Enzymy – dlaczego są tak ważne ?

Wszyscy naokrągło mówią coś o witaminach, o minerałach troszkę mniej, a o enzymach prawie wcale się nie słyszy. Postanowiłem to nieco zmienić.

A więc czym są enzymy ?

Enzymy to najprościej mówiąc składniki znajdujące się w żywności, które umożliwiają strawienie danego pokarmu. Jeśli pokarm nie zawiera już enzymów, to trzustka musi zużywać swoje zapasy. Jeśli spożywamy dużo gotowanego, fastfoodów prawdopodobnie nasze zapasy sa na wykończeniu, a trzustka zacznie nam sygnalizować pierwsze objawy cukrzycy.

Wyobraźcie sobie wspaniałe owoce. Rosną na drzewie, zbierają całą energię słoneczną, wszystkie witaminy no i właśnie enzymy razem z innymi pożytecznymi składnikami. Nikt nie zaprzeczy, że np. jabłko jest bardzo odżywcze. Dlaczego jednak często bierzemy dany owoc i niszczymy go przetwarzając termicznie? Dzieje się wtedy kilka rzeczy :

  • struktura chemiczna się zmienia – owoc jest obcy dla ciała
  • giną witaminy i enzymy (minerały na szczęście nie wszystkie)
  • zmienia się struktura białek – stają się bardzo ciężkostrawne
  • wybrakowane jabłko i substancje znajdujące się w nim powodują inne braki witamin i enzymów w organizmie

Całe życie się nam wciska, że trzeba czasem zjeść coś gotowanego, ale ja nie przypominam sobie, żeby Adam i Ewa dostali patelnie od Boga czy jakieś inne narzędzie umożliwiające skuteczne „zabijanie” owoców i warzyw.

Enzymy przypominają witaminy

Wyobraź sobie sytuację, w której wszystko co spożywasz, aby zostało strawione potrzebuje spore ilości witaminy C. Witamina jest rozpuszczalna w wodzie i jest bardzo wrażliwa na temperaturę (choć witamina C w papryce zostaje nawet po obróbce termicznej). Co się dzieje jeśli nasze jedzenie jej nie zawiera? Ano czerpie swoich zapasów, których prawdopodobnie i tak już dawno nie ma. Musi więc pobrać z organizmu – choćby z zębów w ostateczności (wtedy możemy zachorować na szkorbut). Jeśli są ogromne problemy z witaminą C nasz organizm słabnie i zaczynamy chorować. Bardzo podobnie jest z enzymami.

Jedzenie najczęściej nie zawiera enzymów

Większość naszego jedzenia nie zawiera WCALE enzymów mimo, że do strawienia są one niezbędne. Przez lata (jeśli nie dziesiątki) pobieramy je z organizmu co doprowadza do skrajnego ich wyczerpania. W efekcie zaczynamy chorować na cukrzycę, zaczynamy przyswajać coraz mniej z tego co włożymy do ust. Niektórzy łudzą się, że witaminy i enzymy nie giną w wysokiej temperaturze. Enzymy giną w temperaturze 41 stopni Celsjusza. A jak podgrzejemy do 100 stopni przez dłuższy czas? Czy jakiekolwiek w nim zostaną?

Skąd więc brać enzymy?

Świeżo wyciśnięte, niepasteryzowane soki zrobione z warzyw kupionych na rynku są pełne enzymów, witamin i minerałów. Codziennie powinniśmy pić duże ilości soków (nawet dwa litry). Za przykład można wziąć choćby sok z burakówsok z selerapietruszkimarchewki. Sok z buraków jest dosyć trudny dla początkujących, ale wystarczy go odstawić na kilka godzin i już zmienia smak.

Enzymy są więc nie mniej ważne od witamin. Powiązań i zależności między witaminami, enzymami i innymi substancjami w pożywieniu są tak duże, że nie ma sensu gotować i przetwarzać. Gdybyśmy chcieli stworzyć suplement uwzględniający wszystkie zależności między witaminami, minerałami enzymami i nieznanymi nam substancjami powstałby prawdopobnie jakiś owoc.

Po co próbować stworzyć coś co jest i w dodatku na własne życzenie to niszczyć?

Na zakończenie ciekawa informacja : żywność gotowana jest tak bardzo wybrakowana, że z powodu braków wielu składników odczuwamy GŁÓD!

Jeśli nie wierzysz, spróbuj cały dzień jeść na surowo (nie ważne jak dużo jesz na codzień). Spróbuj jeść takie same ilości surowego jedzenia (najlepiej sok z pomidorów, buraka, selera wraz ze startymi warzywami) i czy zjesz tego miej do czego serdecznie zachęcam.

Jesz więcej gotowanego – szybciej tyjesz i zachorujesz.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz