Chyba wypróbowałam już większość diet… Nie idzie mi coś to odchudzanie, cały czas mam wrażenie, że nie o to wszystko w tym chodzi. Bo owszem, zgubię kilogramy, ale czuję się podle – jestem jakaś osłabiona, bez energii. Mówi się, że diety oczyszczają organizm, ale po zakończonej diecie zaraz wszystko wraca do tej niechcianej „normy”.
Dlatego, gdy przeczytałam artykuł o Robercie Youngu i jego teorii, dotyczącej zasadowego trybu żywienia:
Dieta pH zwana jest też często dietą zasadową lub alkaliczną
Jej podstawą jest twierdzenie, że prawidłowe pH organizmu – czyli bardziej zasadowe – działa pozytywnie na wszelkie jego funkcje.
Twórcą tej diety jest naukowiec Robert Young. Właśnie on na bazie swoich badań doszedł do wniosku, że zakwaszony organizm to przyczyna wielu chorób, otyłości i szybkiego starzenia się skóry. Właściwe pH powinno być bliskie wartości 7, a najlepiej jeśli jest większe, gdyż w zasadowym środowisku wszelkie procesy życiowe przebiegają sprawniej, nie ma też ryzyka występowania wielu zaburzeń.
Dlaczego środowisko kwasowe jest złe? Otóż zbyt kwaśne pH odpowiada za osłabienie mięśni, powstawanie chorób i przedwczesne starzenie się organizmu. Należy ograniczyć jedzenie kwasotwórcze, które odpowiada za obniżenie pH płynów ustrojowych. Trzeba także wprowadzić do diety znacznie więcej posiłków o odczynie zasadotwórczym. Praktycznie najlepiej to zrobić dzieląc je na cztery części. Trzy z nich będą stanowić pokarmy zasadowe, a jedną – kwasowe. Jeżeli więc masz zamiar wypić kieliszek wina, przygotuj od razu do niego trzy szklanki wody z cytryną, aby zneutralizować pH.
Dieta promuje jedzenie uznawane za zdrowe, a więc warzywa i owoce, a także orzechy, wszelkiego rodzaju ziarna. Konieczne też jest picie dużej ilości wody. Na zakwaszenie organizmu mają wpływ produkty zwiększające kwasowość, czyli mięso, ryby, produkty mleczne, cukier, kawa.
Oprócz właściwych pokarmów dr Young zaleca też przyjmowanie odpowiedniej suplementacji. Zalicza się do nich zielone napoje, sole alkaliczne i krople. Jest to bardzo prosty sposób odżywiania. Zielony proszek składa się z 40 różnych warzyw, kiełków i zieleniny, zawiera ponad 100 naturalnych witamin, a przygotowanie go do spożycia polega jedynie na wymieszaniu go z wodą. Krople to połączenie płynnego wodorowęglanu sodu, węglanu potasu i wodorotlenku potasu, dodaje się je do płynów by je zalkalizować. Krople neutralizują bakterie, drożdże, pleśnie i pasożyty
Wspomagają krew we wchłanianiu dużej ilości tlenu z wody, którą wypijamy
Działają poprzez zmniejszenie zawartości jonów wodoru, a zarazem zwiększenie stężenia jonów hydroksylowych. W ten sposób chronią nasz organizm przed kwasami pochodzącymi z pokarmów. Dodaje się je do wody w ilości 5 kropli na litr. Sole alkaliczne, czyli zasadowe to kombinacja czterech soli węglanowych, czyli wodorowęglanu sodu, węglanu magnezu, wodorowęglanu potasu i węglanu wapnia, które mają za zadanie utrzymać zasadową konstrukcję organizmu. Co ciekawe – te wszystkie sole naturalnie występują we wszystkich płynach ciała. Mogą być stosowane codziennie, nie tylko do użytku wewnętrznego, ale także jako środek do płukania ust, dodatek do kąpieli, środek do czyszczenia zębów.
Robert Young uważa, że życie zaczyna się już na poziomie komórek, właśnie od nich zależy nasze zdrowie. Jego odkrycia naukowe nazwano Nową Biologią. Rzuca ona całkiem nowe światło na zrozumienie tego jak funkcjonuje nasz organizm. Dowodzi też, że to nie bakterie odpowiadają za nasze choroby, ale nadmierne zakwaszenie organizmu. Wtedy dochodzi do obniżenia ilości tlenu, dostarczanego komórkom ciała, zatrzymuje się metabolizm, co może doprowadzić nie tylko do choroby, ale też do śmierci organizmu.
Pomyślałam – może to jest właśnie TO! Tak naprawdę przecież szukam sposobu na żywienie na całe życie, porywanie się na diety jakoś mnie już nie pociąga…
Robert Young napisał książkę pod tytułem „Próbowałam już wszystkiego, żeby schudnąć”
Autor jest jednym z najsławniejszych ekspertów w dziedzinie mikrobiologii i biochemii na świecie. Zajmuje się też szeroko rozumianą suplementacją. Mówi się o nim, że jest geniuszem, gdyż odkrył on, ze źródłem chorób nie są bakterie, jak większość z nas twierdzi, ale nadmierna toksyfikacja. Przez nią właśnie w sposób niekontrolowany namnażają się naszym ciele mikroorganizmy, które produkując z kolei własne toksyny, niszczą organizm. To wszystko co złe dla naszego zdrowia jest spowodowane przez nadmierne zakwaszenie. Dr Young twierdzi, że jeżeli organizm ma zdrowy poziom pH, bakterie nie są w stanie się rozmnażać i niszczyć równowagi wewnętrznej – a co za tym idzie – powodować chorób. Więcej!
Od poziomu pH zależy też tworzenie nowych, zdrowych komórek i regeneracja organizmu
Ta jego teoria nazwana została mianem Nowej Biologii, która namawia nas: potraktuj swoje ciało jak zbiornik wody, w którym pływa ryba. Ta ryba to odzwierciedlenie naszych wewnętrznych organów. Poprzez wodę dostarczamy tej symbolicznej rybie pokarm, woda także odprowadza zanieczyszczenia, które się tworzą. Co się stanie, gdy to wodne środowisko zatrujemy lekami, złym jedzeniem, zakwasimy je nadmiernie? Wiadomo, że „ryba” czyli nasze wewnętrzne organy ucierpią. A jeśli zadbamy o odpowiednie pH – będziemy czuli się zdrowo, schudniemy i co ciekawe – pozbędziemy się np. alergii.
Robert Young dał nam też gotową receptę JAK to zrobić, opracował bowiem produkty, które pomagają odzyskać równowagę biochemiczną organizmu. W artykule, o którym mówię znajdziecie wskazówki jak dietę ph przeprowadzić. Jako ciekawostkę dodam, że z wiedzy dr Younga korzystają nawet astronauci podczas lotów kosmicznych. Program suplementacji naukowca to hit NASA. Warto poczytać i spróbować!
Przede wszystkim jeść dużo surowego i dużo świeżo wyciskanych soków!!!
Uważam, że zakwasić organizm jest bardzo łatwo. Naprawdę trzeba uważać….