Sok sokowi nierówny, terapia Gersona
Terapia Gersona – jedna z najbardziej popularnych metod leczenia schorzeń metabolicznych, w tym głównie nowotworów, sposobami medycyny naturalnej. Polega na częstym podawaniu porcji soków głównie marchwiowych, marchwiowo-jabłkowych, pomarańczowych i zielonych (co godzinę szklanka) oraz wykonywaniu lewatyw z kawy. Dołącza się również posiłki z surowych warzyw i owoców.
Jednak istnieją bardzo ważne kwestie, jeśli chodzi o powyższą metodę.
I. Jest to mianowicie sposób wyciskania soku.
 
Max Gerson opracował do tej metody specjalną wyciskarkę o bardzo dużym nacisku . Dzięki temu pozyskuje się najlepszej jakości sok. Wiele osób używając zwykłej sokowirówki liczy na świetne efekty stosując taką metodę, jednak nie uzyskuje pożądanych rezultatów.

Bardzo ważny jest wybór wyciskarki do soku

Zatem czym się różni sokowirówka od wyciskarki?
1. Sokowirówka tnie tkanki roślinne nożykami, natomiast wyciskarka je zgniata, miażdży.
Podczas pracy w sokowirówce związki odżywcze ulegają w znacznej mierze utlenieniu. Sok z wyciskarki zachowuje swój ładunek ujemny, zwłaszcza jak ślimaki są namagnesowane.
2. Wydajność – z wyciskarki dwuślimakowej otrzymasz więcej soku niż z klasycznej sokowirówki.
3. Cena – oczywiście sokowirówka jest tańsza, za bardzo dobrą wyciskarkę dwuślimakową trzeba zapłacić dużo więcej, ale powiem jedno…warto. Wiem z własnego doświadczenia, że jest to świetny sprzęt, zwłaszcza, że nie służy tylko i wyłącznie do zrobienia soku, ale również do past z orzechów, kremów, makaroników etc.
Jeśli używasz jej często, np. codziennie tak jak ja, to będziesz bardzo zadowolony z zakupu.
Jednak jeśli kwota jest dla Ciebie zbyt wysoka niech to nie będzie dla Ciebie powodem do rezygnacji. Zaopatrz się w wyciskarkę jednoślimakową, tańszą.
4. Wyciskanie soku z traw i liściastych roślin. To bardzo ważne. Wyciskarka umożliwia Ci pozyskanie soku z trawy pszenicznej, jęczmiennej, kiełków, liściastych zielonych, cytrusów, korzeniowych…praktycznie z wszystkiego. Sokowirówka niestety sobie nie poradzi z częścią.
II. Skład soku
Już się rozpisywałam o zaletach soku z trawy, o zawartości związków odżywczych w zielonych liściastych, o cudownej enzymatycznej mocy kiełków. Zielone soki mają przewagę nad resztą soków właśnie ze względu na swoje bogactwo witaminowo-mineralne, jak również chlorofilowe. Są to soki najsilniej odkwaszające organizm.
Jeśli cierpisz na jakiekolwiek schorzenia, to w pierwszej kolejności kieruj się po zielone soki. Terapia Gersona włącza soki również z innych warzyw i owoców. Na diecie sokowej, w której skład wchodzi jak największy procent zielonych soków (sok jabłkowy też może być zielony, jak dodasz 4 liście szpinaku – o takim soku nie piszę) osiąga się najszybciej zadowalające rezultaty.
Już wcześniej wspominałam, że w Instytucie Hipokratesa doszli do takich wniosków po kilkudziesięciu latach doświadczeń. Soki, w których skład wchodzą owoce, warzywa korzeniowe są słodkie i nie mają aż tak dużych właściwości odżywczych co zielone soki.
Nie zrozum mnie źle. Nie chcę przez to powiedzieć, że terapia Gersona jest przez to zła. Jest to świetna metoda i wiem, że dużo ludzi dzięki niej pokonało raka. Jednak okazało się, że my ludzie odkryliśmy jeszcze lepszą metodę – oczyszczanie i odżywianie zielonymi sokami (jeśli nie chorujesz poważnie możesz spokojnie pozwolić sobie na mieszanie owoców z warzywami).
Jak wypijesz szklankę zielonego soku, to czujesz się bardzo najedzony. Takie uczucie sytości zapewnia cała masa związków odżywczych w zielonych sokach. Jeśli są dla Ciebie niesmaczne, to dorzuć początkowo mniejsze ilości jakiegoś owocu – jabłko, cytryna. Z czasem przywykniesz do smaku zielonego soku, a wręcz go pokochasz.
I na koniec ważna sprawa:
Nigdy, przenigdy nie używaj soków zakupionych w sklepach w celu oczyszczenia i odżywienia organizmu. Praktycznie wszystkie mają niewiele do czynienia ze świeżym sokiem zawartym w owocach i warzywach. Wyciskaj samemu soki (najlepiej z organicznych warzyw i owoców) i wypijaj je na świeżo po zrobieniu. Pamiętaj, ze im dłużej stoi sok, tym więcej traci wartości odżywczych (dużo związków się utlenia).
Forum:
Dominika_ 2019-03-10 20:06

Cześć,

tak, można robić masła orzechowe i wychodzą świetnie. Ja robiłam w wyciskarce pastę – namoczone orzechy nerkowca plus suszony pomidor i wyszło pysznie i kremowo. W swoim blenderze nie osiągnęłabym takiego efektu. Wyciskarka jest jak maszyna do mielenia mięsa, tylko robi to dokładniej.
W instrukcji obsługi masz dodatkowe informacje od producenta w postaci gotowych przepisów. Ja przy swojej miałam też przepisy na pasty orzechowe.

0#1 laki 2019-03-09 18:30

Takie pytanko dot. wyciskarek : da radę w jakiś sposób zrobić za pomocą wyciskarki masło orzechowe (jeśli tak to czy odbywa się to poprzez zgniatanie w wyniku którego odprowadzany jest tłuszcz który potem można połączyć z papką?) Pytam bo od jakiegoś czasu myślę nad Vitamixem (blender) który wiem że radzi sobie niesamowicie z takimi rzeczami, lecz jeśli to samo mógłbym osiągnąć dzięki wyciskarce to nie zastanawiał bym się dużej nad tym na co wydać pieniądze. Wiem że wyciskarka nie służy do mielenia ale czy jest w stanie coś zrobić z ziarnem maku/lnu/sezamu aby było ono przyswajalne przez organizm (ziarna bez uprzedniego mielenia niestety nie są przyswajane). Liczę na jakieś info.
Pozdrawiam
News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz