Problem, jakim są dolegliwości trawienne jest bardzo popularny. Szybkie tempo życia, stres, niewłaściwy dobór produktów w naszym menu – szczególnie tych ciężkostrawnych i jedzonych w pośpiechu – wszystkie te czynniki są sprzymierzeńcami w pojawianiu się chorób o charakterze żołądkowo – jelitowym. Są to dolegliwości trawienne. Pomocą okazują się o odpowiednie leki, ale dietetycy polegają także naturalne metody, w postaci naturalnych naparów i ziół.
Herbatki i napary na każdą dolegliwość
Aby przynieść sobie ulgę w dolegliwościach, jakie pojawiają się na co dzień – oprócz leków stosuje się profilaktycznie oraz leczniczo różnego typu herbatki, napary itp. Przy dolegliwościach żołądkowych dietetycy polecają, na przykład: zaparzanie herbat ziołowych – z rumianku, mięty i krwawnika. Dodatkowo, można przyjmować leki wpływające na zobojętnienie kwasów żołądkowych. Poleca się nawet stosowanie ciepłych okładów, termoforu, łagodzącego ból. Na problemy z biegunką – polecane są płyny – herbata, soki owocowe, buliony, jedzenie lekkostrawnych potraw ryżowych, zup, tartych owoców – jabłek, ryżu, sucharów.
Dolegliwości trawienne – co można brać na wzdęcia?
Przy problemach ze wzdęciami pomocne są np. herbatki z kminku, rumianku i kopru włoskiego. Przy zgadze – uzależnione jest to od częstotliwości jej występowania. Można stosować leki, które łagodzą i zobojętniają kwasy w żołądku. Dyskomfort można zniwelować również poprzez picie herbatek ziołowych i mleka. Można podjąć dietę, by zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć ewentualnej nadwagi. Wymioty i nudności można złagodzić – uzupełniając poziom płynów i soli.
Dolegliwości trawienne – zaparcia
Przy zaparciach zakazane jest długotrwałe stosowanie środków przeczyszczających. Spożywanie świeżych owoców i warzyw, otrąb pszennych, siemienia lnianego. Jeśli chodzi o płyny – powinny to być co najmniej dwa litry dziennie, uzupełnione o herbaty owocowe, zupy, soki owocowe, czy wodę mineralną.