Wzdęcia, które są ogromną zmorą zwłaszcza po świątecznym obżarstwie, można łatwo pokonać.
Pomocą służą nie tylko reklamowane leki i jogurty, ale przyprawy, które dodajesz do dań. Ich odpowiednie dobranie pomoże Ci szybko zlikwidować wzdęcia i zyskać bardziej płaski brzuch.
Jak tego dokonać?
Przede wszystkim, zrezygnuj z soli.
Nie tylko tej zwykłej, białej, w najczystszej postaci, ale także wszelkich jej wariacji i źródeł sodu: ogranicz słone przyprawy do zup i sosów, kostki rosołowe (ach, ten glutaminian sodu!), przyprawy do frytek i słone sosy.
Zrezygnuj ze sztucznej, mocno przetworzonej żywności: zawiera ona mnóstwo soli, choć etykiety rzadko informują o tym bezpośrednio. Postaw na pełne ziarna, gotowane na parze warzywa i świeże owoce.
Słone pokarmy powodują, że w organizmie zatrzymuje się więcej wody, przez co nie tylko wyglądasz na bardziej opuchniętą i grubszą, ale także gorzej się czujesz.
Mniejsze jest prawdopodobieństwo, że zdecydujesz się na trening lub wytrwasz na diecie.
Mało tego- waga może wskazać nawet o 2-3 kilo więcej jeżeli w Twoim organizmie zatrzymała się woda.
Czego używać zamiast soli?
- Jeśli gotujesz na parze – niczego. Przygotowywane w ten sposób warzywa nie tracą mikroelementów i dzięki temu mają naturalnie słonawy smak- bez zagrożenia dla Twojej talii.
- Sięgnij po świeże i suszone zioła o wyraźnym smaku – oregano, bazylię, kolendrę, rozmaryn, tymianek. Na początku możesz mieć problem z przyzwyczajeniem się do zmiany, jednak Twój smak bardzo szybko się dostosuje i nie będziesz mogła sobie wyobrazić życia bez tych przypraw.
- Wypróbuj dania kuchni orientalnej, wraz z towarzyszącymi im przyprawami, głównie pieprzem i curry. Nie tylko pomagają likwidować wzdęcia,a le doskonale zastępują sól, wspomagają trawienie i przyspieszają przemianę materii.
- Pokochaj imbir. To wspaniała przyprawa, która nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga zwiększyć odporność organizmu i wspomaga odchudzanie.