Problemy z trawieniem i wzdęciami – podstawy diety rozdzielnej

Myślę, że dieta rozdzielna była bardzo brakującym tematem na tej stronie. Dostałam już kilka zapytań w jaki sposób pozbyć się wzdęć na surowej diecie. Jest to de facto jeden z największych problemów z jakim borykają się osoby zwłaszcza na początku surowej diety. Jednak nie ograniczę się tylko do diety Raw, ale ogólnie podam zasady łączenia pewnych grup żywieniowych.

 

Zalety diety rozdzielnej:

  • Pozbywamy się wzdęć, problemów z trawieniem, procesu fermentacji,
  • Substancje odżywcze są lepiej trawione i przyswajane,
  • Mamy więcej energii (mieszanie różnych grup żywieniowych sprawia duże problemy)
  • Ułatwia odchudzanie i utrzymanie szczupłej sylwetki,

 

Dla kogo jest dieta rozdzielna?

  • osoby borykające się z jakąkolwiek grzybicą,
  • osoby próbujące zrzucić nadmiar kilogramów,
  • osoby, którym brakuje energii,
  • osoby cierpiące na słabe trawienie, a w szczególności wzdęcia – szczególnie na diecie Raw (dużo osób nagminnie łączy owoce z orzechami)
  • właściwie to dla wszystkich,

 

Co to jest dieta rozdzielna?

Dieta ta polega na odpowiednim łączeniu takich grup żywieniowych jak:

  • Białka,
  • Tłuszcze,
  • Produkty skrobiowe i częściowo skrobiowe,
  • Rośliny nieskrobiowe,
  • Owoce: kwaśne, średnio kwaśne, słodkie i melony

Oczywiście dodajmy tutaj fakt, iż należy zawsze dobrze przeżuwać pokarm. Właśnie od tego mamy zęby. Jest to też bardzo dobry masaż dla dziąseł. Przeżuwanie pokarmu dodatkowo sprawia, że zęby są mocniejsze w porównaniu z jedzeniem miękkich papek. Dokładnie jest tak samo, co w przypadku ćwiczeń siłowych i wzmocnieniu kości. Przeżuty pokarm, wymieszany ze śliną również będzie się znacznie lepiej trawił, w porównianiu z niepogryzionymi, połkniętymi w pośpiechu kawałkami jedzenia.

Łączenie pewnych grup w jednym posiłku sprawia, że trawienie jest mało efektywne. Tutaj należy zwrócić uwagę na grupy enzymów (lipazy, proteazy, amylazy), które najlepiej działają jeśli spożywamy osobno głównie białka (których główne miejsce trawienia to żołądek, natomiast główne miejsce trawienia węglowodanów i tłuszczy to jelita).

Zobaczcie tutaj:

Jama ustna – środowisko zasadowe – trawienie węglowodanów nastepuje już w jamie ustnej, gdzie wydzielany jest enzym amylaza. Działa ona jeszcze chwilowo w żołądku do momentu większego zakwaszenia pokarmu przez sok żołądkowy.

Żołądek – środowisko kwaśne – działają tutaj głównie: enzym trawiący białko – pepsyna i lipaza żołądkowa. Lipaza żołądkowa trawi tłuszcze zemulgowane.

Jelita – środowisko zasadowe – dzięki soku trzustkowemu. Pod wpływem enzymów trzustkowych, głównie: trypsyny, chymotrypsyny, amylazy trzustkowej i lipazy trzustkowej trawieniu ulegają wszystkie grupy pokarmowe. Tłuszcze zostają skutecznie trawione dzięki wydzielonej żółci, która powoduje ich emulgację.

 

hgf

 

Pamiętajcie, że ilość wydzielonych enzymów ulega prawom sprzężenia zwrotnego, czyli jeśli z dietą dostarczamy enzymów, to ilość wydzielonych enzymów przez nasz organizm ulega zmniejszeniu. Jest to duża zaleta surowej diety.

Na tym nie koniec. Trawienie jest kontynuowane przez florę bakteryjną jelit. Zatem im bardziej oczyszczone jelita, tym lepsze trawienie i przyswajanie.

Po ogólnym wstępie przejdźmy do rzeczy.

Oto jak wygląda schemat żywienia rozdzielnego na diecie zwykłej i wegańskiej:

Łączenie grup pokarmowych – tyczy się diety tradycyjnej.

Tam gdzie stykają się czarne linie można łączyć grupy razem np. można łączyć produkty sfermentowane z białkami, ale nie białkowych ze skrobiowymi. Owoce kwaśne łącz z półkwaśnymi, ale już raczej unikaj połączenia owoców słodkich z kwaśnymi.

Po lewej stronie, od góry: owoce kwaśne, owoce półkwaśne, owoce słodkie i suszone, melony, płyny; kwiatek: środek – rośliny nieskrobiowe; od lewej: skoncentrowane białko ,fermentowane produkty, skrobiowe rośliny, tłuszcze, cukry przetworzone – chociaż nie wiem komu smakowałby tort z sałatą… 🙂

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz