Czy warto jeść grzyby? – właściwości zdrowotne grzybów

0
530
grzyby pyszne do jedzenia

Sezon na grzyby w pełni! Czy jesteś grzybiarzem, czy nie, chciałabym przekonać Cię dziś, że grzyby jeść warto. Panuje błędne i krzywdzące przekonanie, że grzyby, poza smakiem i aromatem, nie posiadają w sobie nic wartościowego. Na szczęście pojawia się coraz więcej badań potwierdzających korzystne działanie grzybów na nasz organizm.

Grzyby  to wielokomórkowe organizmy, czerpiące składniki odżywcze z martwych i próchniejących roślin i szczątków zwierzęcych. Różnią się między sobą kolorem, teksturą, kształtem, rozmiarem i właściwościami. Wyróżniamy około 140 tysięcy gatunków grzybów, jednak tylko około 10% z tego jest przebadana pod kątem właściwości zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne grzybów

Obniżają poziom cholesterolu

Grzyby są świetnym źródłem białka, ponieważ nie zawierają cholesterolu ani tłuszczu, są ubogie w węglowodany. Błonnik, obecny w grzybach pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co może zapobiegać dolegliwościom kardiologicznym: problemom z sercem, miażdżycy, zawałom.

Świetna alternatywa dla mięsa

Leśne grzyby zawierają niemal wszystkie niezbędne nam do życia aminokwasy, są więc doskonałym źródłem białka w diecie. Posiadają charakterystyczny mięsisty smak, dlatego z powodzeniem zastąpią nam mięsko w diecie. Ich przewagą jest to, że praktycznie nie zawierają tłuszczu, przyczyniającego się do chorób serca (patrz punkt wyżej). Możesz jeść grzyby z dodatkiem warzyw i makaronem, z jajecznicą, w zapiekance…

Zwalczają anemię

Anemia charakteryzuje się niskim poziomem żelaza w organizmie, czego efektem jest ciągłe zmęczenie, bóle głowy, apatia i problemy trawienne. Grzyby to świetne źródło żelaza, z którego aż 90% jest przyswajalne przez nasz organizm. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek i wzmacnia funkcjonowanie całego organizmu.

grzyby na odchudzanie

Grzyby zapobiegają nowotworom piersi i prostaty

Grzyby powinny być spożywane w profilaktyce nowotworowej ze względu na dużą zawartość betaglukanu i kwasu rumenowego, obniżającego poziom cukru i tłuszczów we krwi, zapobiegającego alergiom i zwiększającego odporność organizmu. Kwas rumenowy niweluje szkodliwy wpływ podniesionego poziomu estrogenów, jednej z głównych przyczyn nowotworów u kobiet, z kolei betaglukan hamuje wzrost komórek rakowych.

Zapobiegają cukrzycy

Grzyby nie zawierają tłuszczu, cholesterolu, mają bardzo mało węglowodanów, za to dużo białka. Zawierają również sporo wody i błonnika, zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi. Pomagają utrzymać prawidłową pracę wątroby i trzustki.

Poprawiają stan kości

Grzyby to bogate źródło wapnia, które jest niezbędnym składnikiem mocnych kości. Odpowiednia ilość wapnia w diecie zapobiegnie problemom z kośćmi w przyszłości oraz zredukuje bóle stawów.

Pomagają przyswoić składniki odżywcze

Witamina D raczej rzadko występuje w warzywach, i, generalnie, jest bardzo ciężko uzupełnić jej niedobory samą dietą. Jednak grzyby ją zawierają, a witamina ta nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga w przyswojeniu składników odżywczych z pożywienia (szczególnie wapń i fosfor).

Grzyby wzmacniają odporność

Grzyby zawierają kilka bardzo silnych antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Obecność silnych antyoksydantów daje naprawdę mocnego kopa Twojemu systemowi odpornościowemu. Ponadto, grzyby zawierają naturalne antybiotyki (podobne do penicyliny), które hamują rozwój drobnoustrojów. Także kombinacja witaminy A i witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Obniżają ciśnienie krwi

Spora zawartość potasu w grzybach rozszerza naczynia krwionośne, odpręża i redukuje wysokie ciśnienie krwi. Wspomaga także pracę mózgu, ponieważ staje się on lepiej ukrwiony i dotleniony.

Są doskonałym źródłem selenu

Zawartość selenu w grzybach jest jedną z najkorzystniejszych jego cech, a niestety, często pomijaną. Głównym źródłem selenu w diecie są białka zwierzęce, jednak warto je ograniczyć na rzecz grzybów. Selen wpływa korzystnie na kości, wzmacniając je. Dobrze działa również na zęby, włosy i paznokcie. Co więcej, selen to silny antyoksydant, wzmacniający odporność.

zdrowe grzybki do jedzenia kuchnia

Jak zbierać grzyby?

Przede wszystkim – ostrożnie. Jeśli  nie znasz się na grzybach, idź z kimś doświadczonym. Nie myśl sobie, że masz atlas grzybów i możesz spokojnie je zbierać, porównując do tych na zdjęciu. Grzyby często różnią się od siebie nieznacznie, a taka pomyłka może Cię wiele kosztować. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej go nie brać.

Jak jeść grzyby?

Umyte i przebrane grzyby możesz zamrozić na zimę, wysuszyć, zamarynować lub włożyć do lodówki i gotować z nich na bieżąco. Wszystkie opcje są dobre, w każdej postaci grzyb smakuje inaczej. Warto zaopatrzyć się w suszone grzyby,  bo z pewnością nie raz przydadzą się w zimie – czy to do wigilijnych uszek, czy do zwykłej zupy albo sosu.

Świeże lub mrożone grzyby możesz przygotować na milion sposobów: udusić z warzywami, dodać do zapiekanki, do jajecznicy, podsmażyć na patelni, zrobić z nich zupę, sos, gulasz… Na ile pozwoli CI wyobraźnia. Jak widzisz, grzyby niesłuszne są posądzane o brak wartości odżywczych – w rzeczywistości mają ich całe mnóstwo! Mam nadzieję, że już nie masz wątpliwości, czy warto jeść grzyby. Jeśli umiesz je zbierać i znasz się na nich, nie zwlekaj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj