Ice Tea: Mrożona herbata to coś więcej niż orzeźwiający napój!

Szklanka pysznej, orzeźwiającej, mrożonej herbaty to nie tylko sposób na radzenie się z upałem w gorące, letnie dni.

Herbata ma wiele zalet, jest doskonałym sojusznikiem odchudzania, jednak niezwykle istotne, by przygotować ją we właściwy sposób.

Jak przyrządzić Ice Tea, by była zdrowa i dietetyczna?

Wspaniałe właściwości herbaty

Wszystkie typy herbaty:

  • zielona,
  • biała,
  • czerwona,
  • czarna,
  • oolong i inne,

– zarówno mrożone, jak i podawane na ciepło, zawierają przeciwutleniacze nazywane polifenolami.

Badania wykazały, że polifenole pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i tkanki w ciele i zwiększać ryzyko:

  • chorób serca,
  • nowotworów
  • i wielu innych chorób.

Polifenole pomagają też obniżyć poziom ?złego? cholesterolu (LDL).

Dodatkowo, regularne picie zielonej herbaty, która zawiera mnóstwo polifenolu o nazwie katechina, w połączeniu z gimnastyką, pomaga szybciej spalać tłuszcz z brzucha.

Katechina jest także sprzymierzeńcem w walce o prawidłowe poziomy trójglicerydów we krwi, a dodatkowo pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i niektórym nowotworom.

Jak przygotować mrożoną herbatę?

No właśnie. By cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami Ice Tea, nie wystarczy wizyta w sklepie i kupno sztucznej, przesłodzonej i pełnej konserwantów mrożonej herbaty w butelce (wiem, jest pyszna!).

Jednak najlepszą, najzdrowszą i najpyszniejszą Ice Tea przygotujesz sama w domu.

  • Zaparz liście herbaty przy użyciu gorącej, przegotowanej wody. Opinie na temat tego, czy woda powinna być wrząca czy wyłącznie gorąca są podzielone, wszystko zależy od rodzaju herbaty, która zaparzasz i Twoich preferencji.
  • Dla podkreślenia smaku, możesz dodać kilka plastrów cytryny lub iście świeżej mięty.
  • Jeżeli chcesz pobawić się ze smakiem, możesz też dodać mrożone maliny, jagody, brzoskwinie, etc.
  • Dodaj naturalny słodzik. Staraj się unikać cukru, ale nie kupuj też sztucznych, toksycznych słodzików. Postaw na przykład na miód, syrop klonowy lub stevię.
  • Dodaj lodu.

Mrożona Herbata Szczuplejszej:

  • W dużym kubku zaparzamy ulubioną herbatę według zaleceń na opakowaniu, dajemy jej troszkę przestygnąć (około 5 minut).
  • Dodajemy stevię ? w zależności od upodobań smakowych.
  • Do karafki wsypujemy bardzo dużo lodu.
  • Zalewamy lód jeszcze gorącą, zaparzoną herbatą.
  • Tak przygotowana, mrożona herbata idealnie smakuje podawana na świeżym powietrzu, doskonale gasi pragnienie  i wspaniale smakuje całej rodzinie. Ma mało kalorii, zawiera wszystkie prozdrowotne składniki dostępne w herbacie i jest pyszna!
News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz