Czy przyczyną zgagi jest niedokwasota?

0
2303

Wiele razy już zapewne usłyszałeś, że kogoś piecze zgaga lub też ma problem z „gnieceniem” w żołądku. Pierwsza porada jaka się nasuwa to hasło w stylu: „weź tabletkę hamującą wydzielanie kwasu żołądkowego typu Ranigast czy Bioprazol”.

Jednak czy to jest dobre rozwiązanie? Czy to jest dotarcie do przyczyny problemu?

Okazuje się, że jednak nie.

Są osoby, które nie wytwarzają wystarczającej ilości kwasu żołądkowego. Możemy tu mówić o niedokwasocie, która objawia się…nadkwasotą. Organizm mając za mało kwasu w żołądku stara się to nadrobić i stąd też odczuwamy opisaną reakcję jako zgaga, pieczenie w żołądku. Tej sytuacji często towarzyszy obecność bakterii Helicobacter Pylori.

Kiedy pH w żołądku jest za wysokie (zbyt mało kwasu) może dochodzić do powstania nieszczelności wpustu pomiędzy przełykiem i żołądkiem, oraz do zarzucenia treści z żołądka do przełyku. W wyniku tego doznajemy przykrego uczucia zgagi. Jeśli pH w żołądku jest odpowiednie, to i wpust się prawidłowo domyka.

Jakie jeszcze mogą być objawy niedokwasoty:

  • Nie czujesz się dobrze po spożyciu mięsa,
  • Uczucie pełności,
  • Chroniczne zmęczenie,
  • Anemia,
  • Hipoglikemia,
  • Trądzik,
  • Egzema,
  • Łamliwe paznokcie,
  • Suche włosy,
  • Gazy, wzdęcia,
  • Inne…

Odpowiednia kwasowość w żołądku jest nam niezbędna w celu:

  • prawidłowego przyswajania wartości odżywczych, białek, minerałów (żelazo, miedź, cynk, wapń), witamin (B12, kwas foliowy),
  • spełnia ważną funkcję obronną – zabija niepożądane bakterie, które wnikają do ciała;

Jak sobie radzić w chronicznym problemie niedokwasoty?

Pomocne będą preparaty:

  • Betainą – TMG,
  • Enzymami roślinnymi np. bromelaina, papaina etc.
  • Probiotyki (dobrej jakości),
  • Dieta bogata w sfermentowane warzywa – kapusta, ogórki; dieta bogata w rośliny obfitujące w enzymy – kiełki,
  • sok z aloesu,

Pamiętaj, że leki zobojętniające kwas żołądkowy prowadzą do błędnego koła. Im bardziej starasz się zmniejszyc kwasowość, tym bardziej organizm walczy, aby ją przywrócić.

Jeśli dopadła Cię zgaga możesz sobie doraźnie pomóc sodą (pół lub 1 łyżeczka w zależności od potrzeby). Pamiętaj jednak o powyższych wskazówkach, żeby zapobiec kolejnym zaostrzeniom. Regularne stosowanie sody nie prowadzi jednak do rozwiązania problemu.

#4 Sylwia 2015-03-18 21:05

Zioła o gorzkim smaku również powodują wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Np.: mniszek lekarski(korzeń , liście nalewka=tinctur a, succus taraxaci), cykoria podróżnik, KŁĄCZE TATARAKU (do żucia lub parzenia i picia), doraźnie piołun, krople gorzkie(tinctur a amara), kropla 1% wodnej pyoctaniny= radix gentianae dla odważnych, gdyż bardzo gorzkie.
Gdy stężenie HCl zostaje przywrócone (1-2,5%)zaciska się zwieracz między przełykiem a żołądkiem i po zgadze. Przestaje nam chlupać po przełyku. Wszystkie białka się trawią i rozkładają do aminokwasów , także wyżej wspomniane witaminy i pierwiastki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj