Zależy Ci na wzmocnieniu odporności, a jednocześnie chcesz stosować w pełni bezpieczny produkt? Naturalne suplementy diety będą najlepszym rozwiązaniem. Ich cechą szczególną jest wysoka zawartość naturalnych, dobroczynnych składników oraz niski stopień przetworzenia. Oferują bogactwo witamin i minerałów, pozwalają wzmocnić organizm po chorobie i zapobiegać rozwojowi infekcji. Jak wybrać odpowiedni preparat?
Tradycyjne metody wzmacniania odporności
Wśród tradycyjnych metod wzmacniania odporności wymienia się głównie to, z czego korzystały jeszcze nasze babcie. Do tej kategorii produktów można więc zaliczyć preparaty zawierające jeżówkę purpurową. Jeżówka działa przeciwzapalnie i pobudza układ immunologiczny do pracy, sprawdzając się m.in. w infekcjach dróg oddechowych oraz podczas grypy.
Jeszcze inny składnik, na który warto zwrócić uwagę to aloes – działa regenerująco i wzmacniająco na organizm oraz zawiera liczne witaminy będące przeciwutleniaczami. Kolejny na liście jest żeń-szeń pobudzający limfocyty T, które niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Jednocześnie żeń-szeń zwiększa ilość energii, zdolność organizmu do wysiłku umysłowego i fizycznego oraz odporność na infekcje. Często stosuje się również różnego rodzaju zioła: czystek, wiesiołek, czarny bez, czy tran zawierający kwasy omega-3.
Colostrum – bogactwo około 250 substancji aktywnych
Jednym z ciekawszych suplementów diety na odporność jest colostrum (inaczej siara bydlęca lub młodziwo). To pierwszy pokarm ssaków – w tym ludzi – który zawiera około 250 cennych substancji aktywnych, m.in. immunoglobuliny chroniące przed rozwojem infekcji, aminokwasy egzogenne, czynniki antyoksydacyjne, witaminy i mikroelementy. Wszystkie te składniki, działając wspólnie, zapewniają efekt synergii.
Siara w suplementach z colostrum zazwyczaj pochodzi od krów, dzięki czemu jest maksymalnie zbliżona do ludzkiego odpowiednika. Liczne badania dowodzą, że siara bydlęca podawana osobom w każdym wieku, wykazuje działanie:
- Przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe
- Zabezpieczające układ pokarmowy (utrzymanie i rozwój mikroflory jelitowej)
- Wspierające układ immunologiczny
- Wzmacniające układ nerwowy
- Obniżające ciśnienie krwi
- Poprawiające kondycję skóry
- Łagodzące zmiany skórne
- Wzmacniające kości i zęby
Co ciekawe, nie wykryto żadnych skutków ubocznych wynikających ze stosowania colostrum. Ze względu na fakt, iż jest ono naturalną substancją produkowaną przez organizmy ssaków, może być suplementowane m.in. w trakcie antybiotykoterapii, chemioterapii, czy przez kobiety w ciąży (dawkę i czas przyjmowania najlepiej skonsultować z lekarzem). Nie będzie wskazane jedynie tym osobom, które są uczulone na kazeinę.
Jaki suplement wybrać? Postaw na naturalny skład
Przy wyborze każdego suplementu diety należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie i sposób przetwarzania. Przykładowo, colostrum bovinum firmy Genactiv jest pobierane do 2 godzin po porodzie. Dzięki temu zachowuje pełnię wartości odżywczych – ma najwyższą zawartość albumin, a przy tym niższą zawartość laktozy, tłuszczu i kazeiny niż mleko.
Poza tym ogromne znaczenie ma metoda przetwarzania. Marka Genactiv stosuje proces liofilizacji surowca, a następnie dosusza go w niskiej temperaturze. To bardzo ważne, ponieważ zbyt wysoka temperatura prowadzi do denaturacji białek zawartych w colostrum. Liofilizacja gwarantuje, że siara obecna w suplementach Genactiv jest w 100% naturalna, niemodyfikowana i zawiera pełnię bioaktywnych składników.
Podsumowując, naturalne suplementy mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Jednak przy ich zakupie warto zapoznać się ze sposobem produkcji i faktyczną wartością odżywczą konkretnego preparatu.