Awokado, guacamole i odchudzanie brzucha

Guacamole to chyba najbardziej znany, meksykański dip, podawany przeważnie z chipsami typu tortilla, ale doskonale sprawdzający się także na kanapkach, jako dodatek do potraw lub po prostu jako pyszna przekąska.

Często podczas odchudzania rezygnujemy z tego typu łakoci, obawiając się zawartego w nich tłuszczu i kalorii.

Niepotrzebnie. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie tylko pomagają nam zachować zdrowie, odżywiać organizm, ale także pozbyć się upartego tłuszczu z brzucha.

Jeżeli zatem marzy Ci się płaski brzuch, koniecznie włącz awokado do Twojej diety, na przykład w postaci pysznej guacamole.

Pochodzenie guacamole

Nikomu nie trzeba przypominać, że przepis na guacamole narodził się w Meksyku. Mało kto wie jednak, iż jego twórcami są Aztekowie, którzy zaczęli przyrządzać guacamole już w szesnastym wieku. Do Europy przepis na guacamole trafił za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.

Nazwa „guacamole” pochodzi z azteckiego dialektu, w którym połaczono słowa āhuacatl (= „avocado”) ze słowem molli (= „sos”).  Ostateczna nazwa to āhuacamolli , która w języku hiszpańskim wymawia się jako [ɡwakamole].

Tradycja guacamole

Tradycyjnie do przygotowania guacamole wykorzystywano dojrzałe awokado starte na masę tłuczkiem w moździerzu z dodatkiem morskiej soli. Niekiedy do przepisu dodawano drobniutko posiekane pomidory, innym razem mielone papryczki chili, białą cebulę i sok z limonki.
Poniżej przedstawiamy sprawdzone i pyszne przepisy na różne wersje guacamole.

Guacamole- przepis 1

porcja dla 2/3 osób

składniki:

  • 3 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką masę
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
  • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 2 małe pomidory, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku lub ząbek zmiażonego czosnku
  • 1 szczypta pieprzu cayenne

przygotowanie:

  • W średniej miseczce wymieszaj i połacz awokado, sok z limonki i sól. Dodaj cebulę, kolendrę, pomidory i czosnek. Wymieszaj z pieprzem cayenne.
  • Dla uzyskania najlepszego smaku, schłódź w lodówce przez jedną godzinę przed podaniem.

Guacamole- przepis 2

porcja dla 3-4 osób

składniki:

  • 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką masę
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • połowa dojrzałego pomidora pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • pół papryczki chili pokrojonej  w drobniusieńką kostkę
  • 1 mała, czerwona cebula posiekana drobniutko
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

przygotowanie:

  • awokado z przyparawami połaczyć i ucierać do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodać pozostałe skłądniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Guacamole- przepis 3

porcja dla 3-4 osób

składniki:

  • 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką
  • pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • łyżka gęstej śmietany

przygotowanie:

  • awokado, przyprawy i śmietanę połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Guacamole- przepis 4

składniki:

  • 2 dojrzałe awokado – obrane, bez pestek, zmiażdżone w moździeży lub widelcem na gładką
  • pół szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę buałej cebuli
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • dwie łyżki posiekanej drobno, świeżej kolendry
  • dwie łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • kminek do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

przygotowanie:

  • awokado, przyprawy i oliwę połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać zioła. Przed podaniem schłodzić.

Guacamole- porady

Ze względu na istniejące setki przepisów na guacamole, każdy pomysł jest dozwolony. Z przyjemnością opublikujemy także Wasze, sprawdzone przepisy.

Jeżeli nie masz cierpliwości do ucierania awokado i krojenia składników, pamiętaj, że możesz wykorzystać mikser do połączenia składników na jednolitą masę.

Guacamole idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek- kromka ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa posmarowana dość grubą warstwa guacamole to pomysł na zdrową, dietetyczną przekąskę, która zaspokoi głód i dostarczy ciału niezbędnych składników i energii na długi czas.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz