Idąc za ciosem jeszcze jeden pyszny przepis, będący wynikiem chwili i chęci zjedzenia innego makaronu niż arrabiata! Ostatnio to właśnie arabiata najczęściej u nas gości! Makaron wyszedł pyszny, muszę zapisać przepis na stronie, żeby go jeszcze kiedyś powtórzyć. Przepis powstał w zasadzie z resztek z lodówki. Miałam kawałek kurczaka zgrillowany, połowe opakowania szpinaku w zamrażalniku i tradycyjnie sery.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (najlepsza pasta Toscana z Almy za 4.99, jest dużo lepsza niż inne makarony pełnoziarniste)
- kurczak zgrillowany
- szpinak mrożony (liście – duzo lepszy niz taki zupełnie przemielony!)
- śmietana
- jajo
- gorgonzola
- parmezan
- sól
- pieprz
- czosnek opcjonalnie
Przygotowanie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą:
- Wrzucić szpinak na patelnię pod przykryciem, tak, aby się rozmroził. Posolić, popieprzyć.
- Wstawić wode na makaron i postępować jak zwykle przy gotowaniu, tak żeby sos i makaron zgraly się w czasie.
- jak szpiunak sie rozmrozi dorzucić kurczaka i podgrzewac dalej.
- Dodać trochę smietany, dodolić, dopieprzyć.
- Pokroić gorgonzolę i zetrzeć parmezan.
- Resztę śmietany rozmieszac z jajem.
- Gdy makaron sie ugotuje al dente odlac go i wrzucić do garnka.
- Dorzucić sos, zalać śmietaną z jajem i dodać gorgonzolę.
- Wymieszać wszystko i zostawić na chwilkę pod przykryciem żeby ser się rozpuścił.
- Podawać posypane parmezanem.
Smacznego!!!