Czym różni się różowa czekolada ruby od zwykłej czekolady?

0
221
czekolada ruby

Stała się przebojem od razu po wejściu na rynek. Różowa czekolada nie tylko wygląda doskonale, ale też pysznie smakuje. Jaki jest sekret tego smakołyku w wyjątkowym kolorze? Czym wyróżnia się czekolada ruby? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania!

Czekolada w kolorze różowym

Jej wprowadzenie na rynek było owiane tajemnicą. Nikt nie wiedział, jak ją wytworzyć, skąd się wzięła i co zawiera. Z czasem jej sekrety zostały odkryte. Czekolada rubinowa pojawiła się na rynku w 2018 roku i jest wykonywana z różowych ziaren kakaowca. To łakoć, który podbił serca smakoszy 80 lat po powstaniu czekolady białej, od razu stał się ekskluzywnym produktem i idealnym pomysłem na prezent. Tym bardziej że te niecodzienne czekolady są dostępne w wielu wariacjach, smakach i propozycjach.

Różowa czekolada ruby – skąd się wzięła?

Na początku różowa czekolada była odbierana jako biała tabliczka z dodatkiem barwników czy owoców. Teraz już wiemy, że naprawdę powstaje ona z kakaowca, jednakże z jego różowych ziaren poddawanych specjalnej obróbce. Produkt jest w pełni naturalny, nie ulega jednak wątpliwości, że nad jego wyjątkowością pracowano przez wiele lat. Wiemy to, ponieważ patent czekolada ruby posiadała już w 2009 roku. Prace trwały zatem od lat! Ostateczny dowód na to, że te oryginalne czekolady w różowym kolorze są pełnoprawną czekoladą to fakt, że zawierają zarówno miazgę kakaową, jak i masło kakaowe. Zupełnie jak inne czekolady, które znamy.

Tajemnica koloru tej wyjątkowej tabliczki tkwi w przetwarzaniu ziaren kakaowca. Teraz już wiemy, że czekolada ruby wykonywana jest ze sfermentowanych ziaren tej rośliny lub w niektórych przypadkach z tych fermentowanych przez 3 dni. To nie koniec: takie ziarna zostają potem zakwaszone. To właśnie w wyniku tego procesu z ziaren wyłania się piękny rubinowy kolor.

Czekolada w kolorze różowym – a co ze smakiem?

Różowa czekolada, oprócz koloru, wyróżnia się smakiem. Jest charakterystyczny, lekko kwaskowy, z wyrazistą jagodową nutą, która daje wyjątkowy efekt. Do tego tabliczki czekolady ruby są delikatne i rozpływają się w ustach: trudno pobić tę kremową teksturę!

Różowa czekolada to coś zachwycającego. Możesz delektować się nią kostka po kostce, dodać ją do deserów lub wykorzystać do zrobienia polewy. Ktokolwiek pozna te oryginalne czekolady, przekona się, że zawsze jest czas by odkryć nowe smaki.

Atrakcyjny wygląd i ciekawy smak sprawiły, że czekolada ruby dobrze sprawdza się jako pomysł na prezent. Na pewno ucieszy osoby, które nie miały jeszcze okazji spróbować i tych, którzy lubią gastronomiczne nowinki. Zajrzyj do Chocolissimo i poznaj nasze niecodzienne czekolady. Dostępne u nas tabliczki zrobią furorę. Czekolada rubinowa występuje w naszym asortymencie z apetycznymi dodatkami: orzechami, płatkami kwiatów, a nawet z jadalnym złotem. Czy jest bardziej prestiżowy dodatek do prezentu dla kogoś bliskiego? Zdecydowanie nie!

Dobra opcja to też czekolada w kolorze różowym w formie napisu. Upominek dla mamy? Wyraz miłości? Podziękowanie za pomoc? W takich formach czekolada ruby sprawdzi się doskonale. Zapraszamy na zakupy do Chocolissimo. Nie zapomnij o tabliczce dla siebie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here