Nie wygląda szczególnie okazale – ma wygląd małej ciemnofioletowej jagódki, ale za to działaniem nadrabia swój niepozorny wygląd. Należy do roślin silnie detoksykujących, ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia związków chemicznych, a do tego jest po prostu smaczna!
Owoc acai pochodzi z palmy o nazwie Euterpa warzywna, która rośnie w amazońskiej dżungli. Właśnie pochodzenie – a więc korzystne warunki wegetacji, ekologiczne tereny lasów deszczowych i nasłonecznienie sprawiają, że jagody acai są tak pełne unikalnych wartości. By ochronić się przed słonecznym promieniowaniem owoce te wytwarzają ogromną ilość antyoksydantów. Badania wykazują, że pod względem ich ilości – owoce acai są na pierwszym miejscu wśród owoców. To właśnie powoduje, że tak rewelacyjne działa na ludzkie zdrowie. Chociaż owoce acai znane były w Amazonii od setek lat – dopiero w 2000 roku ukazały się pierwsze publikacje na temat odżywczych właściwości tych jagód. Po badaniach laboratoryjnych zainteresowanie tym produktem wzrosło. Początkowo najbardziej wśród sportowców, później zajęli się nimi dietetycy i lekarze.
Działanie owoców acai
Jagody zawierają duże ilości witamin: A, z grupy B, C i E, a dodatkowo potas, białko, wapń, magnez, niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 i aminokwasy. Ma w swoim składzie także enzymy niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Jak pokazują badania – po zastosowaniu owoców acai odporność organizmu wzrasta nawet o 20 procent! Jagody oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn, dzieje się tak między innymi ze względu na wysoką zawartość błonnika, dlatego ten owoc jest tak bardzo chwalony przez osoby, próbujące pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Antyoksydanty zawarte w owocach acai zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Przez to hamują procesy degeneracyjne i spowalniają starzenie się organizmu. Zapobiegają też nowotworzeniu się komórek, co jest niezwykle istotne przy profilaktyce raka.
Owoce acai są bogate w wapń i w bardzo skuteczny sposób uzupełniają jego niedobory – deficyt tego pierwiastka, prowadzi do ubytku masy kostnej, do zachorowań na osteoporozę i ogólnego osłabienia kości. Dobrze też wpływają na kondycję naszych stawów.
Polifenole, z kolei poprawiają pracę serca, przez to, że hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych. Właśnie nadmiar endoteliny powoduje najczęściej chorobę wieńcową. Owoce acai zmniejszają ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.
Zawartość kwasów tłuszczowych zapobiega gromadzeniu się złego cholesterolu, a jednocześnie utrzymują właściwy poziom dobrego. To ważne w profilaktyce udarów mózgu.
Działanie detoksykacyjne owoców pozwala przywrócić w organizmie równowagę na każdej płaszczyźnie – przede wszystkim hormonalnej. Wzmacnia ochronę przed wirusami, bakteriami, grzybicami. Za stymulowanie i utrzymywanie takiej wyjątkowej odporności jest beta-sisterol.
Fitosterole i antocyjaniny z kolei oddziałują na tkankę łączną, przez co wygładzają skórę, nadają jej jędrność, zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Antocyjaniny chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem, poprawiają przepływ krwi, a przez to dużo lepsze dotlenienie organizmu.
Jagody acai zalecane są również kobietom, które cierpią na bolesne miesiączki, gdyż zawarty w nich wapń zmniejsza skurcze macicy.
Wartość odżywcza 100 g owoców Acai:
- Wartość energetyczna – 101 kcal;
- Witamina E – 1,65 mg;
- Białko – 1,4g;
- Wapń – 36,5mg;
- Żelazo – 0,41mg;
- Sód – 10,2 mg;
- Błonnik pokarmowy 0,9g;
- Cukry – 14g;
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 43,61;
- Kwasy tłuszczowe nasycone – 20,11g;
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 8,69g;
- Woda – 20,8g;
Wpływ jagód acai na odchudzanie
- Oczyszczają organizm,
- Ułatwiają trawienie,
- Zapobiegają zaparciom,
- Zmniejszają uczucie głodu,
- Posiadają niski indeks glikemiczny, co sprzyja utrzymaniu wagi na stałym poziomie,
- Regulują poziom cukru we krwi,
- Łagodzą stres, co zapobiega „podjadaniu” pomiędzy posiłkami.
W jakiej postaci występują owoce acai?
Jagody acai są dostępne na rynku pod kilkoma postaciami. Najbardziej popularne w naszym kraju to susz, sok, tabletki i proszek. Nie ma w Polsce świeżych owoców, a to dlatego, że musiałyby one przebyć zbyt długą drogę – a czas ich przechowywania jest raczej krótki.
Z tego powodu owoce acai są przetwarzane. Najbardziej trwałe są owoce w postaci suszu, ten rodzaj obróbki nie pozbawia ich cennych właściwości ani składników.
Popularny jest także sok z acai, do którego czasem dodaje się inne składniki, takie jak zielona herbata, kofeina, l-karnityna lub chrom. Wówczas potęguje się odchudzające działanie jagód. Sok często jest składnikiem mieszanek soków lub wyciągów z innych owoców.
Jagody acai można kupić też w postaci proszku, który uzyskuje się po zmieleniu owoców. Używa się go wtedy po rozpuszczeniu w wodzie. Warto podkreślić, że ta forma przetworzenia także nie obniża wartości jagód. 1 kg proszku można wyprodukować z 3,5 kg świeżych owoców. W szklance wody rozpuścić należy 3-4 g proszku. Można go też używać jako dodatek do napojów, deserów i jogurtów.
Na rynku spotyka się też tabletki lub kapsułki z owoców acai, często wzbogacane innymi składnikami. Dodaje się do nich inne wpływające na odchudzanie preparaty, co wzmacnia ich skuteczność.