Czym słodzić, aby zachować zdrowie?

0
1299
jaki rodzaj cukru najzdrowszy wybrać?

Biały cukier – samo zło

Sacharoza – biały cukier, pozyskiwany w procesie przemysłowego oczyszczania z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Produkt sztuczny, odarty z jakichkolwiek substancji odżywczych, poza węglowodanami. Cukier, pozbawiony witamin, minerałów, białek i błonnika jest substancją trudną do strawienia. Do strawienia cukru, ludzki organizm, musi skorzystać z własnych zasobów wapnia, fosforu, witaminy B, magnezu i chromu. Tak więc spożywany w nadmiarze cukier wpływa bardzo niekorzystnie na ludzki organizm.

W dzisiejszych czasach trudno uniknąć owego, niezdrowego dla człowieka, nadmiaru sacharozy. Biały cukier nigdy jeszcze nie był tak łatwo dostępny i wszechobecny. Dodawany jest w dużych ilościach, niemal do wszystkich produktów spożywczych. Na początku XX w. spożycie cukru wynosiło 5 kg rocznie na jednego Europejczyka, dziś średnia spożycia, w Europie, ciągu roku, to około 40 kg na osobę! Ludzki organizm nie jest przystosowany do przyjmowania i przetrawiania takich ilości cukru, dlatego jest niemal niemożliwym by nie odbijało się to niekorzystnie na naszym zdrowiu. Dotyczy to nie tylko każdego człowieka indywidualnie. Choroby wywołane nadmiernym spożyciem węglowodanów, w dzisiejszych czasach, urastają już do rangi epidemii.

Otyłość, cukrzyca, miażdżyca, grzybice, choroby wątroby, jelit, a także nowotwór to często występujące dziś choroby, na które wpływ ma zbyt duża podaż cukru. Cukier to pożywka dla bakterii, grzybów i pasożytów w naszych organizmach. Niszczy szkliwo zębowe i sprzyja rozwojowi próchnicy. Oprócz tego nadmierne spożycie cukru powoduje zakwaszenie organizmu – organizm, aby bronić się przed zakwaszeniem zużywa wapń, potas, sód i magnez ze wszystkich organów ciała, a także z kości, co prowadzi do niedoborów tych substancji. Dwucukier, trawiony w wątrobie, powoduje jej otłuszczenie.

Z produktów ubocznych przemiany cukru, wątroba produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Cukier zmusza trzustkę do wytworzenia dużej ilości insuliny, koniecznej do jego rozłożenia. Wahania poziomu insuliny mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie i ogólnie- na nasz układ nerwowy (szczególnie widoczne jest to u dzieci, u których nadmierna podaż cukru powoduje zaburzenia zachowania, osłabienie koncentracji, problemy z zapamiętywaniem, nadpobudliwość). Zastrzyk energii, jaki dajemy naszemu ciału w postaci sacharozy jest krótkotrwały, organizm już po krótkim czasie domaga się kolejnej dawki. Dlatego mówi się, że cukier uzależnia- im więcej go przyjmujesz, tym częściej go potrzebujesz.

Cukier jest potrzebny do życia

Bez odpowiedniego poziomu glukozy, ludzki organizm nie może funkcjonować prawidłowo. Dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy wystarczy spożywanie węglowodanów zawartych w owocach, warzywach, makaronie, ryżu, ziemniakach, kaszy, mleku. Fruktoza, laktoza i skrobia to cukry naturalne, o wiele łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm od sacharozy. Dodatkowo, naturalne produkty, dostarczają organizmowi oprócz cukrów, wiele innych, korzystnych substancji odżywczych. Sacharoza nie jest człowiekowi absolutnie do niczego potrzebna. Dlaczego więc, mimo to, że spożywamy ją niemal w każdym produkcie, dodatkowo dosładzamy nią herbatę, kawę, dodajemy do wypieków?

Lubimy słodki smak. Natura wyposażyła nas w receptory smaku, które – dzięki dawaniu nam poczucia przyjemności – informują, że dana substancja zawiera wysoki poziom węglowodanów, czyli paliwa dla naszego organizmu. Niestety, najlepsze zastosowanie miało to w czasach, gdy cukier czerpany był głównie z naturalnych źródeł. Dzisiaj próbujemy sprawić sobie „sztuczną” przyjemność, korzystając z produktów bogatych w rafinowany cukier, a to – o czym wspominałam już wcześniej – odbija się niekorzystnie dla naszego zdrowia.

Co zamiast białego cukru?

Na rynku istnieje wiele zamienników białego cukru – substancji o słodkim smaku, w mniejszym lub większym stopniu zdrowszych od cukru. Czym najczęściej dosładzają ludzie dbający o swoje zdrowie i figurę?

Cukier trzcinowy

  • Jest cukrem nierafinowanym
  • Ma dużą zawartość składników odżywczych takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez
  • Nie traci właściwości słodzących w wysokich temperaturach

Cukier trzcinowy jest niestety zbliżony swoją kalorycznością do cukru białego (396 kcal / 100 g). Cukier trzcinowy to również sacharoz i również jest trudny do stawienia.

Miód

  • Produkt pochodzenia naturalnego
  • Zawiera cukry proste- łatwo przyswajalne i trawione przez ludzki organizm (fruktoza i glukoza, maltoza)
  • Zawiera pewne ilości mikroelementów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne)
  • Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę
  • Ma działanie wzmacniające, profilaktyczne i lecznicze
  • Nadaje się do wypieków

Miód może jednak powodować alergie, jest też wysokokaloryczny. Aby miód zachował swoje drogocenne właściwości musi pochodzić z pewnego źródła, a taki miód bywa niestety bardzo drogi (około 30 zł za litr).

Lukrecja

  • Lukrecja to słodka roślina, stosowana jako środek spożywczy głównie w krajach skandynawskich w przemyśle cukierniczym.
  • Może być dodawana do wypieków.
  • Ma działanie antyalergicze, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe i łagodzące.
  • Zabija wolne rodniki – opóźnia tym proces starzenia.
  • Glicyryzyna, czyli jeden z głównych składników rośliny, posiada silne własności wiązania wody w skórze.

W Polsce lukrecja nie jest często stosowanym do słodzenia specyfikiem, częściej jest jedynie dodatkiem do wypieków. Przeciwników lukrecji odrzuca głównie ziołowo-gorzkawy posmak.

Fruktoza, glukoza w proszku

Stosowane są często do dosładzania zwłaszcza posiłków dla dzieci. Fruktoza i glukoza to monosacharydy- łatwo przyswajalne i trawione przez ludzi. Mają też niższy indeks glikemiczny niż sacharoza.

Sztuczne środki słodzące (np. acesulfam K, aspartam, cyklamat)

• Mają bardzo niską kaloryczność
• Są często tańsze i wydajniejsze od cukru
• Wspomagają higienę jamy ustnej- w przeciwieństwie do cukru nie są fermentowane w jamie ustnej, przez co nie powodują próchnicy, nie niszczą zębów
• Maja niski indeks glikemiczny

Słodziki jednak tracą swoje słodzące zdolności w wysokich temperaturach. Często towarzyszy im „metaliczny” posmak. Wiele kontrowersji wywołały informacje o szkodliwości słodzików dla zdrowia, oraz ich działaniu rakotwórczym.

Stewia, ksylitol (cukier brzozowy)

  • Substancje słodzące, pochodzenia naturalnego.
  • Mają smak bardzo zbliżony do sacharozy.
  • Są niskokaloryczne.
  • Nie tracą swoich właściwości słodzących w wysokich temperaturach.
  • Mają działanie bakterio i grzybobójcze.
  • Są w przystępnej cenie – są bardzo wydajne.
  • Mają niski indeks glikemiczny.

Mimo, iż stewia i ksylitol konkurują ze sobą na rynku spożywczym są to substancje o podobnych do siebie właściwościach. Jak dotąd są najlepszą alternatywą dla białego cukru, ponieważ bardzo nie odbiegając od niego smakiem, są jednocześnie pozbawione wszelkich negatywnych dla zdrowia, charakterystycznych dla sacharozy, cech. Mają również przystępną cenę.

Zobacz też: Jak pozbyć się cukru ze swojej diety?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj