Kakao – właściwości zdrowotne i zagrożenia związane z kofeiną. Co musisz wiedzieć

0
2
Kakao jest zdrowe, ale z wysoką zawartością kofeiny należy je spożywać z umiarem

Kakao ma polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz zestaw minerałów (magnez, żelazo, potas). Wspiera pracę układu krwionośnego, obniża ciśnienie i poprawia nastrój. Uwaga! W 100g kakao znajduje się 230mg kofeiny – to prawie 3 razy więcej niż w kawie. Osoby z nadciśnieniem, problemami z sercem, kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie kakao. Korzystne jest picie 1-2 filiżanek dziennie (ok. 200-250ml), najlepiej do godziny 14:00.

Kakao to jeden z dość znanych napojów na życiu, który towarzyszy nam od czasów starożytnych cywilizacji Mezoameryki. Aktualnie badania naukowe potwierdzają, że częste spożywanie kakao może przynieść szereg zyski zdrowotnych dla naszego organizmu. W czasach, gdy sporo ludzi poszukuje naturalnych sposobów na poprawę samopoczucia i wzmocnienie organizmu, warto przyjrzeć się bliżej temu, co oferuje nam ten niezwykły produkt (pochodzący z ziaren kakaowca właściwego).

Podstawowe właściwości zdrowotne kakao i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka

Kakao ma spore ilości flawonoidów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Według badań przeprowadzonych przez amerykańskie uniwersytety, już jedna filiżanka gorącego kakao dostarcza organizmowi więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino czy zielona herbata. Te cenne związki wpływają dobrze na układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko chorób serca. Również częste spożywanie kakao może powodówić się do poprawy funkcji poznawczych mózgu i zwiększenia koncentracji. „Naukowcy odkryli, że osoby regularnie pijące kakao wykazują lepsze wyniki w testach pamięci i szybkości przetwarzania informacji”.

Szczególną uwagę musimy zwrócić na zawielkość kofeiny w kakao. Trzeba wiedzieć, jakie są bezpieczne dawki spożycia tego składnika:

  1. Dzienna dawka kofeiny dla dorosłych nie powinna przekraczać 400 mg
  2. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie do 200 mg dziennie
  3. Młodzież w wieku 12-18 lat – maksymalnie 100 mg
  4. Dzieci poniżej 12 roku życia – najlepiej unikać
  5. Osoby z nadciśnieniem – nie więcej niż 200 mg
  6. Sportowcy przed zawodami – do 300 mg
  7. Osoby z bezsennością – ostatnia dawka nie później niż 6 godzin przed snem

Kakao zawiera kofeinę, więc należy spożywać je umiarkowanie

Najważniejsze zyski i potencjalne zagrożenia związane ze spożywaniem kakao w życiu codziennym

Wśród najcenniejszych składników kakao znajdują się minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i mangan. W 100 gramach kakao znajdziemy aż 500 mg magnezu, co stanowi około 125% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Jednak musimy pamiętać, że zbyt duże spożycie może prowadzić do pewnych niepożądanych efektów: bezsenności, niepokoju czy problemów z trawieniem (szczególnie u osób z nadwrażliwością na kofeinę). Badania wykazują, że około 15% populacji wykazuje zwiększoną wrażliwość na działanie metyloksantyny zawartej w kakao.

Interesujące jest to, że kakao ma także substancje poprawiające nastrój, takie jak fenyletyloamina – związek chemiczny nazywany „molekułą miłości”. Może to tłumaczyć, dlaczego tak wiele osób sięga po gorące kakao w chwilach spadku nastroju lub stresu. Naukowcy odkryli także, że częste spożywanie wysokiej jakości kakao może powodówić się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych i zwiększenia przepływu krwi w mózgu (daje to lepszą koncentrację i pamięć).

Kakao – sprawdź najważniejsze przeciwwskazania do spożycia tego produktu

Kakao zdrowe, lecz uważaj z kofeiną przed snem

Spożywanie kakao może być niewskazane dla osób z określonymi dolegliwościami zdrowotnymi. W pierwszej kolejności przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na teobrominę – alkaloid występujący w ziarnach kakaowca. Osoby cierpiące na zgagę, refluks żołądkowo-przełykowy czy nadkwaśność powinny ograniczyć spożycie kakao ze względu na jego właściwości pobudzające wydzielanie kwasów żołądkowych. Kakao nie jest także polecane przy bezsenności i nadpobudliwości, ponieważ ma kofeinę. Pacjenci z kamicą nerkową powinni zachować ostrożność ze względu na obecność szczawianów w kakao. Osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym także powinny kontrolować spożycie tego produktu. Kakao może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, szczególnie antydepresantami z grupy MAOI. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować spożycie kakao z lekarzem. Trzeba także pamiętać, że kakao może zwiększać objawy migreny u osób wrażliwych na ten składnik. Przed regularnym spożywaniem kakao warto uzyskać kontakt z lekarzem, szczególnie gdy przyjmuje się leki na stałe.

Kakao – wartości odżywcze, minerały i właściwości prozdrowotne

Kakao w proszku to skarbnica cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Jest bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W 100 gramach kakao znajdziemy około 230 kcal, 20 gramów błonnika pokarmowego oraz spore ilości składników mineralnych. Niezwykłe właściwości tego produktu wynikają z jego bogatego składu mineralnego i witaminowego.

  • Ma magnez – wspomaga pracę układu nerwowego i mięśniowego
  • Dostarcza żelazo – potrzebne do produkcji czerwonych krwinek
  • Bogaty w potas – reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną
  • Ma cynk – wzmacnia odporność organizmu

Kakao ma także niewielkie ilości kofeiny i teobrominy, które łagodnie pobudzają organizm. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Częste spożywanie kakao może powodówić się do poprawy nastroju i koncentracji, a także wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Przeciwwskazania do spożywania gorzkiej czekolady – zawielkość kofeiny a twoje zdrowie

Gorzka czekolada, mimo swoich licznych właściwości prozdrowotnych, ma spore ilości kofeiny, która może negatywnie wpływać na organizm niektórych osób. W 100 gramach gorzkiej czekolady znajduje się około 43-86 mg kofeiny, co stanowi ilość porównywalną z filiżanką kawy. Spożywanie gorzkiej czekolady powinny ograniczyć osoby z nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami rytmu serca oraz cierpiące na bezsenność. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dla których zalecane dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 200 mg. Nadmierne spożycie gorzkiej czekolady może prowadzić do niepokoju, drażliwości, problemów ze snem oraz zwiększonego rytmu serca. U osób wrażliwych na kofeinę nawet niewielkie ilości mogą wywoływać nieprzyjemne objawy, takie jak bóle głowy czy problemy z koncentracją. Należy także pamiętać, że gorzka czekolada może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, szczególnie z tymi wpływającymi na układ krążenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj