Guacamole to chyba najbardziej znany, meksykański dip, podawany przeważnie z chipsami typu tortilla, ale doskonale sprawdzający się także na kanapkach, jako dodatek do potraw lub po prostu jako pyszna przekąska.
Często podczas odchudzania rezygnujemy z tego typu łakoci, obawiając się zawartego w nich tłuszczu i kalorii.
Niepotrzebnie. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie tylko pomagają nam zachować zdrowie, odżywiać organizm, ale także pozbyć się upartego tłuszczu z brzucha.
Jeżeli zatem marzy Ci się płaski brzuch, koniecznie włącz awokado do Twojej diety, na przykład w postaci pysznej guacamole.
Pochodzenie guacamole
Nikomu nie trzeba przypominać, że przepis na guacamole narodził się w Meksyku. Mało kto wie jednak, iż jego twórcami są Aztekowie, którzy zaczęli przyrządzać guacamole już w szesnastym wieku. Do Europy przepis na guacamole trafił za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.
Nazwa „guacamole” pochodzi z azteckiego dialektu, w którym połaczono słowa āhuacatl (= „avocado”) ze słowem molli (= „sos”). Ostateczna nazwa to āhuacamolli , która w języku hiszpańskim wymawia się jako [ɡwakamole].
Tradycja guacamole
Tradycyjnie do przygotowania guacamole wykorzystywano dojrzałe awokado starte na masę tłuczkiem w moździerzu z dodatkiem morskiej soli. Niekiedy do przepisu dodawano drobniutko posiekane pomidory, innym razem mielone papryczki chili, białą cebulę i sok z limonki.
Poniżej przedstawiamy sprawdzone i pyszne przepisy na różne wersje guacamole.
Guacamole- przepis 1
porcja dla 2/3 osób
składniki:
- 3 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką masę
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
- 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 2 małe pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego czosnku lub ząbek zmiażonego czosnku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
przygotowanie:
- W średniej miseczce wymieszaj i połacz awokado, sok z limonki i sól. Dodaj cebulę, kolendrę, pomidory i czosnek. Wymieszaj z pieprzem cayenne.
- Dla uzyskania najlepszego smaku, schłódź w lodówce przez jedną godzinę przed podaniem.
Guacamole- przepis 2
porcja dla 3-4 osób
składniki:
- 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką masę
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- połowa dojrzałego pomidora pokrojonego w bardzo drobną kostkę
- pół papryczki chili pokrojonej w drobniusieńką kostkę
- 1 mała, czerwona cebula posiekana drobniutko
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- pół łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
przygotowanie:
- awokado z przyparawami połaczyć i ucierać do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodać pozostałe skłądniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Guacamole- przepis 3
porcja dla 3-4 osób
składniki:
- 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką
- pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli morskiej
- łyżka gęstej śmietany
przygotowanie:
- awokado, przyprawy i śmietanę połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Guacamole- przepis 4
składniki:
- 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką
- pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli morskiej
- dwie łyżki posiekanej drobno, świeżej kolendry
- dwie łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- kminek do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
przygotowanie:
- awokado, przyprawy i oliwę połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać zioła. Przed podaniem schłodzić.
Guacamole- porady
Ze względu na istniejące setki przepisów na guacamole, każdy pomysł jest dozwolony. Z przyjemnością opublikujemy także Wasze, sprawdzone przepisy.
Jeżeli nie masz cierpliwości do ucierania awokado i krojenia składników, pamiętaj, że możesz wykorzystać mikser do połączenia składników na jednolitą masę.
Guacamole idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek- kromka ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa posmarowana dość grubą warstwa guacamole to pomysł na zdrową, dietetyczną przekąskę, która zaspokoi głód i dostarczy ciału niezbędnych składników i energii na długi czas.