Istnieją dwie odmiany diety jabłkowej – mniej restrykcyjna, w której zjada się mniejsze i lżejsze posiłki uzupełniając je jabłkami oraz trzydniowa, bardzo ścisła, w której jabłka są jedynym pożywieniem.
W przypadku restrykcyjnej trzydniowej diety jabłkowej powinna ona trwać dokładnie trzy dni i ani chwili dłużej, gdyż może to wywołać osłabienie, zawroty głowy oraz zasłabnięcia. Dieta składająca się wyłącznie z jabłek pomaga oczyścić organizm, jednak nie zapewnia składników odżywczych potrzebnych każdemu człowiekowi, dlatego może być stosowana tylko przez krótki czas. Przygotowania do diety należy rozpocząć na kilka dni przed pierwszym dniem jedząc mniejsze porcję, eliminując wędliny, słodycze oraz kawe. Należy je zastępować owocami, warzywami, co pomoże uniknąć roztroju żołądka w trakcie trzech dni diety.
Pierwszy dzień – należy jeść wyłącznie jabłka, w dowolnych ilościach. Poza tym można pić napar z mięty albo rumianku oraz wodę mineralną w dowolnej ilości.
Drugi dzień – ponownie same jabłka i woda mineralna bez ograniczeń.
Trzeci dzień – same jabłka oraz co najmniej 8 szklanek płynów.
Bardzo ważne jest to, by oprócz jabłek, herbaty i wody nie spożywać niczego innego. Po zakończeniu trzeciego dnia można zacząć wprowadzać inne produkty, jednak powinny być one lekkostrawne, by nie obciążać od razu układu pokarmowego.
W przypadku lżejszej wersji diety opiera się ona na tym, że jabłko jest jednym z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego – szybko zapewnia więc poczucie sytości, jednocześnie będąc niskokalorycznym. Oprócz jabłek można spożywać inne produkty, jednak ciągle nie dostarcza się wszystkich niezbędnych organizmowi składników, dlatego też dieta taka nie może trwać dłużej niż 5 dni.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: jabłko pokrojone na małe kawałki, 1/2 grejpfruta podzielonego na cząstki, zalane szklanką chudego jogurtu naturalnego, posypane łyżką płatków kukurydzianych; kromka chrupkiego pieczywa z miodem; do picia herbata lub kawa.
II śniadanie: 5 liści zielonej sałaty, drobno pokrojone jabłko i 2 marchewki starte na tarce, wymieszane i skropione sokiem z cytryny, polane jogurtem; tost z pieczywa pełnoziarnistego posmarowany masłem; szklanka soku z warzyw.
Obiad: 2 naleśniki smażone na patelni bez tłuszczu; nadzienie z 2 jabłek (pokrojonych i uduszonych z niewielką ilością wody, przyprawionych odrobiną cukru i cynamonu). Sok z warzyw.
Podwieczorek: kubek naturalnego jogurtu wymieszanego ze startym jabłkiem i 2 łyżkami miodu.
Kolacja: 200 g białej kapusty drobno pokrojonej, wymieszanej z łyżką ziaren słonecznika i pokrojonym jabłkiem, doprawionej sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy, odrobiną cukru, kminku i gałki muszkatołowej; do tego herbata lub kawa z chudym mlekiem.
Każdy dzień diety należy rozpocząć wypiciem szklanki zmieszanej z łyżką octu jabłkowego, co pobudza przemianę materii i pomaga orgnizmowi oczyszczać się z toksyn. Każdego dnia należy wypijać około 2 litrów płynów w postaci wody mineralnej lub herbaty ziołowej. Każdy dzień powinien zaiwerać jabłka oraz jogurt naturalny, a posiłki powinny być niskokaloryczne, bez soli i tłuszczu.