Głównymi nabywcami tego typu produktów są osoby będące na diecie i odchudzające się. W naszych czasach zapanowała tzw. moda na lekkość, czyli pozbywanie się ze spożywanej żywności wszystkiego co niezdrowe. O ile zamiary są jak najbardziej w porządku, to zastanówmy się czy takie produkty będą dla nas rzeczywiście najlepsze.
Słodzik – przyjaciel czy wróg?
Produkty LIGHT mają znacznie zredukowaną zawartość tłuszczu, czasami jest go mniej o nawet 30% niż w niedietetycznej wersji produktu. Głównym tego powodem jest zastąpienie sacharozy, czyli głównego składnika cukrującego – innymi substancjami, głównie chodzi o różnego rodzaju słodziki, np. aspartam, sacharyna, czy też taumatyna.
Zaletą słodzików jest to, że mają o wiele mniej kalorii niż cukier. Produkty LIGHT, czyli zawierające słodzik i inne sztuczne konserwanty uważa się za coraz to mniej zdrowsze, a w zasadzie za niezdrowe. Ponieważ do produkcji słodzików są wykorzystywane różnego rodzaju substancje słodzące, wiele z nich ma bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, np. bardzo popularny aspartam powoduje przy wzmożonym użyciu bóle i zawroty głowy, napady padaczki, częstoskurcz serca, a nawet depresję. Inny środek słodzący, maltitol powoduje wzdęcia i biegunki.
Woda zamiast tłuszczu
Jak wygląda wobec tego kwestia innych produktów LIGHT, jak choćby mleko (0% lub 0,5%), margaryna oraz inne przetwory z grupy nabiałów? Otóż tłuszcz jest zastępowany wodą przy produkcji tego typu produktów. Pijąc mleko 3,2% i dla porównania 0% możemy łatwo odczuć tę różnicę. Woda jest bardzo dobrym zamiennikiem tłuszczu, obniża jego zawartość w produktach LIGHT z ok. 80% do nawet 50%.
Innymi produktami, w których wersji LIGHT tłuszcz jest zastępowany wodą są przykładowo sery, majonez, jogurty i śmietana. Nie zawsze jednak tłuszcz jest w produktach odtłuszczonych zastępowany wodą, często producenci stosują inne zamienniki chemiczne (w całości lub w części), które są bardziej lub mniej szkodliwe dla zdrowia. Mleko sklepowe jest poddawane tzw. obróbce termicznej, co zmienia wapń zawarty w mleku w wapń nieorganiczny – a ten jest nieprzyswajalny. Mleko to, zwane też mlekiem UHT, jest sterylizowane w bardzo wysokich temperaturach.
Zostaje także poddane procesowi homogenizacji, co przedłuża przydatność do użycia, jednak narusza oryginalną strukturę mleka, a to powoduje, że do organizmu jest przyswajane białko pod postacią niestrawioną i bezpośrednią. Skutkiem tego są alergie, obniżenie odporności, a także (chociaż bardzo rzadko) choroby umysłowe. Warto zatem przede wszystkim zapoznać się ze składem i zawartością mleka, która umieszczona jest na każdym kartonie. Dlatego warto wybierać mleko tak zwane świeże pasteryzowane w niskiej temperaturze.
Myląca zawartość kalorii
Są także produkty określane jako LIGHT, które w rzeczywistości mają taką samą zawartość kaloryczną, jak ich zwyczajne odpowiedniki, np. czekolada. Jedząc czekoladę opisaną na opakowaniu jako LIGHT, tak naprawdę wcale nie spożywamy mniejszej ilości kalorii, produkty te są tak samo kaloryczne. Dlaczego tak się dzieje?
Przykładowo w przedstawionym przypadku czekolady, w jej zawartości obniżona zostaje zawartość cukrów, nie jednak tłuszczów, co oznacza ni mniej ni więcej, że czekolada zwykła i czekolada typu LIGHT mają dokładnie tyle samo kalorii.
LIGHT = nie zawsze zdrowo
Niestety teza ta przeczy potrzebie istnienia produktów LIGHT. Jak dowodzą badania przeprowadzane na całym świecie, produkty LIGHT, spożywane regularnie i w dużych ilościach mają szkodzący wpływ na zdrowie organizmu człowieka. Spożywanie produktów LIGHT i ideologia temu towarzysząca bardzo często nakłania nas do tzw. podjadania, a także do spożywania większej ilości jedzenia. Co jeszcze rozumie się poprzez twierdzenie, że produkty LIGHT nie są zdrowe? Otóż chodzi o zawartość substancji odżywczych w tego typu produktach. Jak wiadomo, tłuszcz, którego produkty LIGHT zawierają ograniczoną ilość, zawiera substancje w nim rozpuszczalne, takie jak witaminy: A, D, E oraz K.
Analogicznie, produkty LIGHT są pozbawione tych witamin oraz innych, zawartych w tłuszczach substancji odżywczych. Ograniczone są więc zawartości tłuszczów oraz cukry – aby je zastąpić i nadać produktom LIGHT wiarygodny smak, producenci dodają do tych produktów sporo innych, chemicznych substancji, niekoniecznie zdrowych. Nadają one produktom LIGHT cechy produktu – pierwowzoru, czyli smak, ale również konsystencję, kolor, zapach. Tak naprawdę produkty LIGHT, pomimo obniżonej zawartości kalorycznej, ograniczonej zawartości tłuszczów oraz cukrów – są znacznie mniej zdrowe aniżeli ich zwyczajne wersje ponieważ zawierają dużo więcej sztucznych składników.
Odchudzasz się to unikaj produktów LIGHT
W kwestii odchudzania produkty LIGHT nie są najlepszym zamiennikiem. Jeżeli chcemy schudnąć, musimy nasz organizm przede wszystkim wyposażyć w zdrowie i odporność, która będzie ten proces odchudzania wspomagała. Produkty LIGHT nie zawierają zbyt wielu substancji odżywczych i na pewno nie pozwolą nam na zbudowanie odpowiedniej bariery zdrowotno – odpornościowej dla naszego organizmu. Postawmy raczej na dobrze zbilansowaną dietę oraz zdrowy tryb życia.