PROBIOTYKI SĄ TO NATURALNE, DOBROCZYNNE BAKTERIE KWASU MLEKOWEGO, KTÓRE PO SPOŻYCIU POPRAWIAJĄ NATURALNĄ FLORĘ BAKTERYJNĄ JELIT.
Ich dobroczynne działanie odkrył rosyjski noblista, zauważając pozytywny wpływ spożywania jogurtów na wzmocnienie naturalnej odporności człowieka.
Probiotyki wpływają na odbudowę błony śluzowej jelit i ograniczenie przenikania do organizmu szkodliwych czynników powodujących choroby. Jednocześnie zapobiegają namnażaniu się szkodliwych bakterii i biorą udział syntezie witaminy K i przyswajaniu witaminy B, fosforu, wapnia i żelaza.
Priobiotyki przede wszystkim zakwaszają przewód pokarmowy, dzięki czemu tworzą niekorzystne warunki do rozwoju wirusów odpowiedzialnych za choroby. Jednocześnie wytwarzają substancje, które zapobiegają przedostaniu się niekorzystnych drobnoustrojów do krwiobiegu.
Witaminy i minerały
Na naturalny układ immunologiczny duży wpływ mają dostarczane organizmowi witaminy i minerały. Oddziałują one na prawidłowość procesów zachodzących w organizmie, w tym na właściwą przemianę materii.
We wzmocnieniu naturalnej odporności, najważniejszą rolę odgrywają trzy najważniejsze witaminy, tj. C, A i E.
Witamina C tworzy naturalny kolagen, który utrudnia przedostanie się szkodliwych drobnoustrojów do organizmu. Jednocześnie w przypadku infekcji komórek, witamina C wspomaga limfocyty, które skutecznie niszczą drobnoustroje. Podobne działanie wykazuje witamina A, która również chroni komórki przed szkodliwymi wirusami.
Działanie witamin jest zwielokrotnione poprzez jednoczesne dostarczanie organizmowi niezbędnych soli mineralnych. Najbardziej korzystne są pary: witamina C z żelazem, witamina A z cynkiem, witamina B z selenem i witamina D z wapniem.
Działanie wspierające układ immunologiczny wykazuje również magnez, stąd często zalecane jest spożywanie czekolady. Ważne jest jednak, by była to naturalna czekolada i naturalne kakao. Odwrotny skutek może przynieść spożywanie produktów czekoladopodobnych zawierających szkodliwe emulgatory i tłuszcze trans.
Suplementy czy naturalne źródła?
Znając dobroczynne działanie witamin i soli mineralnych, bardzo chętnie sięgamy po gotowe mieszanki witaminowe i suplementy diety mające zwiększyć naturalną odporność organizmu.
Jak się jednak okazuje, nie zawsze te cudowne preparaty pomagają nam w walce z drobnoustrojami. Zdecydowanie większe korzyści przynoszą witaminy i minerały zawarte w codziennym pożywieniu, aniżeli te dostarczane w postaci gotowych pigułek.
Jak przekonują nas lekarze i dietetycy, prawidłowo zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji, a jednocześnie jest dużo bardziej skuteczna w walce z atakującymi organizm zarazkami.
Jak zachować naturalną odporność organizmu?
Nawet przy podawaniu ogromnej ilości witamin, soli mineralnych i probiotyków, nie zawsze udaje się chronić organizm przed zachorowaniem. Czasami przysłowiową ostatnią deską ratunku są różnorodne szczepionki i preparaty mające sztucznie wzmocnić działanie układu immunologicznego.
Zanim jednak sięgniemy po kolejne preparaty apteczne, powinniśmy zadbać, by nie zakłócić naturalnego układu odpornościowego. Specjaliści przekonują bowiem, że podawanie do organizmu zbyt dużej dawki substancji mających zwiększyć odporność, paradoksalnie może ją obniżyć. Komórki w ten sposób się rozleniwiają i przestają się naturalnie bronić przed drobnoustrojami.
Naturalne metody zwiększania odporności
Produkty wzmacniające naturalną odporność organizmu:
- soki z aronii,
- wyciąg z jeżówki,
- warzywa i owoce zawierające duże ilości witamin, szczególnie witaminy C,
- kit pszczeli (propolis) będący naturalnym odpowiednikiem antybiotyku – działa bakteriobójczo,
- ziołomiody, czyli nektary z owoców, ziół i cukru,
- tran działający wzmacniająco na układ odpornościowy.
Jak zahartować organizm dziecka?
Ludzki organizm najbardziej się wzmacnia właśnie w czasie choroby, kiedy to „uczy się” walczyć z atakującymi zarazkami. Dlatego właśnie sterylizowanie wszystkich przedmiotów, z którymi styka się dziecko, gotowanie nawet wody mineralnej, przynosi najczęściej zupełnie odwrotny skutek do oczekiwanego, bowiem organizm nie uczy się w ogóle bronić przed zarazkami. Podobnie jak jedzenie lodów i picie zimnych napojów może zahartować gardło, albo częste przebywanie dziecka na zimnym powietrzu, może zwiększyć jego odporność na złe warunki atmosferyczne.