Fasola na obniżenie cholesterolu

Pokarmom, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, poświęciłam na Szczuplejszej już kilka artykułów. Dziś kolej na kolejny produkt, który warto uwzględnić w diecie- niezależnie od tego, czy cierpisz z powodu podwyższonego cholesterolu, czy po prostu chcesz się zdrowiej odżywiać.

Mowa o fasoli, która okazała się wspaniałym, naturalnym lekarstwem. 

Jedno ze współczesnych badań wykazało, że jedzenie połowy szklanki gotowanej fasoli pinto dziennie przez 12 tygodni, pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 8%.

Z kolei w innych testach, fasola pomogła znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu ?LDL?u wszystkich badanych.

Reklama: Alarmy Hipersystem

Niestety, jemy znacznie mniej fasoli, niż powinnyśmy. A szkoda- posiłki oparte o fasolę są pełne chudego, zdrowego białka, które pomaga szybciej schudnąć i wyszczuplić sylwetkę. To idealna propozycja, nie tylko dla wegetarian. Zastąpienie tłustego mięsa posiłkiem opartym o rośliny strączkowe już kilka razy w tygodniu może dramatycznie poprawić Twój stan zdrowia i pomóc Ci pokonać nadwagę.

Jedna porcja fasoli to około połowa szklanki, w której znajdziesz nie tylko mnóstwo zdrowego białka, ale także:

  • błonnik,
  • kwas foliowy,
  • cynk,
  • żelazo,
  • magnez.

Jak jeść więcej fasoli bez drastycznych zmian w diecie?

Spróbuj dodawać fasolę do sałatek, zup i gotuj ją zamiast mięsa.

Wypróbuj przepisy na dania wegetariańskie na niej oparte- choćby raz w tygodniu. Twoja figura na pewno to doceni, a poziom cholesterolu będzie stopniowo spadać.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz