Dieta warzywna – jakie są jej efekty?

1
214
dieta warzywna co jeść

Dieta warzywna to oczyszczająco-odchudzająca kuracja, która powinna trwać minimum 5, a maksimum 10 dni. Można ją powtarzać co kilka tygodni. Jak sama nazwa wskazuje podstawę naszego jadłospisu podczas diety stanowią warzywa.

Zasady diety

Podstawową zasadą diety warzywnej jest to, że możemy ich jeść dowolną ilość. Dobrze jeżeli każdego dnia ich ilość nie będzie mniejsza niż 500 g. Również istnieje całkowita dowolność jeżeli chodzi o sposób przyrządzania warzyw – mogą być podane na surowo, ugotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone lub grillowane.

Zalecamy jednak jedzenie maksymalnej ilości warzyw na surowo – najlepiej w dużych sałatkach, zakropionych olejem i smacznymi przyprawami.

Co jemy – menu na diecie warzywnej

Bardzo wskazane jest spożywanie kiszonek z warzyw. Najważniejsze jest jednak to, by do przyprawiania potraw nie używać soli, jedynie paprykę, pieprz, zioła suszone i świeże. Zaleca się także sok z cytryny, który wzbogaca smak, a dodatkowo dostarcza witaminy C. Menu diety warzywnej zakłada – jak zresztą większość diet – picie co najmniej dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej. Możemy także pić herbatki ziołowe, owocowe, dopuszcza się także picie niewielkiej ilości kawy i czarnej herbaty – pod warunkiem, że będą one bez cukru.

zalety menu dieta warzywna odchudzanie

Po kilku dniach przyjmowania samych warzyw, dietę należy wzbogacić niewielkimi ilościami produktów bogatych w ważne składniki, a więc: wprowadzamy nabiał w postaci masła, naturalnego jogurtu, maślanki. Po 10 dniach dodajemy do jadłospisu około 125 g chudego mięsa lub ryby (gotowanej lub pieczonej) oraz 100g chleba pełnoziarnistego. Do naszego menu starajmy się w miarę możliwości wybierać warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ewentualnie zróbmy zakupy warzyw, które dają się długo przechowywać, u znajomego rolnika.

Co najlepiej jeść – jakie warzywa w diecie warzywnej?

W zasadzie nie ma przeciwwskazań, aby jeść te warzywa, które nam najbardziej smakują, ale postarajmy się zadbać o ich różnorodność. Nie powinno w diecie zabraknąć kapusty – białej, czerwonej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czosnku – najlepiej kupować produkt polski, sałat wszelkiego rodzaju, różnych odmian rzodkiewki, pomidorów, papryki, ogórków (starajmy się nie jeść ich razem z pomidorami), kalafiora, brokułów, buraków, selera i pora.

Dieta warzywna na odchudzanie?

Przede wszystkim dla tych wszystkich, którzy nie uznają odchudzania przy pomocy diet proteinowych. Świetnie jeśli lubimy warzywa, ale jeśli nie należymy do miłośników potraw wegetariańskich pamiętajmy, że odpowiednie przygotowanie posiłków z warzyw może sprawić, że będą one bogate w smaku i zaspokoją potrzeby nawet tych bardzo wybrednych osób.

Bardzo polecana jest tym wszystkim, którzy mają problemy z zaparciami, duża ilość błonnika pomaga rozwiązać ten kłopot. Ci, którzy mają mało czasu – na pewno uznają ten rodzaj żywienia za bardzo wygodny, przygotowanie sałatki, czy duszonej porcji warzyw nie przysporzy nam dużo zajęć.

Jest to także kuracja dla tych, którzy nie lubią liczyć kalorii, ani skrupulatnie pilnować tego, co jedzą, a zdrowe odchudzenie i niesamowita energia do życia na tej diecie jest gwarantowana. Z tego powodu wiele osób pozostaje z takim sposobem odżywiania, gdzie je się przede wszystkim np. sałatki warzywne.

Efekty stosowania diety warzywnej

Ten rodzaj odżywiania przynosi szybkie efekty. Osoby, które stosują się do jej zaleceń bez wprowadzania innych potraw – w ciągu 10 dni mogą zrzucić nawet 5 kilogramów. Jednak, aby nie pojawił się u nas efekt jo-jo – należy po jej zakończeniu wprowadzać pozostałe potrawy bardzo powoli, najlepiej w postaci jednego składnika dodatkowo dziennie.

dieta na warzywach

Oprócz utraty wagi, dzięki tego rodzaju kuracji oczyścimy nasz organizm, zregenerujemy go. Kluczową rolę w tej diecie odgrywa błonnik, gdyż przyspiesza on przemianę materii, oczyszcza nasz układ trawienny, wspomaga pracę jelit. Dietetycy podkreślają, że taki rodzaj żywienia pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu, działa również znakomicie w profilaktyce nowotworów.

Zalety diety warzywnej

Dostarcza naszemu organizmowi dużej dawki witamin, soli mineralnych, błonnika. Jest prosta w stosowaniu, nie wymaga czasu i zdolności kulinarnych. Jest to także dość tani sposób odżywiania. Nieograniczona ilość warzyw sprawia, że nie czujemy się głodni, co pozwala w dość łatwy sposób wytrwać w jej postanowieniach. Zapewnia utratę kilogramów, pozwala oczyścić organizm, po zakończeniu diety czujemy się pełni sił i energii.

Opinie o diecie warzywnej?

Niewiele w warzywach jest węglowodanów i białka, dlatego czasami pod wpływem diety możemy czuć się głodni. Szczególnie jeśli prowadzimy dość intensywny tryb życia. Na odczucie zmęczenia wpływa też fakt, że dieta jest nisko energetyczna.

Osoby, które zbyt szybko powrócą do normalnego sposobu odżywiania – mogą narazić się na wystąpienie efektu jo-jo. Dlatego dietę warto uzupełniać w proste, wysokokaloryczne produkty np. groch czy bób, jeżeli nasze tryb życia wymaga zwiększonych ilości kalorii.

Przykładowy jadłospis – menu diety warzywnej

Dzień 1

Śniadanie: sałatka z pomidora, sałaty roszponki, blanszowanego kalafiora.
Drugie śniadanie: sok ze świeżo wyciskanych warzyw
Obiad: duszona papryka, cukinia, cebula i pomidor.
Podwieczorek: rzodkiewka.
Kolacja: gotowane na parze brokuły z dodatkiem oliwy z oliwek.

Dzień 2

Śniadanie: sałatka z pomidorów, bazylii, szczypiorku.
Drugie śniadanie: kalarepka pokrojona na cieniutkie plasterki, skropiona cytryną.
Obiad: warzywny gulasz z cukinii, pomidora, cebuli z dodatkiem świeżych ziół.
Kolacja: kalafior zapiekany w folii

Dzień 3

Śniadanie: pasztet warzywny.
Drugie śniadanie: warzywny koktajl ze zmiksowanych warzyw – marchewki, pomidorów, selera.
Obiad: talerz zupy warzywnej z fasolką szparagową.
Podwieczorek: sok ze świeżych warzyw.
Kolacja: brokuły gotowane na parze.

Dzień 4

Śniadanie: surówka z marchwi i selera.
Drugie śniadanie: sałatka z ziemniaka i drobno pokrojonej cebuli z łyżeczką jogurtu greckiego.
Obiad: talerz zupy jarzynowej z dodatkiem fasoli Jaś.
Podwieczorek: sok ze świeżych warzyw.
Kolacja: surówka z kapusty kiszonej i marchewki.

Dzień 5

Śniadanie: warzywa z patelni.
Drugie śniadanie: sałatka z ogórka świeżego ze szczypiorkiem.
Obiad: nadziewany pomidorami bakłażan zapiekany w folii.
Podwieczorek: sok ze świeżych warzyw.
Kolacja: pieczarki uduszone z cebulą.

Dzień 6

Śniadanie: pomidor, papryka, cebula – zapiekane w naczyniu żaroodpornym.
Drugie śniadanie: sałatka z ogórka.
Obiad: talerz zupy jarzynowej z dodatkiem kalafiora.
Podwieczorek: sok ze świeżych warzyw.
Kolacja: bigos warzywny ze świeżej i kiszonej kapusty.

Dzień 7

Śniadanie: fasolka z dodatkiem pomidorów na ciepło.
Drugie śniadanie: buraczki pieczone, krojone w plastry z dodatkiem jogurtu greckiego.
Obiad: talerz zupy jarzynowej.
Podwieczorek: surówka z marchwi.
Kolacja: marchewka duszona z łyżką jogurtu naturalnego.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here