Szklanka pysznej, orzeźwiającej, mrożonej herbaty to nie tylko sposób na radzenie się z upałem w gorące, letnie dni. Herbata ma wiele zalet, jest doskonałym sojusznikiem odchudzania, jednak niezwykle istotne, by przygotować ją we właściwy sposób.
Jak przyrządzić Ice Tea, by była zdrowa i dietetyczna?
Wspaniałe właściwości herbaty
Wszystkie typy herbaty:
- zielona,
- biała,
- czerwona,
- czarna,
- oolong i inne,
Zarówno mrożone, jak i podawane na ciepło, zawierają przeciwutleniacze nazywane polifenolami.
Badania wykazały, że polifenole pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i tkanki w ciele i zwiększać ryzyko:
- chorób serca,
- nowotworów
- i wielu innych chorób.
Polifenole pomagają też obniżyć poziom ?złego? cholesterolu (LDL).
Dodatkowo, regularne picie zielonej herbaty, która zawiera mnóstwo polifenolu o nazwie katechina, w połączeniu z gimnastyką, pomaga szybciej spalać tłuszcz z brzucha.
Katechina jest także sprzymierzeńcem w walce o prawidłowe poziomy trójglicerydów we krwi, a dodatkowo pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i niektórym nowotworom.
Jak przygotować mrożoną herbatę?
No właśnie. By cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami Ice Tea, nie wystarczy wizyta w sklepie i kupno sztucznej, przesłodzonej i pełnej konserwantów mrożonej herbaty w butelce (wiem, jest pyszna!).
Jednak najlepszą, najzdrowszą i najpyszniejszą Ice Tea przygotujesz sama w domu.
- Zaparz liście herbaty przy użyciu gorącej, przegotowanej wody. Opinie na temat tego, czy woda powinna być wrząca czy wyłącznie gorąca są podzielone, wszystko zależy od rodzaju herbaty, która zaparzasz i Twoich preferencji.
- Dla podkreślenia smaku, możesz dodać kilka plastrów cytryny lub iście świeżej mięty.
- Jeżeli chcesz pobawić się ze smakiem, możesz też dodać mrożone maliny, jagody, brzoskwinie, etc.
- Dodaj naturalny słodzik. Staraj się unikać cukru, ale nie kupuj też sztucznych, toksycznych słodzików. Postaw na przykład na miód, syrop klonowy lub stevię.
- Dodaj lodu.
Mrożona Herbata Szczuplejszej:
- W dużym kubku zaparzamy ulubioną herbatę według zaleceń na opakowaniu, dajemy jej troszkę przestygnąć (około 5 minut).
- Dodajemy stevię ? w zależności od upodobań smakowych.
- Do karafki wsypujemy bardzo dużo lodu.
- Zalewamy lód jeszcze gorącą, zaparzoną herbatą.
- Tak przygotowana, mrożona herbata idealnie smakuje podawana na świeżym powietrzu, doskonale gasi pragnienie i wspaniale smakuje całej rodzinie. Ma mało kalorii, zawiera wszystkie prozdrowotne składniki dostępne w herbacie i jest pyszna!