Owsianka – tak niedoceniana, a tak zdrowa!

0
1492
owsianka jest bardzo zdrowa

To nie przypadek, że koń, znany ze swojej siły i niezawodnego zdrowia, tak lubi owies. Owsianka pomimo tego, że wygląda bardzo niewinnie jest niesamowitą skarbnicą łatwostrawnej skrobi, białka, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych (takich jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor) oraz witamin (E, B1, B2, B6, PP), a wszystko w bardzo dobrej jakości, bowiem roślina ta potrafi wydobyć z gleby nawet trudno dostępne składniki. Należy pamiętać, że to właśnie owies wśród zbóż posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Do tego nie możemy zapominać, że owies i jego przetwory mają właściwości odchudzające i odmładzające!

To niedoceniane po dziś dzień zboże zaczęto uprawiać stosunkowo późno – jakieś dwa tysiące lat temu, a na jego walorach odżywczych pierwsi poznali się rdzenni mieszkańcy Anglii, głosząc, że kleik owsiany jest niezastąpiony przy niestrawnościach i chorobach układu pokarmowego. Dzisiaj wiemy, że jest znany nie tylko z tych właściwości, ale również obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga walkę z kamicą żółciową i nerkową, skutecznie zwalcza alergie, a nawet na działa kojąco na stany depresyjne. Poleca się go również nałogowym palaczom, którzy spożywając codzienną porcję owsianki łatwiej poradzą sobie z rzuceniem nałogu. To tylko nieliczne pozytywy owsianki.

Jedno jest pewne – OWSIANKA to kopalnia bogactwa, nie wiadomo zatem dlaczego tak usilnie bronimy się przed nią. Wiele osób zanim nawet spróbuje owsiankę, z góry zakłada, że jest niedobra, mdła, bez wyrazu, a najwięcej osób kojarzy ją mylnie z przedszkolem wkładając owsiankę do jednego worka z zupami mlecznymi. A przecież owsianka jest naprawdę smaczną i najlepszą alternatywą na pierwsze śniadanie. Sposobów na jej przyrządzenie i urozmaicenie jest tyle na ile pozwoli nam wyobraźnia. Pytanie, które z reguły się pojawia ze strony moich klientów to czy spożywać ją z mlekiem czy na wodzie. Są dwie szkoły – dietetycy od lat sprzeczają się w tej kwestii.

Jedni twierdzą, że dorośli mogą pić tylko mleko odtłuszczone albo nie powinni mleka pić w ogóle, bo zakwasza organizm (zamiast mleka o wiele lepsze są produkty takie jak jogurt, kefir czy maślanka), druga strona twierdzi natomiast, że mleko należy pić, bo to najzdrowszy napój świata. Moim skromnym zdaniem, owsianka najzdrowsza jest na wodzie, dla tych jednak którzy nie mogą się do niej przekonać w takiej postaci, polecam małe oszustwo, a mianowicie przygotowanie owsianki na mleku i wodzie, najlepiej w proporcjach pół na pół. Pamiętajmy zatem, że najzdrowsze w porannej porcji owsianki nie jest dodawane mleko, a sam gwóźdź programu czyli płatki owsiane najlepiej zwykłe lub górskie, błyskawiczne to ostateczność.

Ważne by wiedzieć, że jeśli skusimy się już na owsiankę z dodatkiem mleka, to najlepiej by płatków nie gotować na nim, a na samej wodzie, a mleko dodać już po ugotowaniu owsianki. Pod koniec gotowania możemy dodać według uznania i preferencji smakowych albo utarte jabłko, wkroić banana, kilka orzechów, miód, cynamon, dwie kostki gorzkiej czekolady czy ulubione powidła. Pomysłów jest tyle ile fanów owsianki!

Podsumowując, owsianka z mlekiem czy bez  to najlepsze wyjście na śniadanie. Owsianka to przede wszystkim dobry sposób przygotowania przewodu pokarmowego na trudy dnia codziennego, bowiem powleka ona kleikiem przewód pokarmowy by lepiej mógł sobie poradzić w walce z kwasami i toksynami.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych, zaczerpniętych z blogów kulinarnych, które sama wypróbowałam i które pokochałam!

OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 łyżeczka płatków lnianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka wiśni w syropie lub spirytusie
  • 2 kostki czekolady

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki owsiane, orkiszowe, lniane i otręby. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy wiśnie i posiekaną czekoladę.

ORKISZÓWKA Z PIERNICZKAMI

  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 płaska łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżka suszonych wiśni (lub żurawiny)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 pierniczki

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki orkiszowe, otręby, len mielony i pokrojone suszone wiśnie. Gotujemy kilka minut na malutkim gazie. Dosładzamy syropem z agawy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy pokruszone pierniczki.

ZIMOWA OWSIANKA

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka płatków lnianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
  • 1/2 banana
  • łyżka orzechów pekan
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu

W garnuszku podgrzewamy mleko i wodę. Gdy płyn będzie już ciepły wsypujemy płatki owsiane, lniane, otręby i len mielony. Mieszamy, dodajemy mleko kokosowe. Połówkę banana zawijamy w folię aluminiową i rozgniatamy. Wyjmujemy z folii i dodajemy do gotującej się owsianki. Dodajemy cynamon i posiekane orzechy. Zdejmujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę do miseczki i pałaszujemy.

PLACEK OWSIANO-OTRĘBOWY

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 70 g mielonego sera twarogowego
  • 12 kropli Stevii (lub 2 łyżki ksylitolu, duża łyżka miodu)
  • 25 g owoców suszonych (u mnie 15 g goji i 10 g daktyli)
  • 10 g orzechów nerkowca
  • szczypta soli

W miseczce mieszamy razem płatki owsiane, otręby, len mielony, stevię, suszone owoce i orzechy. Zalewamy wszystko niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy ser i żółtko,  i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do przygotowanej masy i dokładnie mieszamy.  Odstawiamy na dwie minutki.

Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego. Wykładamy masę, rozsmarowujemy dokładnie, wygładzając łyżką. Zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię przykrywką. Smażymy aż spód się ładnie zarumieni, po czym obracamy – najłatwiej jest to zrobić przy użyciu talerza lub przykrywki – obracając patelnię, po czym zsuwając placek z powrotem. Smażymy jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.

OWSIANE KOKOSANKI

Przepis na 15 ciastek (1 szt – ok. 30 kcal).

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub zastąpić Stevią)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W garnuszku podgrzewamy mleko z wodą. Gdy będą ciepłe wsypujemy płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i ksylitol. Gotujemy, aż masa będzie bardzo gęsta – gęstsza niż na owsiankę. Jeśli nie chcemy przypalić garnka to dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenie i dokładnie mieszamy. Łyżką wykładamy porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut, ale tak naprawdę na oko – wyciągamy ciasteczka, gdy mocno się zarumienią – wtedy otrzymamy bardziej chrupiącą zewnętrzną warstwę.

Owsiany omlet z jabłkami

  • 10 g płatków owsianych
  • 10 g otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka stewii lub miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

+ wypełnienie

  • 1 małe jabłko
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka stewii/miodu (opcjonalnie)
  • suszona żurawina

Płatki owsiane oraz otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.

Następnie  dodajemy jajko, jogurt, cynamon, dosładzamy. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera, a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu pod przykryciem, aby góra się ścięła i omlet nie rozerwał się przy obracaniu.

W między czasie do miseczki ucieramy obrane jabłko, dodajemy pokruszony twaróg, jogurt oraz cynamon, ewentualnie dosładzamy i wszystko razem mieszamy, a następnie nakładamy na usmażony omlet i na wierzch kładziemy odrobinę suszonej żurawiny (gdy dodamy jej więcej i jabłko jest dość słodkie, wtedy dosładzanie jest w zasadzie zbędne).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj