Nabiał jest jednym z elementów naszej codziennej diety. Już od pierwszych lat życia, przynajmniej kilka razy w tygodniu, spożywamy jogurty, mleko i jego przetwory. Równie często, jak w przypadku dzieci, pojawiają się one w diecie dorosłych. Jest to o tyle ważne, że w ten prosty sposób dostarczamy organizmowi wapnia oraz wielu cennych witamin i minerałów.
Nabiał jest na niezwykle uniwersalnym produktem – świetnie sprawdza się w wielu przepisach, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Aby jeszcze lepiej go wykorzystywać, warto dowiedzieć się o nim nieco więcej.
Czym jest nabiał?
Do nabiału zaliczane jest mleko i wszelkiego typu przetwory mleczne produkowane z mleka zwierzęcego. Jest to bardzo bogata i różnorodna grupa produktów. Wśród tych, które najczęściej goszczą na naszych stołach są:
- białe i żółte sery,
- jogurty,
- śmietany,
- maślanki,
- kefiry,
- masło.
Przetwory mleczne są wartościowe i niskokaloryczne. Są źródłem witamin z grupy B, witamin A, D, E i K, a także minerałów, takich jak fosfor, potas, magnez czy cynk. Zawartość tłuszczu zależy od konkretnego produktu – najwięcej jest go w maśle, śmietanie (30% lub 36%) oraz w serach pleśniowych. Najmniej – w jogurtach, kefirach, twarogu i mleku.
Jakie produkty z nabiałem warto jeść?
Organizm osoby dorosłej potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, dlatego jego dieta powinna różnić się od tej, opracowanej dla dzieci. Jeśli chcemy, żeby w naszym menu znalazło się miejsce dla nabiału, warto wybierać ten, po którym czujemy się najlepiej i który wykorzystamy do przygotowania posiłków dla siebie i rodziny.
- Jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej, wybierzmy chudy nabiał oraz lekkostrawne przetwory o niskiej zawartości tłuszczu.
- Jeśli zaś chcemy urozmaicić dietę, a naszym celem nie jest utrata wagi, wybierajmy nabiał półtłusty.
- Jeśli natomiast po spożyciu klasycznego nabiału pojawiają się dolegliwości w postaci bólu brzucha, pełności w żołądku czy nagłego spadku energii, wybierzmy roślinne odpowiedniki mleka, jogurtów czy serków.
Nabiał to grupa produktów, których nie powinniśmy eliminować ze swojej diety, jeśli nie mamy ku temu konkretnych wskazań lekarskich. Przetwory mleczne dostarczają nam bowiem wielu cennych substancji, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Mleko i produkty pochodne są na tyle zróżnicowane, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i będzie mógł włączyć je do codziennego menu.