Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Idąc za ciosem jeszcze jeden pyszny przepis, będący wynikiem chwili i chęci zjedzenia innego makaronu niż arrabiata! Ostatnio to właśnie arabiata najczęściej u nas gości! Makaron wyszedł pyszny, muszę zapisać przepis na stronie, żeby go jeszcze kiedyś powtórzyć :) Przepis powstał w zasadzie z resztek z lodówki. Miałam kawałek kurczaka zgrillowany, połowe opakowania szpinaku w zamrażalniku i tradycyjnie sery.

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (najlepsza pasta Toscana z Almy za 4.99, jest dużo lepsza niż inne makarony pełnoziarniste)
  • kurczak zgrillowany
  • szpinak mrożony (liście – duzo lepszy niz taki zupełnie przemielony!)
  • śmietana
  • jajo
  • gorgonzola
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • czosnek opcjonalnie

szpinak-gorgonzola

Przygotowanie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą:

  1. Wrzucić szpinak na patelnię pod przykryciem, tak, aby się rozmroził. Posolić, popieprzyć.
  2. Wstawić wode na makaron i postępować jak zwykle przy gotowaniu, tak żeby sos i makaron zgraly się w czasie.
  3. jak szpiunak sie rozmrozi dorzucić kurczaka i podgrzewac dalej.
  4. Dodać trochę smietany, dodolić, dopieprzyć.
  5. Pokroić gorgonzolę i zetrzeć parmezan.
  6. Resztę śmietany rozmieszac z jajem.
  7. Gdy makaron sie ugotuje al dente odlac go i wrzucić  do garnka.
  8. Dorzucić sos, zalać śmietaną z jajem i dodać gorgonzolę.
  9. Wymieszać wszystko i zostawić na chwilkę pod przykryciem żeby ser się rozpuścił.
  10. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!!!

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *