Czy ryż basmati jest zdrowy? Poznaj jego wartości odżywcze i właściwości!

1
2225
ryż basmati właściwości

Ryż basmati możesz kupić praktycznie w każdym sklepie. Nie musisz jechać do supermarketu, prawdopodobnie kupisz go nawet w swoim sklepie osiedlowym. Jest on składnikiem wielu diet oraz często pojawia się w przepisach na pyszne dania. Jakie są jego wartości odżywcze? Czy warto włączyć go do swojej diety? Zapraszamy do lektury!

Czym jest ryż basmati?

Ryż basmati charakteryzuje się delikatnymi i smukłymi ziarnami o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat, który pasuje do wielu dań. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.

Ryż basmati – właściwości i wartości odżywcze

Ryż basmati jest dobrym źródłem beta-sitosterolu, stigmasterolu, kampesterolu i innych fitosteroli. Wykazano, że te składniki odżywcze obniżają zły cholesterol od 8 do 15%, gdy są spożywane w dawkach od 1,5 do 3 gramów dziennie. Ryż basmati dostarcza również tokotrienoli i tokoferoli.

Dodatkowo ryż basmati zawiera również błonnik, białko oraz węglowodany. Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B.

Zastanawiasz się jakie są wartości odżywcze ryżu basmati? W 100 g ryżu znajduje się około 344 kcal, 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu. Spożywanie go bardzo dobrze wpływa na  trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi. Dodatkowo produkt nie zawiera glutenu, dlatego też jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

Jak prawidłowo ugotować ryż basmati?

Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować ryż basmati. Dobrze przygotowany stanowi świetny dodatek do posiłku lub doskonałą podstawę dań jednogarnkowych. Przed gotowaniem ryż basmati należy moczyć przez 30 minut. Po wymoczeniu warto przepłukać go pod zimną wodą.

Gdy ryż jest już oczyszczony, można go wysuszyć i zacząć gotować. Najpierw wsypujemy go do zimnej wody, którą doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda jest wrząca, ryż gotujemy przez około 10 minut. Pokrywka garnka, w którym gotujemy, powinna być lekko uchylona. Po ugotowaniu ryżu basmati zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Jak poznać, że ugotowaliśmy ryż prawidłowo? Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.

Ryż basmati – podsumowanie

Ryż basmati jest zdrowy i smaczny, można wykorzystać go do przygotowania wielu dań. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Warto, aby na stałe zagościł w Twoim menu. Wybierz ryż basmati na jawo2008.pl. W sklepie Jawo 2008 znajdziesz wysokiej jakości produkty spożywcze w atrakcyjnych cenach!

źródło zdjęcia: freepik.com

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj