Znana już 4000 lat temu, zielona herbata była od dawna uważana za znakomity napój, który pomaga zwalczać choroby i poprawiać samopoczucie.
I dzięki swym zdrowotnym właściwościom, zielona herbata stała się tak bardzo popularna.
Tylko woda jest w stanie ją pobić pod względem popularności.
Gdzie zaczęła się ta historia z herbatą ?
Legenda mówi, że w starożytnych Chinach, służący Imperatora Shen Nung gotowali wodę, gdy liście z pobliskiego krzewu herbacianego wpadły do kociołka z gorąca wodą.
Jak tylko liście zaczęły sie gotować, rozchodzący się zapach był tak kuszący, że Imperator poprosił o filizankę wywaru z liści. Imperatorowi smak wywaru przypadł do gustu i polubił ten orzeźwiający napój. Był to pierwszy zapis o spożywaniu zielonej herbaty. Od tego czasu zielonej herbaty używa sie do leczenia praktycznie wszystkiego, począwszy od bólu głowy, skończywszy na depresji.
Tak jak wszystkie trzy najbardziej znane rodzaje herbaty na rynku azjatyckim, zielona herbata pochodzi z rośliny znanej jako camellia sinensis. Większość zdrowotnych właściwości zielonej herbaty jest spowodowane metodą jej robienia.
W przeciwieństwie do czarnej herbaty i herbaty ulung, które przechodzą proces utleniania (fermentacji), liście zielonej herbaty są tylko delikatnie parzone, wałkowane i suszone. To pozwala zachować naturalne antyutleniacze w liściach zielonej herbaty i tym samym utrzymać jej lecznicze właściwości.
Antyutleniacze w herbacie zielonej!
W zielonej herbacie pomagają zwalczać wolne rodniki. Wolne rodniki są produktem biologicznych funkcji organizmu a także czynników środowiskowych, takich jak zanieczyszczenie powietrza lub promieniowanie ultrafioletowe. Wolne rodniki są główną przyczyną starzenia i co za tym idzie umieraniem komórek w ciele.
Przez wiele lat naukowcy studiowali związek pomiędzy wolnymi rodnikami i chorobami. Znaleźli wystarczająco dużo powodów, aby wierzyć że wolne rodniki powodują takie choroby jak reumatyzm, artretyzm, choroba Alzheimera a nawet raka.
Ludzkie ciało rozwinęło system obronny przeciw zniszczeniom powodowanym przez wolne rodniki.
Ten system obronny to substancje zwane antyutleniaczami. Dlatego musimy codziennie uzupełniać zasoby antyutleniaczy w naszej diecie, aby ciało mogło walczyć z wolnymi rodnikami i umieraniem komórek ciała.
Badania naukowe wykazały, że zielona herbata zawiera substancje zwane polifenolami, które działają jak antyutleniacze.