Profesjonalny sprzęt AGD i zdrowe gotowanie

0
61
profesjonalny sprzęt AGD

Profesjonalny sprzęt AGD to bardzo ważny element nowoczesnego gospodarstwa domowego. Wysokiej jakości urządzenia AGD ułatwiają codzienne czynności takie jak: gotowanie, pranie czy sprzątanie. Poprawiając komfort życia i oszczędzając czas. Zastosowanie nowych technologii przy produkcji takich urządzeń sprawia, że są one bardziej energooszczędne, trwałe i łatwe w obsłudze.

Restauracje i inne lokale gastronomiczne powinny inwestować w specjalistyczne wyposażenie. Odpowiednie parametry zapewniają dynamiczne funkcjonowanie kuchni i mają ogromny wpływ na jakość przygotowywanych potraw.

Co jednak świadczy o tym, że dane urządzenie może być wykorzystywane w takich warunkach?

Wiele godzin pracy, wysoka wilgotność powietrza oraz duże ilości przetwarzanej żywności to tylko kilka czynników, które składają się na intensywną eksploatację maszyn wykorzystywanych w kuchniach gastronomicznych. Dlaczego są one bardziej odporne, funkcjonalne i wydajne?

Wstęp do zdrowego gotowania

Zdrowe gotowanie zaczyna się nie tylko od wyboru właściwych składników, ale także od wykorzystania odpowiednich metod i narzędzi. Dzięki nim możemy maksymalnie zachować wartości odżywcze produktów, a jednocześnie zredukować ilość tłuszczu, cukru czy soli w naszej diecie.

Parowary – sposób na zachowanie wartości odżywczych

Parowanie jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Dzięki wykorzystaniu parowaru, potrawy zachowują większość witamin i minerałów, które często ulegają zniszczeniu podczas gotowania czy smażenia. Co więcej, parowanie pozwala na przygotowanie potraw bez użycia dodatkowych tłuszczów.

Blendery i sokowirówki – smoothie i soki pełne witamin

Smoothie i świeżo wyciskane soki to doskonały sposób na szybkie dostarczenie organizmowi porcji zdrowia. Do ich przygotowania niezbędne będą blendery i sokowirówki.

Cechy profesjonalnego sprzętu AGD

Rynek AGD oferuje szeroki wachlarz produktów, począwszy od ekspresów do kawy, przez zmywarki, lodówki, aż po zaawansowane technologicznie piekarniki i płyty grzewcze. Sprzęt gastronomiczny musi być praktyczny i opłacalny. Wysoki koszt takich urządzeń ma swoje uzasadnienie – w tym przypadku płaci się za m.in. wytrzymałość, długą żywotność oraz szereg nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Popularnym elementem wyposażenia są np. piece konwekcyjne, które wykorzystują krążenie powietrza do równomiernej obróbki termicznej wielu potraw.

cechy sprzętu kuchennego dla zawodowców

Bardzo ważną kwestią jest też ekonomia takiego sprzętu. Ponieważ pracuje często nawet i przez kilkanaście godzin bez przerwy, pochłania sporo prądu, gazu i/lub wody. Odpowiedni projekt pozwala zoptymalizować zużycie mediów i obniżyć rachunki.

Profesjonalny sprzęt AGD często ma też konkretne zastosowanie, jak np. rożen do kurczaka. Takie specjalistyczne urządzenia stanowią często podstawę menu danego lokalu i są powszechnie wykorzystywane np. w małych bistrach czy food truckach. Wyposażenie restauracji zwykle zamawia się od producentów/dystrybutorów – nie jest dostępne w normlanych sklepach z elektroniką. Najlepszym wyborem jest firma z wieloletnim doświadczeniem, taka jak np. GastroProdukt.

sprzęt do zdrowego gotowania w domu

Profesjonalny sprzęt AGD do użytku prywatnego

Na rynku możemy znaleźć także propozycje stanowiące kompromis między gastronomicznymi urządzeniami a typowym AGD do domu. Jeśli komuś potrzebne jest bardziej zaawansowane i równocześnie ładnie się przezentujące urządzenie w kuchni to znajdzie takie modele np. w ofercie firmy Lofra. W rozbudowanym katalogu dostępne są np. efektowne, a zarazem niezwykle funkcjonalne okapy retro . Taka opcja to idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce gotować na sprzęcie najwyższej jakości, ponieważ jest to jego pasja albo chce w domu rozwijać swoje umiejętności jako zawodowy kucharz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj