Polskie superfood – kasza jaglana

0
451
kasza jaglana

Aby odżywiać się zdrowo, nie musimy wydawać kroci na egzotyczne produkty, uznawane za superfood, czyli żywność bogatą w składniki odżywcze, szczególnie korzystną dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Zamiast jagód goi, nasion chia, awokado, spiruliny, jagód acai i masy innych, dziwnie brzmiących produktów, możemy jeść to co znajduje się na naszym rodzimym „podwórku” – a więc polskie produkty, równie bogate w składniki odżywcze, a często niedoceniane i odkładane na bok, na rzecz tych modnych i egzotycznych. Dziś na tapecie – KASZA JAGLANA.

Nazywana królową kasz, wciąż jednak mało popularna na naszych stołach. A szkoda, bowiem zawiera naprawdę dużo wartościowych składników, a włączenie jej do diety pomoże w wielu dolegliwościach.

Zobacz, co kryje się w tych malutkich żółtych kuleczkach!

Skąd się bierze kasza jaglana?

Kasza jaglana jest produkowana z łuskanych ziaren prosa. Jest jedną z najstarszych kasz, była bowiem znana w Chinach już około 2800 roku p.n.e.! W tamtejszej kulturze uchodziła za jedno z pięciu świętych zbóż i już wtedy była doceniania za swoje właściwości.

Kasza jaglana jest produktem tanim, łatwo dostępnym i bardzo odżywczym. Nie bez powodu była jednym z głównych produktów, podawanych żołnierzom podczas II wojny światowej, przede wszystkim na froncie wschodnim.

Obecnie kasza jaglana przeżywa swój renesans i jest coraz bardziej popularna, choć nie w takim stopniu na jaki zasługuje.

Właściwości kaszy jaglanej – dlaczego warto ją jeść?

1. Idealna dla alergików

Jest jedną z niewielu kasz (obok kaszy gryczanej), nie zawierających glutenu, może więc być swobodnie pałaszowana przez osoby z celiakią.

2. Sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że po dostaniu się do naszego żołądka nie powoduje wzrostu kwasów w krwi. Ma to bardzo duże znaczenie dla zachowania zdrowia i energii, bowiem większość produktów, które na co dzień spożywamy jest kwasotwórcza. Kasza jaglana odkwasza organizm i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule:

Równowaga kwasowo-zasadowa – dlaczego jest tak ważna?

3. Likwiduje stany zapalne

Kasza jaglana ma właściwości antygrzybiczne i antywirusowe, pomaga zniwelować stany zapalne w organizmie i wysusza błonę śluzową, tym samym łagodząc katar. Pomaga więc przy przeziębieniach i ogólnym osłabieniu, np. po zimie.

4. Pomaga w leczeniu dolegliwości żołądkowych

Jest to związane z alkalicznym odczynem kaszy jaglanej. Dzięki temu wspomaga one leczenie zgagi, refluksu, czy też wrzodów żołądka. Ponadto, zawiera sporo błonnika, regulującego perystaltykę jelit. Dodatkowym atutem jest jej lekkostrawność, nie obciąża bowiem żołądka i może być spożywana w przypadku problemów trawiennych lub bólów brzucha.

5. Rozgrzewa

Kasza jaglana ma działanie rozgrzewające i pozytywnie wpływa na termoregulację organizmu. Jej spożywanie jest szczególnie zalecane dzieciom oraz osobom szczupłym, mają one bowiem tendencję do szybkiej utraty ciepła i marznięcia.

6. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie

To dzięki obecności sporych ilości krzemu, który w pożywieniu występuje dość rzadko. Pozytywnie na urodę wpływa również duża ilość witaminy E. Powinny więc po nią sięgać osoby z wypadającymi włosami, słabymi paznokciami i problemami skórnymi.

7. Wzmacnia naczynia krwionośne

Kasza jaglana ma sporo żelaza, które wzmacnia naczynia krwionośne i stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatkowo oczyszcza krew i poprawia jej jakość, wzmacniając cały organizm.

8. Korzystnie wpływa na pamięć

Oraz ogólną zdolność koncentracji i pracę umysłu. Za sprawą lecytyny oraz witaminy E wspomaga pracę mózgu, powinna być więc stałym elementem diety osób pracujących umysłowo, czy też uczniów i studentów.

9. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka

I to białka roślinnego, co jest szczególnie ważne w przypadku osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej – wtedy kasza jaglana powinna stanowić jeden z głównych elementów ich diety.

Ale dla wszystkich innych również jest bardzo wartościowa – znajdujące się w niej białko jest dobrze przyswajalne przez nasz organizm i może stanowić doskonały zastępnik dla mięsa, którego w diecie przeciętnego Polaka jest zbyt wiele. Dodatkowo, jak już wspomniałam, kasza jaglana jest zasadotwórcza, w przeciwieństwie do mięsa i białka pochodzenia zwierzęcego.

10. Wzmacnia kości

I zapobiega ich odwapnieniu. Zawiera bowiem wspomniany już krzem, pełniący istotną rolę w mineralizacji kości; oraz sporo dobrze przyswajalnego wapnia.

11. Wspomaga układ nerwowy

A to z kolei dzięki witaminom B1, B2 i B6 oraz kwasowi foliowemu. Ten ostatni jest szczególnie ważny dla kobiet w wieku rozrodczym, bowiem jego braki już na początku ciąży mogą przyczynić się do problemów z płodem.

Sporo tego, prawda? Mam nadzieję, że przekonałam Cię do sięgnięcia po kaszę jaglaną. Zanim jednak to zrobisz, przeczytaj o jednej jedynej wadzie, jaką w niej znalazłam oraz zapoznaj się z propozycjami przepisów. W końcu od czegoś trzeba zacząć!

kasza jaglana maka

Wysoki indeks glikemiczny

W porównaniu z innymi kaszami, jaglanka posiada dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że wzrost poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu następuje stosunkowo szybko. Jest to niekorzystne dla osób chorujących na cukrzycę i nie powinny one przesadzać z kaszą jaglaną.

Jak jeść kaszę jaglaną – przepisy i inspiracje

Jaglankę można jeść na naprawdę mnóstwo sposobów. Przede wszystkim stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, mięs, gulaszów i tak dalej. Jest też idealną bazą do deserów. Doskonała na śniadanie, dostarcza powiem energii, mnóstwo witamin i białka, które syci na długo.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Ważne, bowiem niewypłukana kasza ma gorzkawy smak, mogący popsuć potrawę i zniechęcić do dalszego jej jedzenia. Ale jest na to prosty sposób: zanim zrobisz cokolwiek z kaszą – upieczesz, ugotujesz, itd. – opłukaj ją dokładnie na sitku, najpierw gorącą, a następnie zimną wodą.

Tak przepłukana kasza będzie pozbawiona goryczki, zyska natomiast delikatny i pyszny smak.

Alternatywa dla owsianki – jaglanka

Idealna na rozpoczęcie dnia, szybka i prosta w przygotowaniu.

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szklanka wody
  • łyżeczka miodu
  • ulubione owoce
  • nasiona, orzechy

Wypłukaną kaszę wsyp do garnuszka, zalej wodą i dodaj olej kokosowy. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż kasza wchłonie wodę – około 15-20 minut. Przestudzoną kaszę zmiksuj z miodem, dodaj owoce i orzechy/nasiona.

Ja bardzo lubię też wersję bez miodu, ale np. z bananem lub pomarańczą. Miksuję wtedy ugotowaną kaszę z bananem/pomarańczą (lub innym słodkim owocem) i powstaje pyszny budyń, do którego dodaję owoce lub już tylko orzechy.

Kotleciki jaglane

Super alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Zasmakują nawet miłośnikom mięsa J

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek ziaren słonecznika
  • ulubione przyprawy
  • trochę pełnoziarnistej mąki do obtoczenia kotlecików, może być również zmielone siemię lniane

Wypłukaną kaszę ugotuj w wodzie, ciągle mieszając. Pozostaw na kilka minut do przestygnięcia. W międzyczasie zmiel słonecznik w młynku do kawy (jeśli nie posiadasz, możesz pominąć tę czynność – słonecznik i tak trochę się zmieli podczas blendowania). Cebulę pokrój drobno i delikatnie podsmaż z czosnkiem. Przestudzoną kaszę zblenduj ze słonecznikiem i odrobiną wody, dodaj cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, formuj okrągłe i płaskie kotleciki i obtocz je w mące. Kotleciki możesz smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej oleju kokosowego lub masła klarowanego) lub upiec w piekarniku, aż zarumienią się na złoty kolor.

Takie kotleciki są naprawdę sycące i wystarczy, jak podasz je z lekką sałatką, czy surówką. Dobrze smakują polane sosem czosnkowym – oczywiście domowej roboty, na bazie jogurtu naturalnego i czosnku!

Tarta jaglana ze szpinakiem

Szpinak uwielbiam i mogłabym jeść go codziennie. Często eksperymentuję, gdzie by go tu wcisnąć. Tarta jest do tego idealna!

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej, najlepiej pszennej lub orkiszowej
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki mleka – krowiego lub roślinnego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3-4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy

Wypłukaj kaszę jaglaną i ugotuj ją, a następnie przestudź. Dodaj do niej olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Z otrzymanej masy odłóż 3 spore łyżki do osobnego naczynia, a do pozostałej kaszy dodaj mąkę, sodę i szczyptę soli. Ugnieć ciasto i uformuj z niego kulkę, a następnie delikatnie spłaszcz lub rozwałkuj. Ciastem wyłóż formę do tarty i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (tak, aby ciasto lekko się zarumieniło).

Na gorącej patelni rozmroź szpinak tak, aby odparowała z niego woda. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą, zgniecionym czosnkiem i przyprawami. Odłożoną kaszę zmiksuj z mlekiem na gładko, dodaj sól i pieprz. Na podpieczony spód wyłóż mieszankę kaszy i mleka, na to szpinak z cebulą, a na sam wierzch ułóż pokrojone w półplasterki pieczarki. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Jeśli chcesz, pod koniec pieczenia możesz wyłożyć na wierch tarty plasterki mozarelli lub odrobinę sera feta.

Szybkie kluski jaglane

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • odrobina soli

Kaszę ugotuj z dodatkiem soli i odstaw do przestygnięcia. Następnie zmiksuj na gładką masę i pozostaw, aż całkowicie wystygnie. Zagotuj garnek z wodą, pokrój masę na małe kawałki – mogą być takie jak kopytka, albo inne, to już zależy od Ciebie – i wrzucaj na wrzątek. Poczekaj, aż wypłyną i gotuj przez około 1 minutę.

Kluski są świetnym dodatkiem do zup, alternatywą dla ziemniaków, można je zjeść z musem owocowym, albo z sosem i sałatką.

Pyszne ciasto z kaszy jaglanej

Bardzo lubię to ciasto, ponieważ jest zdrowe, sycące i jem je nawet na śniadanie J Robi się je szybko, a smakuje naprawdę super, jest lekkie i pożywne. Przepis na dużą, prostokątną blachę.

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka – krowiego lub roślinnego, polecam szczególnie kokosowe
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • 1 niepełną łyżkę miodu lub ksylitolu – jeśli chcesz możesz to pominąć, ciasto będzie troszkę mniej słodkie
  • inne dowolne owoce – mogą być każde, zarówno sezonowe (truskawki, maliny, borówki, śliwki, brzoskwinie…); jak i całoroczne (jabłka gruszki, kiwi)
  • orzechy, wiórki kokosowe, pestki lub co tam chcesz – polecam orzechy laskowe i włoskie
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczkę imbiru lub gałki muszkatołowej

Surową kaszę wsyp do miski, dodaj cynamon i imbir oraz zmiksowane banany, wymieszaj. Do osobnej miski wlej mleko, dodaj jajka i miód/ksylitol, dokładnie wymieszaj. Taką płynną mieszanką delikatnie zwilż kaszę z bananami tak, aby była mokra, ale nie pływała. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż kaszą z bananami. Na wierzch wyłóż pokrojone owoce, orzechy, wiórki kokosowe, czy co tam masz, a na to wszystko wylej resztę mlecznej mieszanki. Piecz około godziny w 180 stopniach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj