Budyniowy ryż – zdrowy, puszysty ryż z blendera – przepis

0
1696
ryz budyn

Czasem zostaje nam z obiadu trochę ryżu. To świetna okazja, by następnego dnia wykonać z niego szybki deser lub udoskonalić przyprawami i podać na ciepłe śniadanie. Maluchy go uwielbiają! Znam takie, które same zmieniają dodatki i proszą o kolejną porcję…:)

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 5-6 odmoczonych daktyli wraz z płynem,
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii lub laska wanilii,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 1-1.5 szklanki mleka ryżowego o smaku orzechowym ( może być każde inne ),
  • 1/2-1 banan,
  • 1 Łyżkę odmoczonych orzeszków piniowych ( 1 godzina).

Ugotowany na sypko brązowy ryż podlewamy ryżowym mlekiem o smaku orzechowym. Wrzucamy, jedną płaską łyżeczkę mielonego kardamonu i 1/2 pociętego w plastry banana plus 1 łyżeczkę naturalnego ekstraktu wanilii w płynie / możemy zamiast ekstraktu wanilii zagotować ryż z mlekiem i z laską wanilii/.

Gotujemy 1-2 minuty. Wlewamy teraz całość do blendera plus:

  • 6 odmoczonych daktyli wraz z płynem,
  • 1 Łyżkę odmoczonych orzeszków piniowych,
  • szczyptę cynamonu.

Miksujemy całość na najwyższych obrotach około 1 minuty. Otrzymujemy mniej lub bardziej gładki budyń ryżowy. Teraz to już od nas zależy czym urozmaicimy tę pyszną, puszystą masę. Drobnymi owocami, orzechami, sokiem z malin… itd.

Wspaniały, syty i podany ze świeżymi leśnymi, kwaskowatymi owocami jest pełnowartościowym daniem, w połączeniu z bananem, dość kalorycznym. Zaletą jest jednak to, że błonnik zawarty w pełnym ryżu, świeżych owocach i daktylach spowalnia proces wchłaniania cukrów, tym samym nie dopuszcza do nagłych napadów głodu spowodowanego hipoglikemią.

Po takim śniadaniu miną co najmniej 3 godziny, kiedy znów poczujemy ochotę na „małe co nieco”!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj