Kokos jest nam znany, głównie ze względu na swój wspaniały smak, szczególnie gdy jest połączony z cukrem w różnych słodyczach i wyrobach cukierniczych. Ale czy wiemy, że na bazie tego owocu, wytwarza się olej kokosowy, który wspomaga regenerację organizmu i dostarcza mu wiele wartości odżywczych?
Co tak naprawdę wiemy o kokosie
Przez długi czas, olej kokosowy oraz owoc kokosu był pomijany w naszej diecie. Dopiero do długim czasie, okazało się, że miąższ kokosowy zawiera około 90 % kwasów tłuszczowych, czyli jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych. Istotną kwestią w przypadku tego owocu, jest zwiększenie wydatku energetycznego. Innymi słowy, dzięki spożywaniu oleju kokosowego lub po prostu orzechów kokosowych, zwiększa zużycie energii oraz spalanie kalorii przez organizm. Wszystko jest związane z tym, że kokos zawiera krótsze łańcuchy tłuszczowe niż inne produkty lub owoce.
Dodatkowo, olej kokosowy znacznie zmniejsza łaknienie, czyli działa podobnie jak Yerba Mate.
Tak czy inaczej, śmiało można stosować owoce oraz produkty na bazie kokosa (oczywiście bez dodatku cukrów lub substancji słodzących), jako suplement stosowany podczas odchudzania.
Kolejnym istotnym składnikiem jest kwas laurynowy. Ma on działanie anty-bakteryjne oraz ant-grzybicze i anty-wirusowe. Dzięki temu, skutecznie likwiduje wszelkiego rodzaju szkodliwe wirusy czy bakterie z naszego organizmu.
Olej kokosowy działa pozytywnie na skórę, włosy i jako ochrona przed zbyt intensywnym słońcem. Dzięki swoim właściwościom, olej świetnie nawilża tkankę skórną, działa regenerująco na włosy oraz tworzy powłokę ochronną przed promieniami słonecznymi.
Podsumowując olej kokosowy pomaga w walce z nadwagą, zapobiega chorobom układu krążenie, poprawia wydzielanie insuliny we krwi, działa rewelacyjnie jako krem przeciwzmarszczkowy, nawilża i odżywia suchą skórę, oczyszcza i usuwa toksyny z organizmu. Można jego używać jako krem czy jako tłuszcz do smażenia bądź gotowania.
Jednak, jak w przypadku wszystkiego, warto pamiętać, że jest to jeden z elementów naszej diety. Najważniejsze, aby jedzenie w naszej diecie było zróżnicowane i było w miarę możliwości, jak najbardziej naturalne.