Siedząca praca w biurze, przerywana nieregularnymi spotkaniami biznesowymi, sprzyja fatalnym nawykom żywieniowym. Zamawianie gotowych posiłków przez telefon, jedzenie z barów fast food, obiady w firmowej jadłodajni, drugie śniadanie od „pana kanapki” lub z pobliskiego baru dla „krawaciarzy”, to stałe praktyki biurowego odżywiania. Uzupełnienie diety stanowią kawa i napoje gazowane z firmowego automatu.
Po kilku miesiącach biurowej diety złożonej z tzw. “junk food”, zmiana garderoby na większą jest nieunikniona.
Chcesz temu zaradzić?
Regularne posiłki
Posiłki najlepiej spożywać co 2 – 3 godziny. Pory są mniej istotne (choć ostatni posiłek powinien być przed 20), najważniejsze są stałe odstępy między kolejnymi porcjami jedzenia.
Jedząc regularnie, mniejsze porcje jedzenia, przez cały dzień trawisz szybciej i pokarm lepiej przyswajany jest przez organizm.
Trzy posiłki dziennie, to minimum – pięć, to optimum
Przykładowe zestawienie godzinowe posiłków:
- Śniadanie, godz. 7.00 – 7.30
- Drugie śniadanie, godz. 10.00 – 10.30
- Lunch, godz. 13.00 – 13.30
- Podwieczorek, godz. 16.00 – 16.30
- Kolacja lub obiadokolacja, godz. 18.30 – 19.00 (nie później niż 20)
Podstawa to śniadanie
Za wydajność w ciągu dnia odpowiada śniadanie. To podstawowy posiłek, dlatego warto się do niego zmusić.
Polecamy na przykład sprawdzone przez redakcję „śniadanie energetyczne”:
Muesli własnej produkcji:
- płatki owsiane,
- ziarna zbóż zmieszane z otrębami,
- rodzynki (inne suszone owoce, np: śliwki, morele, daktyle),
- pestki słonecznika,
- orzechy pokruszone na małe kawałki.
Do tego jogurt naturalny (Campina bez cukru, soli i mleka w proszku) wymieszany w mikserze z jednym bananem (lub w sezonie z truskawkami, malinami, jagodami, etc.).
Zamiast banana, czy innych owoców można dodać do jogurtu naturalnego (w celu poprawienia smaku) łyżkę naturalnego miodu, dżemu lub powideł (wybrać te bez cukru; np.: Materne Light).
Do picia
Filiżanka zielonej herbaty z plasterkiem cytryny i sokiem malinowym z kwiatem lipy (sok słodzony fruktozą zamiast cukru białego) lub szklanka mineralnej wody niegazowanej o temperaturze pokojowej.
Główny posiłek
Jeśli, to możliwe głównym posiłkiem powinien być lunch. W ostateczności może nim być wczesna obiadokolacja, ale pod warunkiem, że nie wracasz zbyt późno do domu. Posiłek powinien być zjedzony nie później niż o 21.
Drugie śniadanie i podwieczorek
Pomiędzy śniadaniem, a lunchem powinnaś znaleźć czas na drugie śniadanie. Między obiadokolacją, a luchem na podwieczorek.
Nie lekceważ tych posiłków! Dodają energii potrzebnej w ciągu całego dnia pracy. Ponadto regularność posiłków korzystnie wpływa na trawienie.
Przegryzanie między posiłkami, to także posiłki
Batonik, pączek, jagodzianka, chipsy, ciastka, banan, jogurt, to także posiłek. Pozostaw go na podwieczorek. Wybierz owoc zamiast słodyczy.
Ruszaj się
Siedzący tryb życia sprzyja otyłości. Znajdź czas na spacer w ciągu dnia – choćby do sklepu. Wybierz sklep, który zmusi się do przynajmniej kilkuminutowego spaceru, a nie ten naprzeciw biura. Odpoczynek od komputerowego monitora dobrze zrobi także dla Twoich oczu.
Kofeina, cukier, chemia – stop!
Coca-Cola, Pepsi, Fanta, Sprite, soczki owocowe, wody smakowe (mające niewiele poza nazwą wspólnego z wodami mineralnymi i źródlanymi), napoje gazowane, kawa, Red Bull i inne napoje enrgetyczne wpływają niekorzystnie na pracę organizmu.
Napoje z zawartością kofeiny, kawa, czarna herbata, to diuretyki, które zwiększają wydalanie moczu tym samym odwadniając organizm.
Pij wodę, dużo wody
Odwrotne działanie do słodyczy i napojów kofeinowych ma mineralizowana, woda niegazowana. Nawadnia organizm tym samym poprawia trawienie, korzystnie wpływa na cerę oraz dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów.
Więcej o piciu wody przeczytasz w artykule: „Ile pić dziennie?”.
Planuj posiłki
Przeczytaj skład fit musli zanim kupisz. Zastanów się w weekend nad tym jak mogłabyś ułożyć posiłki w ciągu tygodnia. Podczas weekendowej tradycji supermarketowych zakupów skup się na produktach wartościowych omijając z daleka pulki ze słodyczami i słodkimi napojami.
W ostateczności zawsze możesz skorzystać z gotowych zestawów. Unikaj tradycyjnej kuchni. Skup się na posiłkach komponowanych z dużą ilością warzyw i owoców.