Pokarmom, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, poświęciłam na Szczuplejszej już kilka artykułów. Dziś kolej na kolejny produkt, który warto uwzględnić w diecie- niezależnie od tego, czy cierpisz z powodu podwyższonego cholesterolu, czy po prostu chcesz się zdrowiej odżywiać.
Mowa o fasoli, która okazała się wspaniałym, naturalnym lekarstwem.
Jedno ze współczesnych badań wykazało, że jedzenie połowy szklanki gotowanej fasoli pinto dziennie przez 12 tygodni, pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 8%.
Z kolei w innych testach…
Fasola pomogła znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL
Niestety, jemy znacznie mniej fasoli, niż powinnyśmy. A szkoda- posiłki oparte o fasolę są pełne chudego, zdrowego białka, które pomaga szybciej schudnąć i wyszczuplić sylwetkę. To idealna propozycja, nie tylko dla wegetarian. Zastąpienie tłustego mięsa posiłkiem opartym o rośliny strączkowe już kilka razy w tygodniu może dramatycznie poprawić Twój stan zdrowia i pomóc Ci pokonać nadwagę.
Jedna porcja fasoli to około połowa szklanki, w której znajdziesz nie tylko mnóstwo zdrowego białka, ale także:
- błonnik,
- kwas foliowy,
- cynk,
- żelazo,
- magnez.
Jak jeść więcej fasoli bez drastycznych zmian w diecie?
Spróbuj dodawać fasolę do sałatek, zup i gotuj ją zamiast mięsa. Wypróbuj przepisy na dania wegetariańskie na niej oparte- choćby raz w tygodniu. Twoja figura na pewno to doceni, a poziom cholesterolu będzie stopniowo spadać.