Właściwości zdrowotne błonnika

Być może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale prawda jest taka, że błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym elementem diety każdego człowieka. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi wystarczającej ilości tegoż cennego składnika, będziemy narażeni na całe mnóstwo chorób.

I tak, jeżeli nasza codzienna dieta jest bardzo uboga w błonnik będziemy narażeni między innymi na choroby układu krążenia takie jak nadciśnienie, choroby serca czy wylewy i udary. W kwestii chorób układu trawiennego będziemy musieli liczyć się z częstymi zaparciami, zapaleniem okrężnicy czy nawet z rakiem okrężnicy. Ponadto nie dostarczając sobie właściwej „porcji” błonnika musimy liczyć się z takimi przypadłościami jak nadwaga, cukrzyca, stwardnienie rozsiane czy próchnica.

Błonnik przede wszystkim ma zbawienny wręcz wpływ na nasz układ trawienny, dzięki niemu możemy walczyć z tak zwanym złym cholesterolem, utrzymać właściwą dla nas wagę ciała, rozwiązać problem ze wzdęciami i poprawić wygląd skóry.

Jeśli chodzi o źródła błonnika, to możemy go szukać w różnego rodzaju suplementach diety, ale też między innymi w takich produktach jak jabłka, wszelkie owoce cytrusowe, rośliny strączkowe czy płatki owsiane. Warto też zjadać maliny, truskawki, ryż, kukurydzę i orzechy.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *