Chcecie uodpornić swój organizm na przykre infekcje i przeziębienia? Najlepszym sposobem są igły sosnowe. Jest to o tyle wygodne, że każdy ma dostęp do sosny i nie ma zbyt dużo zachodu z przygotowaniem herbatki lub wywaru.
Igły sosnowe to bogate źródło witaminy C
Igliwie sosny zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C, która chroni oraz leczy organizm, jeśli chodzi o przeziębienia oraz, co najważniejsze zakwasza żołądek. Dzięki odpowiednio zakwaszonemu żołądkowi, cały proces trawienia przebiega poprawnie.
Jest to ważne, kiedy nasz organizm potrzebuje sporej ochrony przed wirusami, infekcjami, przeziębieniami i innym tego typu paskudztwom. Ponadto igliwie ma działanie antymutagenne oraz przeciwutleniające, co zostało potwierdzone naukowo. Jeśli chodzi o inhalacje, sosna działa leczniczo na choroby oczu oraz na drogi oddechowe. Zapewniają również jasność umysłu oraz pomagają przy miażdżycy i alergii.
Jak przygotować igły sosnowe do spożycia lub inhalacji?
1. Przepis na herbatkę z igieł sosny
Jasnozielone końcówki igieł, zanurzyć na chwilę we wrzątku (dzięki temu pozbędziecie się żółtego wosku). Następnie, igliwie posiekać i zalać wrzątkiem. Tak przygotowaną miksturę, gotujemy ok 10 minut. Po zagotowaniu, warto odcedzić wyparzone kawałki igieł (większy komfort podczas picia), można dodać suszoną skórkę cytryny lub pomarańczy i dosłodzić, najlepiej miodem (dawkowanie wedle uznania).
2. Napar z sosny
Do naparu najlepiej rozetrzeć igły (np. w moździerzu), wlać ok. 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie, pod przykryciem odstawić na 2 godziny i gotowe. Zaleca się pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
3. Sosnowa inhalacja
Inhalacja rewelacyjnie leczy zatoki oraz oczyszcza skórę twarzy. Wystarczy zagotować kilka pędów sosny z igłami, przykryć głowę ręcznikiem i gotowe.
Sosna to pospolite drzewo iglaste, spotykane niemal wszędzie, jednak mało osób wie o zdrowotnym i praktycznym zastosowaniu igliwia, które jest tak naprawdę dostępne przez cały rok.