Czy żywność dietetyczna może być smaczna?

0
442
smaczne jedzenie dietetyczne

Przez wiele lat panował mit, jakoby każda dieta oparta na niskokalorycznych i zdrowych produktach miała być pozbawiona smaku. Wynika to głównie z (błędnego) przekonania, że skuteczne odchudzanie bazować musi na warzywach, gotowaniu na parze i całkowitej eliminacji soli.

Na szczęście rosnąca świadomość i popularność żywności dietetycznej sprawiła, że współczesne diety wypełnione są aromatami, intensywnymi smakami i inspiracjami rodem z całego świata.

Żywność dietetyczna – czyli jaka?

Pod mianem żywności dietetycznej (https://wxnlabs.com/k/zywnosc-dietetyczna/) mamy na myśli zarówno dania gotowe, jak i przekąski czy posiłki przyrządzane w domu. Te wyróżniają się mniejszą ilością kalorii, ograniczoną ilością cukru i sodu, a także mniejszą podażą konserwantów i dodatków, które mogą potęgować gromadzenie się tkanki tłuszczowej.

Ich powstanie to niejako odpowiedź na trendy związane z prowadzeniem diet, a także poszukiwaniem zdrowszych i prozdrowotnych alternatyw dla przetworzonych produktów, które zalewają rynek spożywczy. Tak oto dietetyczne posiłki dbają o poprawną glikemię, dostarczają witamin i składników mineralnych, wspierają układ krwionośny (poprzez np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe), ułatwiają trawienie i dostarczają błonnika. Nie opierają się wiec na eliminowaniu przypraw, świeżych ziół czy konkretnych technik gotowania. Ta otwartość na różne kuchnie, metody i przepisy obala więc mit, że dieta jest powtarzalna, mało aromatyczna i pełna restrykcji.

Gotowe, dietetyczne alternatywy, które znajdziesz na sklepowych pólkach, bazują na:

  • Zdrowych tłuszczach – np. pochodzących z orzechów i nasion,
  • Słodzikach — tj. ksylitol czy erytrol,
  • Suszonych owocach – żurawinie, śliwkach, moreli,
  • Składnikach wysokobiałkowych – np. proteinowych jogurtach, serach wiejskich i skyrach,
  • Składnikach z ograniczoną ilością węglowodanów,
  • Produktach z błonnikiem pokarmowym – np. z dodatkiem płatków owsianych,
  • Dostarczaniu mniejszej ilości kcal, przy pełnieniu tych samych funkcji w kuchni.

Mniej kaloryczne alternatywy – przykłady

Popularność dietetycznych produktów przyczyniła się do powstawania tysiąca produktów, które z powodzeniem stosować można w kuchni. Ich funkcja i forma pozostała bez zmian, z tą różnicą, że skład produktów stał się bardziej zbilansowany i bezpieczny. Mowa to u np.:

  • Słodkich deserach, które zastąpiono naturalnym jogurtem z bezcukrową granolą lub świeżymi owocami,
  • Batony z tłuszczami trans zastąpiono batonikami z orzechami i miodem,
  • Napoje gazowane zastąpiono bezcukrowymi izotonikami lub wodą z naturalnymi sokami,
  • Gotowe zupy pełne konserwantów zastąpiono zupami-kremami z czystym, warzywnym składem,
  • Orzechy solone zastąpiono prażonymi orzeszkami pozbawionymi soli,
  • Parówki z mięsem oddzielonym mechanicznie zastąpiono parówkami i kiełbasami w 98%-100% złożonych z mięsa,
  • Śmietanę 12% zastąpić można gęstym jogurtem greckim,
  • Słodkie jogurty do picia zastąpić można skyrem lub wysokobiałkowymi jogurtami na bazie fruktozy.

Przykładowy fit-jadłopis

Jako dowód, że dieta odchudzająca może być smaczna i pełna smaku – przygotowaliśmy przykładowy, zbilansowany jadłospis. Potraktuj go jako inspirację do wprowadzenia zdrowszego menu!

  • Śniadanie: grzanka pełnoziarnista z pastą z awokado, cebulką i jajkiem na twardo + czarna kawa
  • II śniadanie: domowy hummus z ulubionymi warzywami + batonik proteinowy przed treningiem
  • Obiad: indyk pieczony w folii z rozmarynem + grillowana cukinia, pomidorki koktajlowe + ryż dziki
  • Kolacja: krem z pomidorów z gęstym jogurtem i oliwą z oliwek do dekoracji.

Szeroki wybór dietetycznej żywności znajdziesz na wxnlabs.com.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj