Jak przygotować zdrową i smaczną zupkę dla dziecka

Postanowione – będziesz gotować dla dziecka sama. Gotowe dania ze słoiczków pozostawiasz na specjalne okazje, a póki co na co dzień brzdąc będzie musiał posmakować kuchni swojej mamy.

Dla wielu mam, nawet tych najbardziej zapalonych kucharek i miłośniczek gotowania, przygotowywanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia staje się kłopotliwe. Jednak spokojnie, zrobienie zupki dla brzdąca wcale nie jest tak skomplikowane, jak może Ci się wydawać. Musisz tylko dokładnie wiedzieć, jak się do tego zabrać.

Zakupy

Aby przygotować smaczne i pożywne danie dla Twojego smyka, musisz najpierw wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz.

WARZYWA BEZ NAWOZÓW I ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN

Takich warzyw z pewnością nie znajdziesz w hipermarkecie. Zamiast tego popytaj wśród rodziny czy znajomych. A może otworzyli w Twojej okolicy sklep ze zdrową żywnością albo niedaleko jest gospodarstwo ekologiczne.

ŚWIEŻE MIĘSO

Podobnie, jak z warzywami, tak i z mięsem przeprowadź wywiad wśród rodziny i znajomych. Może ktoś z nich ma znajomego gospodarza albo przynajmniej ma namiary na sklepy sprzedające atestowane mięsa, oznaczone certyfikatem ISO.

Gdy maluch przyzwyczai się do warzywnych zupek, przyjdzie pora na wzbogacanie ich w różne gatunki mięs. Na początku indyk, kurczak i królik. Po siódmym miesiącu może spróbować cielęciny, wołowiny czy chudej wieprzowiny.

WODA NISKOZMINERALIZOWANA LUB NIEGAZOWANA

Zaleca się gotowanie zupek właśnie na niskozmineralizowanej wodzie lub niegazowanej z butelki. Ta płynąca w kranie zawiera dużo chemicznych dodatków, które niekorzystnie mogą wpłynąć na brzuszek maleństwa.

KLEIK RYŻOWY LUB KUKURYDZIANY

Warto mieć pod ręką kleik ryżowy albo kukurydziany. Dzięki niemu w wygodny sposób zagęścić zupkę, sprawiając że będzie bardziej treściwa.

Składniki

Rozszerzając dietę dziecka nowymi pokarmami stosuje się zasadę jednego warzywa. W ten sposób bardzo szybko będzie można zaobserwować czy coś mu służy czy też nie. Podając obiadek wieloskładnikowy nie będziemy w stanie jednoznacznie stwierdzić, co było przyczyną wysypki czy bólu brzuszka.

Pediatrzy zalecają podawanie zupek dwuskładnikowych po dwóch tygodniach, a zupka jarzynowa może być przyrządzona dopiero wtedy, gdy maluch po kolejnym tygodniu będzie dobrze tolerował podawaną mu jak dotąd żywność.

Gotowanie

Na początku odmierz składniki w taki sposób, aby były w proporcji pół na pół. Dla przykładu, z 50 gram marchwi i 50 ml wody otrzymamy 100 gram zupki.

Zagotuj wodę i wrzuć do niej niezbędne składniki. Gotuj je pod przykryciem przez 20 minut

Gdy maluch skończył sześć miesięcy i dobrze toleruje zupki warzywne, wówczas można włączyć do jego diety mięso. Dziecko, które nie skończyło ośmiu miesięcy, może spożywać mięso, które będzie ugotowane w oddzielnym garnku niż jarzyny.

Dania dla dzieci nie wymagają doprawiania. Jest to całkiem zbędne, ich zmysł smaku jest bardziej wrażliwy niż u dorosłych. Dlatego to, co nam wydaje się mdłe, dla smyka jest o wiele bardziej wyraziste.

Rozdrabnianie

Konsystencja potrawy zależy od wieku smyka. Należy to robić stopniowo, ale systematycznie, tak aby brzdąc powoli mógł trenować gryzienie. To bardzo ważne, aby malec nauczył się gryźć jabłuszko lub pulpecika.

Dania dla dzieci między piątym, a siódmym miesiącem powinny mieć aksamitnie gładką konsystencję. Dlatego muszą być dokładnie zmiksowane.

Po siódmym miesiącu w obiadkach dla malucha mogą pojawiać się grudki, dlatego nie przecieraj dań zbyt dokładnie.

Po dziewiątym miesiącu miksowanie jest już zbędne. Wystarczy ugotowane warzywa i mięso rozgnieść widelcem.

Po jedenastym miesiącu smyk będzie umiał samodzielnie pogryźć kawałek warzywka albo mięska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *