orzechy, gdyż poprawiają także pracę tarczycy, regulują ciśnienie i usprawniają pracę jelit.
Bakalie BIO – zastosowanie
Ekologiczne bakalie mają wiele zastosowań. Sprawdzają się doskonale jako pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do deserów i ciast. Najczęściej stanowią składniki takich deserów jak keks, makowiec czy sernik z rodzynkami. Zdrowe bakalie można jednak dodać również do dań śniadaniowych (owsianka, musli, jogurt), sałatek czy wytrawnych dań obiadowych z mięsem i nie tylko.
Bakalie sklep
Gdzie najlepiej kupować bakalie, a zwłaszcza orzechy? Sklep, który wybierzemy na nasze zakupy, musi spełniać pewne kryteria. Najlepiej sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową i ekologiczną żywnością, jak frutavita.pl. Tylko w takich miejscach możemy być pewni, co do jakości kupowanych produktów. Należy również pamiętać o tym, aby na zakupionych przez nas produktach znajdował się symbol ekologicznej żywności przedstawiający zielony listek z gwiazdkami.