Makaron na Lato

dobry makaron do jedzenia

Gotuję z miłości do dobrego smaku. Z miłości do chwili, kiedy otwieram butelkę wina i  stawiam patelnie na drewnianym stole w kuchni. Kiedy szaro za oknem to szukam kolorów w talerzu, szukam ukojenia w smaku przywołującym coś za czym tęsknię. Makaron ma w sobie magię południa, Włoch, plaży, morza. Makaron tez kojarząc się z dzieciństwem idealnie wycisza i uspakaja myśli.

Ta chwila kiedy parujące danie popijam chłodnym winem w jesienny wieczór jest magiczna. Ta chwila kiedy jem go latem z ukochaną rodziną w jakiejś nadmorskiej restauracji jest sensem wakacji. Słoność startego parmezanu, słodycz wina i świeży pieprz.

W kuchni jest tyle namiętności. Ugotować coś ukochanej osobie, myśleć o niej wybierając składniki, uważając mielić pieprz by idealnie dobrać balans między łagodnością a pikanterią to wielki gest miłości. Przynajmniej dla mnie. Kiedy dzień był taki sobie to zmieniam jego bieg cudowną kolacją , potem wystarczy podwinąć nogi na kanapie  dopijając kieliszek wina by szary początek codzienności zamienić magiczną końcówkę. Tylko żeby dostrzec tę magię trzeba nieco pracy włożyć w kuchni i w siebie?

Gotuję zdrowo ale nie dietetycznie -przede wszystkim smacznie. Będę czasem zdradzać proste sposoby na piękna codzienność, zwłaszcza w kuchni. Oto jeden z nich:

Makaron Wspomnienie Lata

(z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii na białym winie)

  • 1 cukinia umyta, pokrojona w grubsza kostkę
  • 2 świeże pomidory sparzone i obrane ze skóry (pokrojone w kostkę)
  • 6 pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 łyżka kaparów
  • łyżka posiekanej cebulki
  • 2 ząbki czosnku obrane (ja wrzucam je w calości)
  • 3 łyżki grubo startego parmezanu
  • pól szklanki wina białego
  • łyżka masła i łyżka oliwy do smażenia
  • szczypta ostrego chili

Gotuje ulubiony makaron al dente. W tym samym czasie wrzucam na patelnię masło, oliwę czosnek cebulę, cukinię, pomidory, kapary i smażę krótką chwilę aż cukinia zmięknie. Dodaje szpinak smażąc dalej dodaje pomidory świeże, całość solę, pieprzę i daje szczyptę chili.

Podlewam białym winem i odparowuję je krótko smażąc. Wrzucam ugotowany i odcedzony makaron mieszam i podaje. Na talerzu posypuję parmezanem i ewentualnie świeżym pieprzem.. popijam łyk wina i prawie słyszę szum morza śródziemnego.

Dodaj komentarz