Odżywki białkowe – co musisz o nich wiedzieć?

0
1994
suplementy białkowe - kondycja zdrowie

Białko to jeden z ważniejszych składników, w jaki powinniśmy suplementować nasze ciało. Źródeł białka jest wiele – są biała pochodzenia zwierzęcego, jest też grupa białek pochodzenia roślinnego. Czy mogą one zastąpić białka odzwierzęce? Na pewno szczególną formą białek są białka serwatkowe. Czym jest koncentrat białka serwatki? Jak powstaje koncentrat białka serwatkowego? Czy odżywka białkowa roślinna może być efektywna? Dla kogo jest przeznaczona? Odżywki białkowe to produkt nie tylko dla sportowców,  choć zapewne oni zauważą najwięcej jego zalet. Czy aby powstała odżywka musi dość do minimum proces denaturacji białka? Wszystko co powinniście widzieć o białku i odżywkach białkowych znajdziecie poniżej.

Białko i jego właściwości

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem, budującym nasze mięśnie. Ma ono w sobie aminokwasy endogenne (czyli takie jakie wytwarzamy sami) oraz aminokwasy egzogenne (czyli te przyjmowane w pożywieniu). Białka dzielimy na te pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Mówi się np. że kompletnym źródłem protein są białka jaja kurzego. To właśnie dzięki nim przyjmujemy zazwyczaj pełnowartościowe proteiny. Również białka mleka czy białka wołowe stanowią bogate źródło tego składnika. Szczególnie ważne są białka zwierzęce, posiadające komplet 20 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym, pozornie wydaje się, że białka roślinne czy też inaczej białka wegańskie mogą być uboższe i niepełnowartościowe. Nie do końca tak jest. Białka roślinne spotkamy m.in. w roślinach strączkowych orzechach, produktach sojowych czy zbożach.

Jakie zatem mamy rodzaje białek? Z białek zwierzęcych, najbardziej popularne jest białko wołowe zawierające najwięcej składników tj. żelazo, cynk czy kreatyna. Warto również wspomnieć białko kazeinowe. Kazeina jest najbardziej popularnym składnikiem białka i protein pochodzenia mlecznego.

Białka to składnik niezwykle ważny odpowiedzialny m.in. za transport hemoglobiny, regulację procesów genetycznych, wytwarzanie impulsów nerwowych, usprawnienia układu odpornościowego. Są też budulcem ważnych tkanek tj. keratyna, elastyna czy kolagen.

Rodzaje odżywek białkowych

Białko występuje w kilku formach, a najbardziej bogate w aminokwasy jest białko serwatkowe. Powstaje ono poprzez pasteryzację mleka. Po dodaniu enzymów trawiennych, dochodzi do oddzielenia białka serwatki od części stałej. W dalszym etapie przepuszcza się serwatkę przez membrany filtracyjne, co redukuje ilość tłuszczy i cukrów. Białko serwatkowe to białko bogate w wartości odżywcze. Obserwuje się także zdolność białka do syntezy białek mięśniowych.

Białko serwatkowe dzieli się na 3 typy: koncentrat białka, izolat białka, hydrolizat białka serwatki. Pierwszy z nich jest najbardziej popularny i zawiera 35-80% zawartości białka. Koncentrat białka serwatki cechuje jednak mniejsza przyswajalność niż izolatu. Izolaty białka serwatki mają nawet 90% wartości białka w suchej masie. Świetnie nadają się dla osób nietolerujących laktozy oraz tych, którzy sporo ćwiczą. Tak samo hydrolizat białka serwatkowego chętnie jest przyjmowany przez sportowców.

Przy intensywnych treningach dochodzi do rozpadu tkanki mięśniowej i zwiększonego zużycia białek ustrojowych. Dlatego też nadaje się on idealnie do przetwarzania izolatu białka serwatkowego. Gdzie zatem można znaleźć odpowiednie białko roślinne?

Można wybrać takie rodzaje białek jak białka sojowe. Są one bogate we wszystkie potrzebne aminokwasy, a izolat owego białka zawiera nawet 90% białek. Białko to jest dobrze przyswajalne i tanie, a także zmniejsza ryzyko miażdżycy, chroni nas przed działaniem wolnych rodników czy zwiększa u pań ilość fitoestrogenów.

Możemy też wybrać białko pszeniczne, jednak nie ma ono długiej listy zalet jak jego poprzednik.

W połączeniu w innymi można też stosować białko grochu, białko ryżu czy konopie.

Zalety odżywek

Obecność białka w codziennej diecie jest niezwykle ważna. Kiedy zatem wspomagać się suplementami diety i stosować oddzielne preparaty białkowe? Najlepiej stosować odżywki białkowe wówczas, gdy szukasz dodatkowego źródła białka, ale rezygnujesz ze źródeł pochodzenia zwierzęcego. Innymi słowami, suplementacja przydaje się przy weganizmie czy wegetarianizmie. Z odżywek białkowych warto też korzystać w przypadku nietolerancji pokarmowych. Odżywka polecana jest też przy rekonwalescencji czy przy wspomaganiu odchudzania. Przydaje się ona również sportowcom podczas treningów.

Zalet stosowania odżywek jest sporo. Przede wszystkim są wygodne w stosowaniu. Wystarczy dodać je do płynu, aby zapewnić sobie dzienną dawkę białka. Białko w proszku ma także mniej kalorii niż białka zwierzęce.

Odżywki białkowe

Jak stosować odżywki białkowe? Suplementy w postaci odżywek wykazują się sporą zawartością czystego białka. Zapotrzebowanie czystego białka dla osób nieaktywnych wynosi ok 0,8-1,2 g na każdy kilogram ciała, a dla sportowców 2,2g. Najlepiej zatem stosować odżywki proteinowe zgodnie z zaleceniem producenta.

Mieszanki białek stosowane prawidłowo, zapewniają efektywne treningi, przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej, wzrostu masy mięśniowej. Odżywki białkowe np. wyspecjalizowane izolaty białkowe wpi mają wpływ na syntezę białek mięśniowych. Dzięki nim dochodzi do hamowania rozpadu tkanki mięśniowej, utrzymania masy mięśniowej na wymaganym poziomie.

Odżywki białkowe dostępne w naszym sklepie np. odżywki whey protein, nadają się idealnie do budowania masy mięśniowej podczas treningów, a jeśli suplementujesz się właściwie będą także zapobiegać utracie masy mięśniowej.

Warto zatem postawić na sprawdzone metody i właściwą suplementację również za pomocą roślinnych odżywek białkowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj