NNKT to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To składniki pokarmowe, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, dlatego musi je pobierać z pożywienia. Jaki wpływ mają NNKT na organizm? Co jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6 i kiedy warto je suplementować?
NNKT, czyli kwasy omega-3 i omega-6
Kwasy tłuszczowe dzieli się na kwasy tłuszczowe nasycone (w tego rodzaju kwasach wszystkie wiązania są pojedyncze) i kwasy tłuszczowe nienasycone (w tego typu kwasach, przynajmniej jedno wiązanie jest podwójne). Kwasy nienasycone można dodatkowo podzielić na jednonienasycone i wielonienasycone.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to kwasy wielonienasycone. Dzieli się je na kwasy omega-3 i omega-6. Do każdej z tych grup należą inne kwasy tłuszczowe:
- w przypadku kwasów omega-3 – ALA (kwas α-linolenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy),
- w przypadku kwasów omega-6 – LA (kwas linolowy), GLA (kwas γ-linolenowy) i AA (kwas arachidonowy).
Wpływ NNKT na funkcjonowanie organizmu
Nienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w komórkach rozsianych po całym organizmie. Ich niedobór może być przyczyną poważnych schorzeń i negatywnie wpłynąć na działanie wielu narządów. Jakie działanie wykazują NNKT?
- Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego – przeciwdziałają miażdżycy i arytmii, normalizują ciśnienie krwi.
- Pozytywnie działają na układ nerwowy – wspierają jego prawidłowy rozwój u dzieci, a także prawidłowe funkcjonowanie u dorosłych.
- Są stosowane w profilaktyce choroby Alzheimera i demencji starczej.
- Podawane w okresie rozwoju człowieka, w znaczący sposób wpływają na prawidłowe procesy widzenia i zdolność koncentracji.
- Pozytywnie wpływają na kondycję skóry – przyspieszają gojenie się zmian trądzikowych oraz infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zmniejszają dolegliwości związane z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry.
- Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Źródła NNKT – gdzie można znaleźć kwasy omega-3 i omega-6?
Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może doprowadzić do wielu negatywnych skutków, takich jak np. obniżenie odporności organizmu, nadciśnienie czy zmiany skórne. Właśnie dlatego warto zadbać o to, by w diecie znalazła się odpowiednia ilość kwasów omega-3 i omega-6. W jakich produktach można je znaleźć?
- Kwas LA jest obecny, przede wszystkim, w olejach roślinnych: słonecznikowym, sezamowym, arachidowym, z pestek winogron itp.
- Kwas ALA można znaleźć w orzechach włoskich, zielonych częściach roślin jadalnych i olejach (rzepakowym, sojowym i lnianym).
- Cennym źródłem kwasów EPA i DHA są tłuste ryby morskie (dorsz, makrela, śledź, łosoś).
- Kwas GLA można znaleźć w czarnej porzeczce i oleju konopnym.
Prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 w codziennej diecie, powinien wynosić 4:1. Dostarczenie takich ilość NNKT wcale nie jest takie trudne. Wystarczy minimum dwa razy w tygodniu wpleść do diety ryby i codziennie pić tran.
Suplementacja NNKT – kiedy jest konieczna?
Nie wszystkim udaje się wpleść do diety odpowiednią ilość kwasów omega-3 i omega-6. W takim przypadku, warto sięgnąć po bogate w te składniki suplementy, których duży wybór można znaleźć tutaj: https://www.doz.pl/apteka/k4888-Tran_i_Kwasy_Omega. Dodatkowa suplementacja omega-3 i omega-6 jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży, matkom karmiącym, dzieciom i seniorom.