Zdrowe odżywianie pomaga oczyścić ciało i krew z cholesterolu, a także wzmocnić układ krwionośny i serce. Dziś 5 produktów bogatych w zdrowe tłuszcze, które pomagają tego dokonać.
Zdrowe odżywianie i prawidłowo skomponowana dieta wymagają od nas prawidłowych wyborów. Tylko rezygnując ze szkodliwych produktów i zastępując je zdrowymi, możemy cieszyć się piękną sylwetką, silnym sercem i prawidłowymi wynikami.
Wysoki poziom cholesterolu kojarzy nam się zwykle z niezdrową, tłustą dietą – i przeważnie mamy rację. Okazuje się jednak, że wcale nie musimy jeść dużo lub mieć nadwagi, by wyniki były alarmujące. Przyczyną problemów są tłuszcze w naszej diecie. Na szczęście, wystarczy dokonać kilku zmian, by wszystko wróciło na właściwe tory.
Awokado i zdrowe tłuszcze
Przeprowadzone w Meksyku w 1996 roku badania wykazały, że osoby, które jadły awokado każdego dnia przez 1 tydzień, obniżyły cholesterol o 17%. Mało tego, ich „zły” cholesterol LDL uległ obniżeniu, a „dobry”, HDL wzrósł.
Jak dokonać zmian w diecie?
- Zrezygnuj z masła i majonezu do smarowania kanapek. Zamiast tego, pieczywo smaruj cienką warstwą awokado. Wystarczy plasterek na kromkę pieczywa.
- Dodawaj awokado do sałatek zamiast majonezu.
- Dodawaj awokado do sosów zamiast tłustej śmietany, masła i majonezu.
Oliwa z oliwek: królowa zdrowych tłuszczów
O oliwie z oliwek pisałam już dużo. Dodam tylko, że w 2011 roku, badania na osobach po 65 roku życia wykazały, że regularnie używana, oliwa z oliwek obniża ryzyko udaru o 41%.
Jak dokonać zmian w diecie?
- Dodawaj oliwę z oliwek do sałatek, sosów i dipów.
- Jeśli lubisz inspiracje śródziemnomorskie, zastąp nią masło- maczaj w niej pieczywo.
- Używaj jej do pieczenia i smażenia, pamiętaj jednak, że nie powinna być podgrzewana zbyt mocno- traci wówczas prozdrowotne właściwości i staje się szkodliwa.
Pamiętaj też, by używać jej często, ale z umiarem- każdy tłuszcz jest bogaty w kalorie i jeśli chcesz schudnąć, należy go jeść w rozsądnych ilościach.
Orzechy a zdrowe tłuszcze
Orzechy i migdały mają mnóstwo zdrowych dla serce tłuszczów, witaminę E i błonnik. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także zapobiegać chorobom serca i udarowi mózgu.
Jak dokonać zmian w diecie?
- Dodawaj orzechy do sałatek, musli, batoników własnego wyrobu.
- Zastąp wszelkiego rodzaju słodkie i tłuste przekąski (ciastka, chipsy, etc) orzechami.
Pamiętaj jednak (znowu!) że orzechy są bardzo kaloryczne!
Łosoś i inne tłuste ryby
O tłustych rybach też regularnie przypominam i zachęcam do ich jedzenia.
Makrela, śledzie, tuńczyk, łosoś- to świetne źródła kwasów tłuszczowych omega 3. Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu pomaga zapobiegać chorobom serca, redukuje stany zapalne w organizmie i obniża poziom trójglicerydów we krwi. Zapewnia piękną cerę i sprawny umysł.
Sery a zdrowe odżywianie
A teraz niespodzianka.
Okazuje się, że sery pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Badania wykazały, że osoby, które jedzą 3 małe porcje nabiału i serów w ciągu dnia, mają niższe ciśnienie, niż osoby, które jadają mniej.
Pamiętaj jednak, by kupując ser, wybierać najlepszą jakość. Sięgaj też po zdrowe alternatywy: fetę, mozzarellę, a także sery o niższej zawartości tłuszczu.
Na zdrowie!